Nieuws

Opleiding

Cursus gistdegen start in oktober: wie biedt een stageplek?

De basiscursus Gistdegen start weer in oktober. We zoeken cursisten en stageplekken!

Algemeen

O&I-voorzitter Susanne Lamers: 'Het delen van kennis is onze verbindende factor'

Susanne Lamers, werkzaam bij Concorp, is de nieuwe voorzitter van de werkgroep Onderzoek & innovatie. Ze vertelt over de plannen van de werkgroep.

Opleiding

Deelnemer Aly over de Leiderschapstraining: 'Nuttig en verhelderend'

Leren om nóg beter te delegeren. Dat was voor kwaliteitsmanager Aly Smit van Nielsen Massey één van de aanleidingen om de Leiderschapstraining van Bakery Sweets Center (BSC) te volgen. Ze deelt haar ervaringen.

Algemeen

FUTUREMAKERS: na deze info schrijf jij je ook in

FUTUREMAKERS is het nieuwe evenement in Leeuwarden dat studenten en werkzoekenden met bedrijven matcht. Op een laagdrempelige manier!

Algemeen

Deel je bakkersfilm met #bakkerlaatjezien

#bakkerlaatjezien is de campagne van Bakery Next en Bakkerij Support. Bakkers worden uitgedaagd om zichzelf van hun beste kant te laten zien.

Algemeen

Ambachtelijke bakkers: schrijf je in voor het Nationaal Schoolontbijt

Bakkers in het Noorden: schrijf je in voor het Nationaal Schoolontbijt! dit kan tot 1 oktober 2021. Het NSO vindt plaats van 1-5 november.

Column

Erik Jousma stelt zich voor aan Bakery Sweets Center

Erik Jousma is als accountmanager bij gemeente Leeuwarden verbonden aan Bakery Sweets Center. Hij stelt zich aan ons voor.

Algemeen

Challenges over korte voedselketens en bonen op Food Technology

Het vakblad EVMI organiseert een hackaton op Food Technology, 1 en 2 december. Met 3 challenges, o.a. over korte voedselketens en bonen.

Algemeen

Organisatie FUTUREMAKERS van start - wie is van de partij?

FUTUREMAKERS staat op de agenda voor 13 oktober aanstaande. De organisatie van het matchmaking event voor studenten, werkzoekenden en bedrijven heeft een ontzettend enthousiaste club bereid gevonden om het event in te vullen.

Opleiding

Tweede leiderschapstraining start in november

De eerste training 'Leidinggeven aan wendbaar vakmanschap in lerende organisaties' is succesvol afgerond. In november start de tweede ronde.

Algemeen

Een flinke dosis marketing-pep haal je op Best of MIE 2021

Best of MIE 2021: Je verdiept je in het brein van de consument, krijgt tips en tricks op het gebied van marketing. Utrecht, 22+23 september.

Algemeen

'B2B-markt kan meer doen met customer experience'

De B2B-markt kan veel meer doen met customer experience, ook wel klantbeleving. Dat stelt onderzoeksbureau Blauw in een whitepaper.

Algemeen

Consumptie huishoudens trekt aan

De consumptie van huishoudens trekt in juni 2021 weer wat aan. Dat meldt het CBS. We zitten echter nog niet op het niveau van 2019.

Kaneel in zuivel
Productontwikkeling

Studenten vinden oplossing voor het toepassen van kaneel in zuivel

Kaneel wordt veelvuldig in zuivel toegepast in de vorm van aroma’s, maar het toevoegen van het specerij in poedervorm was tot voor kort niet mogelijk. Daarom schakelde Royal Polak Spices de hulp in van vier studenten voedseltechnologie.

Opleiding

Nieuw Food Skills Netwerk: studenten lossen vraagstukken creatief op

Het nieuwe Food Skills Netwerk is een excellentieprogramma van Friesland College en Bakery Sweets Center. Studenten gaan hands on aan de slag met vraagstukken.

Algemeen

FUTUREMAKERS: nieuw event zet food en proces in the spotlight

Futuremakers is het nieuwste event voor werkgevers en werkzoekenden in Leeuwarden. Georganiseerd door de food- en processector. 13 oktober '21

Partners

Kroon op logo's Borgesius en Goedhart: 125 jaar

Borgesius en bakker Goedhart bestaan 125 jaar en ontvangen het predicaat Koninklijk. Een artikel van Bakkerswereld over dit gerenommeerde bedrijf.

Kombucha van retourbrood is een lastig proces.
Algemeen

Kombucha van oud brood blijkt complex proces

Uit onderzoek van Katinka de Maat en Thijs Wiggers, studenten voedingsmiddelentechnologie aan Hogeschool Van Hall Larenstein, is gebleken dat het maken van kombucha van oud brood een complex product is met een eigenzinnig productieproces.

Voedingsmiddelentechnologie HVHL
Opleiding

Hogeschool Van Hall zoekt docenten voedingsmiddelen technologie

Maar liefst drie mooie vacatures bij Hogeschool van Hall Larenstein. Ze zoeken drie docenten voedingsmiddelentechnologie. Twee voor in Velp (Gld.) en één in Leeuwarden.

Verspillingsvrije Week Logo
Algemeen

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Van 7 tot en met 13 september 2021 is het tijd voor de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Organisator Samen Tegen Voedselverspilling inspireert deze week Nederlanders om thuis minder voedsel te verspillen.

Algemeen

5 ingrediënten voor wendbaar vakmanschap

Als organisatie werk je graag met wendbare vakmensen. Maar wat zijn dat eigenlijk en wat is ervoor nodig? We noemen vijf ingrediënten.

Kombucha
Algemeen

Kombucha als mogelijke oplossing voor retourbrood

Katinka de Maat en Thijs Wiggers onderzoeken hoe oud retourbrood herverwerkt kan worden. De twee studenten Voedingsmiddelentechnologie aan het van Hall Larenstein zien mogelijkheden in kombucha.

Algemeen

Best of MIE in september live in de Jaarbeurs

Het tweede deel van Nederlands grootste Marketing Insights Event (MIE) vindt in 2021 plaats op 22 en 23 september in de Jaarbeurs in Utrecht. Het thema ‘It’s all about insights’ staat ook tijdens Best of MIE centraal.

Algemeen

Enquête BSC bepaalt koers voor Onderzoek & Innovatie

Uit de jaarlijke BSC-enquête komen verrassende resultaten. De koers voor de werkgroep Onderzoek & Innovatie is bepaald.

Partners

Gedeputeerde De Rouwe spreekt BSC toe: ‘Personeel is grootste concurrentiegoed’

Sander de Rouwe, gedeputeerde van provincie Friesland, is supporter van Bakery Sweets Center. Hij sprak de leden toe tijdens de ALV.

3D-voedselprint
Partners

Gezocht: partners met interesse in 3D-voedselprinten

Lizette Oudhuis van Hogeschool van Hall Larenstein is op zoek naar partners van Bakery Sweets Center met interesse in het 3D-voedselprinten.

Keuring krentenbrood BakkersVakWedstrijden
Algemeen

BakkersVakWedstrijden: thema sierstuk 2021 is kerst

Stichting BakkersVakWedstrijden heeft het thema voor de sierstukken van dit jaar bekend gemaakt. Het thema voor 2021 is: kerst.

Bij Bakkerij van Esch trainen medewerkers elkaar.
Algemeen Partners

Medewerkers Bakkerij van Esch trainen collega’s op gastvrijheid en meer

Bij Bakkerij van Esch werden de leerpunten van een cursus al snel vergeten. Sinds kort niet meer, omdat de collega’s samen en voor elkaar trainingsavonden organiseren. “Ontzettend leuk, leerzaam en succesvol”.

Algemeen

Mevrouw de Molenaar: oude graanmolen als meeting point

Mevrouw de Molenaar bakt brood van haar eigengemalen tarwe. Dit doet ze samen met Jippe Braaksma in Witmarsum. Regionaal, puur en eerlijk.

Partners Productontwikkeling

‘Smaak essentieel voor succesvolle productlancering’

Hoe zet je een product succesvol in de markt? Cloetta, o.a. van Sportlife, laat consumenten testen. Smaak is daarbij misschien wel het belangrijkst. Bij goede resultaten, volgt lancering.

Algemeen

Wereldbevolking voeden in 2050 vraagt om meer en bétere voeding

In 2050 leven er bijna 10 miljard mensen op deze aarde. Hoe gaan we al die monden voeden? Deze vraag stond centraal tijdens het Kenniscafé van Food Innovation Academy, 1 juni. Professionals en studenten reikten diverse oplossingen aan.

Algemeen

Investeren in personeel met subsidie: slim!

Investeren in personeel met behulp van de SLIM-subsidie. Hoe werkt dat eigenlijk en wat wordt precies vergoed? Die vraag werd beantwoord tijdens de Bakery Sweets Sessions Investeren in je personeel, slim!

Juryvoorzitter Hidde de Brabander feliciteert Ruben Koelman.
Algemeen

Ruben Koelman (18) maakt beste aardbeienslof van Nederland 2021

Uit bijna vijftig creaties koos de jury Ruben Koelman (18) uit Heemskerk als winnaar van de beste aardbeienslof van Nederland 2021.

Blog

Basiscursus Gistdegen: ook voor jou broodnodig!

De cursisten aan de basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center doen beurtelings verslag. Tijdens de cursus leren ze brood bakken en vooral: brood leren begrijpen.

Mark van der Werf
Algemeen

Mark van der Werf krijgt baan als procesoperator bij Bakkerij Kamstra na de cursus Gistdegen

Mark van der Werf volgde met veel enthousiasme de cursus Gistdegen en werd beloond met een baan als procesoperator bij Bakkerij Kamstra in Wolvega.

FIA organiseert kenniscafé Voedselproductie in de toekomst.
Algemeen

1 juni: online kenniscafé FIA voedselproductie in de toekomst

Food Innovation Academy (FIA) organiseert op dinsdag 1 juni een online kenniscafé VIA FIA over voedselproductie in de toekomst.

Directieleden Gerrit en Hille Hellema
Partners

Hellema Hallum viert 160-jarig jubileum

Met 350 stuks oranjekoek voor de medewerkers viert Hellema Hallum deze week het 160-jarig jubileum. In 1861 richtte Andele Hellema de banketbakkerij op in het dorp, die uitgroeide tot een wereldwijde speler op het gebied van koekjes, bars en bites voor de hele familie.

Sessions

SLIM-subsidie toegekend aan Bakery Sweets Center

De SLIM-subsidie is toegekend aan Bakery Sweets Center. Hoe partners van BSC hiervan kunnen gebruikmaken, wordt toegelicht in een tweetal Sessions.

Partners

De Korenbloem & Schaafsma zoekt banketbakker (fulltime)

Een mooie vacature bij banketbakkerij De Korenbloem & Schaafsma: ze zoeken een fulltime banketbakker m/v.

De Groene Werelden
Algemeen

Seminar de Groene Werelden: hoe bereik je Generatie Z

Generatie Z, jongeren geboren tussen 2001 en 2015, zijn de medewerkers en ondernemers van de toekomst. Hoe bereik je ze? Groenpact organiseert hierover het online seminar de Groene Werelden op 27 mei.

Algemeen

Groninger Ondernemingsprijs 2021: inschrijving geopend

Succesvolle ondernemingen in de provincie Groningen kunnen zich aanmelden voor de Groninger Ondernemingsprijs, editie 2021. Doe dit voor 21 mei.

Bakkerij Kamstra in Wolvega
Sessions

Advies Bakkerij Kamstra: verduurzaam in kleine stappen

In de Bakery Sweets Session over Het nieuwe bakken waren de sprekers het er over eens: in de toekomst wordt er gebakken op zelfopgewekte elektriciteit of waterstofgas. Vooralsnog is die overstap voor veel bedrijven te groot. Maar, de bakkerij verduurzamen hoeft niet in een keer. Het kan ook in kleine stappen.

Sessions

Ovenbrandstof van de toekomst: elektriciteit of waterstof

Bakken met zo min mogelijk warmteverlies en zonder uitstoot van CO2: dat is het nieuwe bakken. Hoe gaat dat worden gerealiseerd? Drie partners gaven hun mening tijdens de Bakery Sweets Session over Het nieuwe bakken.

Blog Sessions

De oven: ingewikkeld werkterrein?

Bakkerij-applicatietechnoloog Frits Pluimers blikt terug op de Ovens-session, die hij mee-organiseerde op 20 april 2021.

Partners

Derde generatie staat klaar voor opvolging Helwa Wafelbakkerij

Drie van de zes zussen Hellema staan klaar om binnen drie jaar Helwa Wafelbakkerij in Hallum over te nemen van vader Doeke. Een verhaal over opvolging en ambities.

De beste aardbeienslof van Nederland
Algemeen

De beste aardbeienslof: wie maakt ‘m?

Patissiers Hidde de Brabander, Bart de Gans en Jurgen Koens zijn op zoek naar de beste aardbeienslof van Nederland.

SOL logo
Algemeen

SOL en NL Leert Door: gratis trainingen

Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) heeft een opleidingsaanbod samengesteld met gratis trainingen en cursussen. Deze vallen onder de subsidieregeling NL Leert Door.

Basiscursus Gistdegen op 12 mei weer van start
Opleiding

Basiscursus Gistdegen: tweede lichting van start

De Basiscursus Gistdegen van het Bakery Sweets Center gaat op 12 mei voor de tweede keer van start. Tijdens deze cursus staat de basis van het broodbakken centraal.

Algemeen

Derde Essensor-vestiging in Food Innovation Academy

Essensor is de nieuwste partij binnen de Food Innovation Academy (FIA). Deze zomer nog opent de marktleider in sensorisch onderzoek een vestiging in het gebouw in Vlaardingen.

Opleiding

Zelf desem maken: verzorgen, voeden en delen

Twee lessen lang stond de opleiding Gistdegen in het teken van desem. Onder leiding van Christa Bruggenkamp maakten de deelnemers hun eigen desemcultuur.

Blog

Blog - cursusdag 6: 'maïs- en speltbrood'

De cursisten aan de basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center doen beurtelings verslag. Tijdens de cursus leren ze brood bakken en vooral: brood leren begrijpen.

Algemeen

Je bedrijf in de spotlight op Kennisbank Food

Kennisbank Food is een databank voor mbo'ers. Met het doel meer regie over het eigen leerproces. Bakery Sweets Center-partners: doen jullie mee?

Opleiding

15 april: Webinars helpen je bij je keuze voor cursus bij HVHL

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) stimuleert een leven lang leren. Om je een indruk te geven hoe HVHL je kennis kan verrijken is er op donderdag 15 april 2021 een online open middag.

Partners

Banketbakkerij De Korenbloem & Schaafsma: '70 procent grondstoffen lokaal inkopen'

Banketbakkerij De Korenbloem & Schaafsma is aspirant-lid van Bakery Sweets Center. In april opent een nieuwe vestiging in Franeker. Met ijs.

Blog

Blog - cursusdag 4: gevuld brood

De cursisten aan de basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center doen beurtelings verslag. Tijdens de cursus leren ze brood bakken en vooral: brood leren begrijpen.

Opleiding

Afstuderen: studenten zoeken nieuwe bestemming voor oud brood

Twee studenten aan Hogeschool Van Hall Larenstein doen hun afstudeerproject voor Bakery Sweets Center. Doel: een nieuwe bestemming vinden voor oud brood.

Partners

Aspirant-lid Bakker Boonstra: ‘Onderscheidend inspelen op trends en innovaties’

Bakker Boonstra in Akkrum en Grou is aspirant-lid van Bakery Sweets Center. Marten Boonstra hoopt samen tot nieuwe innovaties te komen. Onderscheidend van de retail.

Blog

Blog - Basiscursus Gistdegen: iedereen een stageplek

De cursisten aan de basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center doen beurtelings verslag. Deze dag draait om korstdegen.

Opleiding

Studenten doen onderzoek naar verpakking Autodrop

Studenten aan Hogeschool van Hall Larenstein geven Concorp inzicht in de verpakking van Autodrop en komen met adviezen.

Partners

Partner Beerse Brood & Banket: 'Hiaten in onderwijs dichten'

Bakery Sweets Center verwelkomt Beerse Brood & Banket als nieuwe partner. Hein Beerse focust zich vooral op het thema opleiden.

Opleiding

23 maart: webinar over WVLO-pilot bij Yellow Chips Emmeloord

Yellow Chips in Emmeloord voerde in 2020 een pilot wendbaar vakmanschap in lerende organisaties. Ze doen daarvan verslag tijdens een webinar op 23 maart.

Blog

Blog - Basiscursus Gistdegen: brood leren begrijpen

De cursisten aan de basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center doen beurtelings verslag. Tijdens de cursus leren ze brood bakken en vooral: brood leren begrijpen.

Productontwikkeling

Spaaractie Bricks-bakkerij met speciale bouwsteengebakjes

Royal Steensma, Debic en Bakeplus starten een spaaractie voor bakkerijklanten. Je spaart voor een Bricks-bakkerij. De actie wordt ondersteund met speciale bouwsteengebakjes. Start voor Pasen, is het advies.

Opleiding

Basiscursus Gistdegen van start met kleinbrood

De basiscursus Gistdegen is van start. Tijdens de eerste les draaide het om broodverbetermiddelen. De deelnemers onderscheiden broodjes met en zonder broodverbetermiddel van elkaar.

Partners

Bakkerij Braaksma: ‘Ook in het mkb zijn er grote verschillen’

De bakker is een oude, stoffige man. Dat is het beeld van veel consumenten. Hiltje en Aaldert Bruinsma van Bakkerij Braaksma in Oenkerk bewijzen het tegendeel.

Algemeen

Bakkerijsector tekent manifest voor sterker imago

Een groot aantal vertegenwoordigers van de bakkerij tekenden op 11 februari 2021 een manifest waarin een beter imago als doel wordt gesteld.

Algemeen

20 april: de diepte in met Session over ovens & energie

Op 20 april organiseert Bakery Sweets Center een session over ovens en energiebesparing. Deelname is gratis, meld u aan!

Partners

Aspirant-partner Holland Ingredients brengt kleur aan Bakery Sweets Center

Holland Ingredients meldt zich als aspirant-partner van Bakery Sweets Center. Al sinds de oprichting in 2007 produceert het in Meppel gevestigde bedrijf natuurlijke kleurstoffen. De leverancier brengt kleur aan allerhande producten: van snoep en chocolade, tot yoghurtdrink, taartglazuur en zelfs diervoeding.

Partners

Refreshment plant Cloetta in Sneek: 'Deeg drogen, koken en koelen'

Cloetta is als een van de zoetwarenproducenten partner van Bakery Sweets Center. Van deze refreshment specialist nemen Anneriek Sijperda (HR) en innovatiemanager André van der Schaaf zitting in zowel het bestuur als de werkgroep Opleiden. Een introductie.

Algemeen

Schoolproject wordt gezonde pannenkoeken-startup

Wie van lekker eten houdt maar ook op zijn gezondheid let, kan nu kiezen voor gezonde pannenkoeken. Jorik Roodink, vorig jaar afgestudeerd in Voedingsmiddelentechnologie op Hogeschool Van Hall Larenstein, heeft van zijn schoolproject zijn eigen bedrijf gemaakt.

Opleiding

Studenten onderzoeken effect toegevoegde enzymen op regionale tarwe

Brood van regionale tarwe zit in de lift. Studenten aan Hogeschool Van Hall Larenstein onderzochten in opdracht van Bakery Sweets Center hoe deze tarwe is te optimaliseren.

Opleiding

Basismodule Gistdegen van start in februari

De basismodule Gistdegen gaat in februari van start. In tien weken tijd krijgen deelnemers een gedegen introductie in de bakkerij.

Column

Too Good To Go: tas gevuld met brood van gisteren

Brood van de ambachtelijke bakker is van op en top kwaliteit. Bestel brood van gisteren via Too Good To Go. Steeds meer bakkers in het Noorden doen mee.

Algemeen

Vacatures delen via Fryslân Werkt en Bakery Sweets Center

Fryslân Werkt start met een bulletin met daarin BSC-vacatures voor zij-instromers in de bakkerij- en zoetwarensector.

Opleiding

Oproep: hogeschool zoekt opdrachtgevers voor minor Ondernemerschap

Hogeschool van Hall Larentein zoekt opdrachtgevers voor de minor Ondernemerschap. Een project van een haljaar waarbij studenten een uitdaging binnen uw bedrijf aanpakken.

Algemeen

Column Gemeente Leeuwarden: TROTS!

Alex Tabak helpt zij-instromers aan een baan in de bakkerij- en zoetwarensector. Met behulp van Bakery Sweets Center. Hij is maar wat trots op de club.

Algemeen

Bestuur bedrijvenvereniging BSC benoemd

Het bestuur van de bedrijvenvereniging Bakery Sweets Center is officieel benoemd. Lees hier wie er zitting nemen in het bestuur.

Column

Column Bouwe de Vries: handen ineen

Column Bouwe de Vries over de bedrijvenvereniging Bakery Sweets Center. De Vries neemt zitting in het bestuur van de bedrijvenvereniging.

Opleiding

'Goed leiderschap vraagt om meebewegen met veranderingen'

De leiderschapstraining van Bakery Sweets Center is in volle gang. We tekenden de ervaringen van een van de cursisten op.

Opleiding

Eerste workshop Leiderschapstraining: starten met reflectie

Bewustwording van eigen gedrag is eerste stap naar goed leiderschap. Met dat inzicht startte de leiderschapstraining van Bakery Sweets Center.

Algemeen

Werkgroep Onderzoek & Innovatie wisselt van voorzitter

De werkgroep Onderzoek & Innovatie gaat werken met een rouleringssysteem, waarbij halfjaarlijks een nieuwe voorzitter wordt aangesteld. Per 1 januari neemt Cees van den Hoed het voorzitterschap over van Lizette Oudhuis.

Opleiding Partners

Hogeschool Van Hall Larenstein toont aanbod stageplekken BSC-partners

Hogeschool van Hall Larenstein toont een overzicht van Bakery Sweets Center-stageplekken en afstudeeropdrachten in de studentenomgeving.

Partners

Dijkstra's Broodspecialiteiten: 'Brood anders gaan vermarkten'

Dijkstra's Broodspecialiteiten is aspirant-partner van Bakery Sweets Center. Henk Wijnja wil dat we brood gaan behandelen als premium product.

Algemeen

Bereik van Foodbanen.nu binnen 1 maand op 300.000

Voor een vacature in food ga je sinds kort naar foodbanen.nu. Door een doorplaatsformule verhoogt het bereik van je vacatures enorm.

Opleiding

Eerste basiscursus broodbakken nabij

Friesland College start binnenkort met de tienweekse training Gistdeegproducten. Dit om tegemoet te komen naar de vraag naar gedegen grondstoffenkennis.

Opleiding

Patissiers doen examen op Friesland College

12 kandidaten deden op 17 en 18 november examen aan de opleiding Patissier van het Friesland College in Leeuwarden. Eén van hen brengt verslag uit.

Partners

Bakkers van Verloop nieuwe partner Bakery Sweets Center

Samen met het regionaal vakonderwijs werken aan meer basiskennis bij leerling-bakkers. De reden voor Jozeph Verloop om aan te sluiten bij BSC.

Gina Tromp van de gemeente Leeuwarden.
Column

Column Gemeente Leeuwarden: vissen

Column van Gina Tromp van Gemeente Leeuwarden over aandacht in het magazine Food Locaties. We zetten Leeuwarden en de regio op de kaart voor foodondernemers.

Opleiding

Mbo Life Sciences zet Fryske Vlogger in voor open dag

Voor de open dag van Mbo Life Sciences op 24 november, zette Nordwin College de Fryske Vlogger in. De friestalige YouTuber bezocht onder andere de bakkerij.

Algemeen Opleiding

Friesland College houdt webinars bakkerijopleiding op 18 en 19 november

Friesland College houdt een Open Week, met webinars. Meld je aan voor de webinars Bakkerijopleiding op 18 en 19 november.

Algemeen

BSC bundelt bakkerijfilms op Youtube

Het eigen Youtube-kanaal van Bakery Sweets Center is een feit. In de playlist Bakery Sweets tips bundelen we filmpjes die de bakkerij- en zoetwarensector goed weergeven.

Partners

Finales World Skills NL in de FIA

De patisserie- en bakkerij finale van World Skills 2021 vindt plaats bij onze bondgenoten van de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Algemeen Opleiding

Bakkerij in beeld: bedrijfsfilmpjes gevraagd

Hoe maak je in deze tijd studenten enthousiast voor een opleiding in de bakkerij? Mbo-scholen staan voor een uitdaging. Bakery Sweets Center roept op de sector in beeld te brengen.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: 'Het Nieuwe Bourgondië'

Alex Tabak probeert iets positiefs te halen uit de coronacrisis. Cocoonen en thuis van familie en goed eten genieten zijn voorbeelden.

Algemeen

BSC on tour wordt maatwerkproject

Het project waarbij gemeente Leeuwarden zij-instromers aan een baan helpt in de bakkerij, verandert van opzet. Maatwerk leveren uit een-op-eengesprekken is nu het doel.

Partners

Marktleider Molkwarder Koeke wil innoveren met traditie

Molkwarder Koeke is de nieuwste partner van Bakery Sweets Center. De marktleider in onder andere sûkerlatten wil innoveren met traditie.

Algemeen

NVWA: terughaalactie producten met verontreinigd sesamzaad

Recall actie verontreinigd sesamzaad, afkomstig van 3 leveranciers uit India.Geldt ook voor producten waarin de sesam is verwerkt.

Algemeen

Sessions over Ovens: denk alvast mee

Begin 2021 organiseert Bakery Sweets Center een Session over Ovens. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en hoe verbeteren we onze knowhow?

Algemeen

Recordaantal inzendingen Beko Speculaaskeuring

De speculaaskeuring van 2020 kent een recordaantal inzendingen. Georganiseerd door Beko. Maar liefst 369 inzendingen dit jaar!

Algemeen

Algemene ledenvergadering BSC uitgesteld

De algemene ledenvergadering van Bakery Sweets Center is tot nader order uitgesteld. Dit vanwege het nieuwe pakket coronamaatregelen.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: Kerstpakketten

Column van Gina Tromp van Gemeente Leeuwarden over creativiteit in coronatijd. Over kerstpakketten, bezorgen en afhalen en de komst van Dille&Kamille.

Opleiding

Leiderschapstraining start 22 oktober

De Bakery Sweets Center leiderschapstraining gaat op 22 oktober van start. Met acht enthousiaste deelnemers starten we deze pilot.

Corona

Helaas: BakkersVakWedstrijden 2020 afgelast

De BakkersVakWedstrijden van 2020 gaan niet door. Redenen zijn het oplopende aantal coronabesmettingen en de aangescherpte regels vanuit leveranciers.

Algemeen

Jouw verhaal vertellen? Dutch Food Week gaat door

Dutch Food Week 2020 gaat door van 10 t/m 17 oktober! U kunt nog een activiteit aanmelden. Dit kan ook een online activiteit zijn.

Opleiding

Rondetafelsessie ambacht: spoedcursus broodbakken in zicht?

Een rondetafelsessie tussen ambacht en onderwijs moet antwoord geven op de vraag: Waar ligt de opleidingsbehoefte voor de ambachtelijke bakkerij? Kort verslag van een rondetafelsessie, georganiseerd door Bakery Sweets Center.

Algemeen

Stroopwafelfabrikant Casteleijn: niet harder, maar slimmer werken

Bij Casteleijn Stroopwafels BV maken ze een verandertraject door. Onder het motto niet harder, maar slimmer werken. Met hulp van OnProve.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: werkbezoek Food Innovation Academy

Een delegatie van de gemeente Leeuwarden ging op werkbezoek naar de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Inspirerend!

Opleiding

Echte wereld centraal binnen studie Bedrijfskunde Van Hall

Binnen de hbo-opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness, te volgen aan Hogeschool van Hall larenstein, is een nieuwe leerlijn geïntroduceerd. In de leerlijn Ondernemerschap staat de 'echte wereld' centraal.

Algemeen

Henk Volberda: 'Meer en sneller innoveren vraagt óók om sociale innovatie'

Professor Henk Volberda sprak op het SOL-event op 22 september. Wat blijkt: sociale innovatie wérkt en de coronacrisis is zo slecht nog niet

Algemeen

SOL benoemt pijnpunten foodsector tijdens event: dreigend tekort aan mbo’ers

De foodsector kampt met een dreigend tekort aan mbo’ers. De oplossing: wendbaar vakmanschap en sociale innovatie. Verslag van het SOL-event Mens&Techniek op 22 september in Woerden.

Partners

Beko viert Najaarsdagen digitaal: twee weken lang

Beko Coöperatie viert dit jaar de Najaarsdagen digitaal. Twee weken lang profiteren bakkers, chocolatiers en ijsbereiders van beurskortingen

Opleiding

HVHL start pilot met innovatietrainees

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) start met een pilot Innovatietraineeship. De school mag 15 studenten plaatsen bij mkb-bedrijven in de foodsector. Partners van Bakery Sweets Center krijgen voorrang.

Algemeen

Even voorstellen: lector Lizette Oudhuis

Lizette Oudhuis is lector aan Hogeschool van Hall Larenstein en Hanzehogeschool Groningen. Ook is ze actief binnen Bakery Sweets Center.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: Storytelling

Vertellen wat we doen. Aan potentiële leden, binnen overheden en aan andere partijen. Dat heeft Bakery Sweets Center nodig!

Opleiding

Uitdaging: onderzoek doen op studentenkamer

Studenten aan Hogeschool van Hall larenstein en MBO Life Sciences doen onderzoek naar eiwitten in de bakkerij. Het onderzoek loopt in samenwerking met Bakery Sweets Center.

Algemeen

Bedrijven 15 oktober om tafel voor Tour de BSC

De Tour de BSC is een project waarbij zij-instromers / werkzoekenden gematcht worden aan een bakkerijbedrijf in Friesland. Georganiseerd door Regionaal Werkbedrijf Fryslân en Bakery Sweets Center.

Algemeen

Burgemeester Buma krijgt 'lesje oranjekoek' bij Steensma & Bakery Sweets Center

Waarom is oranjekoek roze van kleur en niet oranje? Leeuwarder Burgemeester Sybrand van Haersma Buma hoort hierop het antwoord te weten, vonden ze bij Royal Steensma. Tijd voor een masterclass oranjekoek.

Algemeen

Prijsuitreiking BakkersVakWedstrijden via livestream

De BakkersVakWedstrijden 2020 gaan gewoon door. Wel is de prijsuitreiking anders: met een livestream. Met Hanno Spanninga als talkshowhost.

Opleiding

Leiderschapstraining BSC in oktober van start

De leiderschapstraining 'leidinggeven aan wendbaar vakmanschap in lerende organisaties' gaat in oktober van start. Deze pilot bestaat uit onder andere 3 workshops.

Opleiding

Kick-off Bakery Sweets Sessions: ‘Van aanbodgericht naar vraaggericht opleiden’

Wil de bakkerij- en zoetwarensector een gefundeerde toekomst tegemoet gaan, dan moet er op een andere manier worden opgeleid. Aanleiding voor de eerste Bakery Sweets Sessions.

Opleiding

Leiderschapstraining van start: nog enkele plaatsen

Veranderingen binnen een bedrijf beginnen bij het management. Bakery Sweets Center start met de Leiderschapstraining.

Algemeen

Oproep: 'Zet de deur open voor zij-instromers'

De eerste Tour de BSC, waarbij zij-instromers een kijkje nemen in de keuken van de partners van Bakery Sweets Center, staat op de planning.

Column

Column: Wie jarig is trakteert

Help je bakker de crisis door door alle traktaties bij hem af te nemen. Dat doet in ieder geval Gina Tromp van gemeente Leeuwarden.

Algemeen

Locatie eerste Bakery Sweets Sessions bekend

De eerste editie van Bakery Sweets Sessions vindt plaats op 21 augustus 2020 en heeft als thema opleiden. Het profiel Bakkerij-operator 2.0 komt aan bod.

Partners

Royal Polak Spices nieuwe partner Bakery Sweets Center

Royal Polak Spices is recent aangehaakt als partner van Bakery Sweets Center. De business-to-business kaneelspecialist uit Steenwijk brengt 166 jaar ervaring mee.

Algemeen

'Tour de BSC' matcht zij-instromers met partnerbedrijven

In oktober organiseert Bakery Sweets Center een tour langs een aantal partners om werkzoekenden te matchen aan een bakkerij- of zoetwarenbedrijf. Om de Tour zo succesvol mogelijk te laten verlopen, wordt het Bakery Sweets Center ondersteund door TNO.

Algemeen

Na de vakantie: hoe verder?

Nu de maatregelen vanwege corona zijn versoepeld, lijkt het normale leven weer langzaam te worden opgepakt. Maar wat als de vakantie roet in het eten gooit?

Partners

Even voorstellen: Jans Helmers, directeur Nordwin College

Recentelijk is het Nordwin College toegetreden als partner van het Bakery Sweets Center. Directeur Jans Helmers stelt zichzelf even voor.

Gina Tromp van de gemeente Leeuwarden.
Column

Column Gemeente Leeuwarden: vol energie

Het netwerk van Bakery Sweets Center groeit. De gemeente Leeuwarden heeft hierin een faciliterende rol. Ben of ken je een nieuwe stakeholder? Bel ons!

Algemeen

Vereniging Bakery Sweets Center officieel opgericht

In juli kreeg het netwerk Bakery Sweets Center officieel de status van vereniging. Het bestuur wordt eind oktober tijdens de Ledendag definitief gekozen.

Partners

Bakkerij Kamstra doneert bollenkast aan Bakery Innovation Academy

Bakkerij Kamstra doneert een bollenkast met deegverwerkingsset aan de Bakery Innovation Academy - de multidisciplinaire bakkerij van Food Innovation Academy.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: 'Tijd voor ontspanning?'

Tijdelijke krachten nodig in de zomervakantie? De dienstverlening van Gemeente Leeuwarden sluit goed aan bij het invullen van vakantie- en/of piekperiodes.

Algemeen

Netwerken in food wisselen ervaringen uit

Achter de schermen hebben meerdere netwerken in food onderling veel contact. Zo versterken de samenwerkingsverbanden elkaar.

Algemeen

SOL webinar: ‘Stoom je personeel klaar voor vierde technologische revolutie’

Sociale innovatie: doen of niet? Juist nu, stelt SOL. Het fonds organiseerde er een heel webinar over. Hoogleraar Henk Volberda: “Deze coronacrisis kan een boost geven aan de implementatie van de 4e technologische revolutie.”  

Partners

Bakkerij Van der Zee: ‘Geleerd om flexibel te zijn’

Bakkerij van der Zee in Garyp is dagvers- en speciaalbroodleverancier aan de retail. De partner van Bakery Sweets Center heeft een groot flexibel vermogen.

Algemeen

Eerste webinar Wateralliance benadrukt belang van water

Op 11 juni vond de webinar ‘Watertechnoloog ontmoet Voedingstechnoloog’ plaats, georganiseerd door Water Alliance samen met Hogeschool van Hall Larenstein.

Opleiding

Voorlopig scholenbeleid: 'Online waar het kan, fysiek waar het moet'

Voorlopig krijgen alleen examenkandidaten praktijkles op het Friesland College. Na de zomer hopen studenten weer wat vaker fysiek onderwijs te genieten.

Algemeen

Bakkersvakblad zet Bakery Sweets Center in the spotlight

Eind juni is vakblad Bakkers in bedrijf te gast bij het Bakery Sweets Center (BSC). Hoofdredacteur Michelle de Koning heeft dan een interview met Wijnand Verschuur (MBO Life Sciences), Arie Peerbolte (Van der Meulen Bakkerijen) en Jan Douwe Gerbranda (algemeen directeur Bakkerij Van der Kloet).

Partners

BSC op bezoek bij Bakkerij Faber

Onlangs bracht een delegatie van het Bakery Sweets Center een bezoek aan Bakkerij Faber in Hoogeveen. Stuurgroep-leden Koos Oosterhaven (Van Hall Larenstein) en Hilco Wagenaar (projectcoördinator) gingen in gesprek met directeur Sjoerd Jellema om hem bij te praten over de ontwikkelingen binnen het samenwerkingsverband.

Opleiding

Hypermoderne bakkerij opent in Food Innovation Academy

De hypermoderne opleidingsbakkerij van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen is nu officieel in gebruik. De Bakery Innovation Academy (BIA) is een multidisciplinaire opleidingsbakkerij voor professionals en studenten.

Gina Tromp van de gemeente Leeuwarden.
Column Partners

Column Gemeente Leeuwarden: ‘Vol verwachting’

Ook de horecaondernemers in de gemeente Leeuwarden keken vol verwachting uit naar 1 juni. Eindelijk weer open, eindelijk weer gasten... eindelijk weer omzet!

Corona Partners

Partners in coronatijd: 6 vragen aan Alex Tabak - gemeente Leeuwarden

Hoe gaan onze partners om met de coronacrisis? Deze keer aan het woord: Alex Tabak, accountmanager Team Werk bij gemeente Leeuwarden.

Gina Tromp van de gemeente Leeuwarden.
Corona Partners

Partners in coronatijd: 6 vragen aan Gina Tromp - gemeente Leeuwarden

Hoe gaan onze partners om met de coronacrisis? Deze keer aan het woord: Gina Tromp, senior adviseur en coördinator Economische Zaken bij gemeente Leeuwarden

Algemeen

Gezien in Leeuwarden: Mr. Krinkel

Leeuwarden zit vol verrassingen als het om food en horeca gaat. Eén van die verrassingen is Mr. Krinkel, aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden.

Algemeen

The Bread Project zoekt ambachtelijke bakkers om te fotograferen

The Bread Project is een wereldwijd fotoproject dat ambachtelijke bakkers in beeld brengt. Het collectief is nu op zoek naar bakkers in het Noorden.

Corona Partners

Partners in coronatijd: 7 vragen aan Concorp

Hoe gaan onze partners om met de huidige coronasituatie? 7 vragen aan Sanna Telderman, HR manager, snoepproducent Concorp Holding BV. 

Algemeen

Cees van den Hoed ziet uitdagingen in werkgroep Onderzoek & Innovatie

Cees van den Hoed, managing director bij Bakkerij Kamstra, voltooit de werkgroep Onderzoek & Innovatie van Bakery Sweets Center.

Opleiding

Bakkerijdocent Jurjen Albertsma: 'Bedrijfsleven zoekt ons nu meer op'

Bakkerijdocent Jurjen Albertsma (Friesland College) over het opleiden van vakmensen en het motiveren van studenten.

Algemeen

SOL webinar over ontwikkeling van medewerkers in crisistijd

Hoe besteed jij aandacht aan je medewerkers in deze crisistijd? Op 16 juni organiseert SOL een webinar over sociale innovatie.

Algemeen

Bakery Sweets Center krijgt rol in film GroenPact

Bakery Sweets Center werkt mee aan een promotiefilm over uitdagingen in food & agro, gemaakt door GroenPact. Een platform op het gebied van ‘groen’,

Partners

Extra aandacht voor partners Bakery Sweets Center

De website van Bakery Sweets Center breidt uit met een extra service voor partners van dit netwerk. Ieder bedrijf krijgt een eigen pagina.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: 'Meer ruimte voor ondernemers'

Friso Douwstra, wethouder Economische Zaken bij gemeente Leeuwarden, over de versoepeling van de coronamaatregelen. "Ik ben trots op alle ondernemers."

Partners

7 vragen aan BSC-partner Royal Steensma

Hoe gaan onze partners om met deze coronacrisis? Deze keer aan het woord, general manager bij Nielsen Massey. De vanille-experts houden de zaak draaiende met thuiswerken en ploegendienst. Ook op zaterdag.

Algemeen

Dit zijn de kleuren van Bakery Sweets Center

Bakery Sweets Center presenteert: de huisstijlkleuren. Het bekende rozerood wordt ondersteund met een fris palet.

Petra Loos
Algemeen

Petra Loos: ‘Bakery Sweets Center als smeermiddel tussen bedrijven’

Petra Loos sluit per 1 mei aan bij de werkgroep Communicatie van Bakery Sweets Center. Ze zal de positie van adviseur innemen. Een introductie.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: 'Veel maatwerk mogelijk'

Team Werk van Gemeente Leeuwarden ondersteunt in uw zoektocht naar extra werknemers. In deze periode is er veel maatwerk mogelijk.

Algemeen

Webinar 11 juni: watertechnoloog ontmoet voedingstechnoloog

Water Alliance en Van Hall Larenstein organiseren een reeks WaterCampus Business Café’s rondom het thema ‘Water in de voedingsindustrie’. De eerste meeting vindt plaats in de vorm van een webinar.

Partners

7 vragen aan BSC-partner Hogeschool Van Hall Larenstein

Na 1 juni ziet het (hoge)schoolleven er heel anders uit. Daarom deze keer aan het woord: Koos Oosterhaven, manager Food Application Center for Technology (FACT). FACT is onderdeel van Hogeschool Van Hall Larenstein, partner van Bakery Sweets Center. 

Opleiding

Peet Ferwerda zwaait af als voorzitter werkgroep Opleiden

Met het opleveren van het profiel ‘Operator 2.0’, zet Peet Ferwerda (senior beleidsadviseur MBO Life Sciences) een stapje opzij als voorzitter van de werkgroep Opleiden van Bakery Sweets Center.

Algemeen

Susanne Lamers van Concorp haakt aan bij werkgroep Onderzoek & Innovatie

De werkgroep Onderzoek & Innovatie van Bakery Sweets Center wordt uitgebreid met Susanne Lamers, Innovation Manager bij Concorp. Deze producent van zoetwaren is onder meer bekend van de snoepmerken Autodrop, Oldtimers en Schuttelaar.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: 'We blijven graag in verbinding'

Het is een bizarre tijd. We zien druk en onzekerheid. Maar we zien ook prachtige initiatieven ontstaan. In deze bijzondere tijd is onze inzet, als afdeling Economische Zaken van de gemeente Leeuwarden, gericht op ondernemers informeren en faciliteren.

Theo van der Maten van Beko
Algemeen

Theo van der Maten nieuw gezicht in Stuurgroep Bakery Sweets Center

De Stuurgroep van Bakery Sweets Center heeft een nieuw lid. Theo van der Maten van Beko Groothandel BV schuift aan en neemt daarmee de plek in van directeur coöperatie bij Beko, Marquerithe Verheul.

Opleiding

Bakery Sweets Center presenteert profiel voor Operator 2.0

Bakery Sweets Center (BSC) heeft een profiel opgesteld voor de opleiding Operator Bakkerij. Het profiel is toepasbaar in de bakkerij- en zoetwarensector. In september start een pilotgroep.

Corona

SOL: personal coaching in coronatijd

Wat is de impact van het Coronavirus op jouw medewerkers en leidinggevenden? SOL ziet veel onzekerheid ontstaan. Personal coaching biedt uitkomst.

Column Opleiding

Gemeente Leeuwarden: 'Verruiming MKB Voucherregeling'

Ondernemers kunnen de MKB-Voucherregeling van de provincie Fryslân ook gebruiken voor het om- of bijscholen van personeel. Tot de helft van de kosten wordt vergoed.

Partners

7 vragen aan BSC-partner Nielsen Massey

Hoe gaan onze partners om met deze coronacrisis? Deze keer aan het woord, general manager bij Nielsen Massey. De vanille-experts houden de zaak draaiende met thuiswerken en ploegendienst. Ook op zaterdag.

Productontwikkeling

Van Hall Larenstein + Bakery Sweets Center: kom met uw productidee!

Wilt u een nieuw product ontwikkelen of een nieuwe grondstof implementeren? Derdejaars hbo-voedingsmiddelentechnologen van Van Hall Larenstein gaan graag voor u aan de slag.

Van der Meulen Hallum B.V.
Partners

Van der Meulen Hallum B.V.: 7 vragen aan BSC-partner

Hoe gaan onze partners om met deze coronacrisis? We trappen deze reeks af met Arie Peerbolte, HR-manager bij Van der Meulen Hallum B.V.

Column

Column Gemeente Leeuwarden: 'Partijen verbinden'

Het is een bizarre tijd. We zien druk en onzekerheid. Maar we zien ook prachtige initiatieven ontstaan. In deze bijzondere tijd is onze inzet, als afdeling Economische Zaken van de gemeente Leeuwarden, gericht op ondernemers informeren en faciliteren.

Algemeen

Mobiliteitsnetwerk Noord: partner voor HR-vraagstukken

Vanuit Bakery Sweets Center werken we nauw samen met het Mobiliteitsnetwerk Noord-Nederland (MOB) op het gebied van Human Resources (HR). Een aantal van de partners van Bakery Sweets Center is hier ook lid van.

Van der Kloet in Leeuwarden
Partners

Nieuwe partner: Van der Kloet, De Echte Bakker

Bakery Sweets Center is onlangs uitgebreid met een nieuwe partner: Van der Kloet, De Echte Bakker uit Franeker. Een ambachtelijke bakkerij met zes winkels.

Stappen NOW berekenen
Corona

Stappenplan NOW beschikbaar voor werkgevers

In deze periode zijn er veel vragen omtrent de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De werkgeversvereniging AWVN heeft een handig tienstappenplan gemaakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn