FUTUREMAKERS 13 oktober 2022

Ruim helft van de studenten vindt match op derde editie FUTUREMAKERS

Een bedrijvenbingo, een visitekaartjesuitwisselronde en een flink aantal pitches van 1 minuut. En dat allemaal in de lekker rumoerige, sfeerverlichte setting van poppodium Neushoorn. Dat vat de derde editie van FUTUREMAKERS goed samen. Op woensdag 12 oktober vond dit meet&match event plaats in de Leeuwarder poptempel. Een plek die lastminute op tientallen meer studenten kon rekenen dan zich hadden ingeschreven. Ook vanuit het bedrijfsleven was men enthousiast en namen veel gasten een collega mee.

Daaruit blijkt de aantrekkingskracht van het concept van FUTUREMAKERS: de laagdrempeligheid die het programma biedt en de voorwaarden die de organisatie stelt (zoals: geen stropdassen), in combinatie met een aansprekende, hippe locatie. Die combi zorgde voor zo’n 50 meer bezoekers dan gepland. Waardoor het event ‘op z’n Futuremakers’ verliep: licht chaotisch, wat ervoor zorgde dat het jonge publiek zich des te meer op z’n gemak voelde.

De studenten gingen met 30 bedrijven uit het Noorden in gesprek voor reguliere banen, maar ook voor leerwerkplekken, stages en onderzoeksopdrachten. Zonder ingewikkelde sollicitatieprocedures,
gesprekken in driedelig pak en de zenuwen die daarbij gepaard gaan.

FUTUREMAKERS is here to stay

De eerste editie van FUTUREMAKERS vond plaats in oktober 2021, in Sophia’s in Leeuwarden. Met de ervaring van die pilot en de tweede editie in Vlaardingen is het duidelijk: FUTUREMAKERS is een blijvertje.

Springen om talent

Zowel de bakkerij- en foodbranche als ook de proces- en maakindustrie zijn voortdurend bezig met innovatie en kunnen nieuw talent goed gebruiken. Van brood- en banketbakker tot technoloog of operators tot kwaliteitsmedewerkers. Tijdens FUTUREMAKERS ontmoeten de toppers uit het bedrijfsleven en de volgende generatie elkaar. Op speelse wijze mixen en matchen we bedrijven en studenten die op zoek zijn naar een baan, leerplekken, stages en onderzoeksopdrachten.

Bingo, pitchplaza en visitekaartjesspel

Via een bingokaart met stukjes logo van de aanwezige bedrijven konden de studenten en werkzoekenden bekijken welke bedrijven aanwezig waren. De eerste gesprekken vonden al snel plaats. Daarna werden alle bedrijven gevraagd om in één minuut het eigen bedrijf te pitchen. Bij alle bedrijven is het duidelijk dat zij een toenemende vraag hebben naar bakkers, operators, kwaliteitsmedewerkers en technologen. Na afloop konden de studenten lege visitekaartjes invullen en uitwisselen met de bedrijven om zo in contact te komen en te blijven.

Geen saaie banenmarkt

Studenten en werkzoekenden waardeerden de sfeer en het feit dat het geen saaie banenmarkt was.
Studenten konden achteraf een evaluatiekaartje inleveren en daaruit blijkt dat meer dan de helft JA
heeft geantwoord op de vraag of er een match gevonden is.
De aanwezige bedrijven vonden FUTUREMAKERS een goede gelegenheid om nieuw talent te
ontdekken en nieuwe krachten te werven. “Wat een mooie opkomst van studenten. En de pitch vond
ik spannend, maar er kwamen naderhand wel studenten gericht naar ons vragen”, vertelt een van de
aanwezige HR-managers.


Over FUTUREMAKERS

FUTUREMAKERS is een initiatief van Stichting Bakkracht en werd in Leeuwarden georganiseerd in
samenwerking met de bedrijvenverenigingen Bakery Sweets Center en Mobiliteitsnetwerk NoordNederland. Daarnaast werken aan het event mee: Nederlands Bakkerij Centrum, Stichting
Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie, Sociaal Fonds Bakkersbedrijf en jongerenorganisatie
Claim Your Future.

Tekst: Sandra Pluim, Clara Bloemhof
Foto’s: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn