Algemeen Opleiding 18 januari 2023

Week van het Brood – Bakkerijstudenten geven broodles op basisschool

De derde week van januari viert Nederland de Week van het Brood. Eén van de doelen van deze promotieweek is brood, en dan met name volkorenbrood, in de spotlight te zetten. Bakkerijstudenten van Friesland College en Bakery Sweets Center haken hier op in met een speciale broodles voor de groepen 1, 2 en 3 van basisschool De Vosseburcht in Leeuwarden.

De werkgroep Communicatie & Imago van Bakery Sweets Center stelt zich onder meer als doel om het bakkersvak te promoten. Onder consumenten, werkzoekenden en vmbo’ers die voor een studiekeuze staan. Maar hoe tof zou het zijn als we die interesse al bij de jongste generatie kunnen wekken? Want weet jij nog dat er vroeger een politieauto voor de school stopte, je even in de wagen mocht zitten en op de knopjes mocht drukken? Positieve ervaringen op jonge leeftijd blijven lang bij.

Het idee voor een demonstratie door de eerstejaars bakkerijstudenten was snel geboren. Van kennispartner Nederlands Bakkerij Centrum ontvingen we de speciale voorleesboekjes van Kolletje & Dirk, dat het bakkersvak op een grappige manier beschrijft. Na enkele weken van voorbereiden en het verdelen van de klassen, zijn de 10 aspirant-bakkers er op woensdag 18 januari klaar voor. De studenten hebben er zin in, de juffen van groep 1, 2 en 3 zijn enthousiast en de kinderen zijn wel benieuwd naar wat de bakkers hebben te vertellen.

‘Brood? Dat wordt van deeg gemaakt’

Onder leiding van docent Sietske van der Bij verzamelen studenten Jildau, Nynke, Rosa en Ilse bij de eerste groep, de combinatieklas 1/2. Jildau start met een vraag: Wie van jullie komt er weleens bij een bakker? De meeste kinderen weten precies wat er te vinden is bij de bakker. Met name de croissants zijn favoriet. Natuurlijk blijven de taartjes met slagroom niet onvermeld. Wat er dan in brood zit? Zelfs de 4- en 5-jarigen weten dit. Deeg natuurlijk! Maar waar wordt het deeg dan van gemaakt? Jildau vertelt over hoe gist groeit wanneer het warm wordt. De kinderen horen het aandachtig aan. En ruiken aan de gist (“Dit ruikt naar pizza!”). Of ze volkoren verkiezen boven wit brood? De meesten niet, maar, zo zegt een slimmerik: “Van volkorenbrood word je wel sterk!”. Een mooie eerste kennismaking met brood, die wordt afgesloten met een vers volkorenbolletje uit de bakkerij, spelletjes, een kleurplaat en het boekje van Dirk & Kolletje.

Bakker Brendan leest voor

Goed luisteren

Ook de tweede combinatieklas, waar Brendan, Ricardo en Meine een programma voor hebben opgezet, heeft er zin in. De kleuters luisteren aandachtig naar de presentatie van Ricardo. Wat doet een bakker eigenlijk, en hoe ziet zo’n bakkerijopleiding er dan uit? Daarna is het opperste concentratie bij het verhaal dat Brendan hen voorleest. Want tussendoor stelt hij hen vragen. Hebben ze goed opgelet? Tussendoor mogen ook zij een volkoren bolletje oppeuzelen. Niemand klaagt. Daarna verdelen de studenten de kleuters in groepen, waarbij elke groep een opdracht krijgt. Groepje 2 mag bakker Meine van alles vragen. En groepje 1 moet de plaatjes met handelingen voor het bakken van brood in de goede volgorde zetten.

Koekjes bakken!

Groep 3 krijgt een aflevering van Klokhuis voorgeschoteld, waarin bakker Tom van Otterloo haarfijn uitlegt wat er komt kijken bij het bakken van het lekkerste brood van Nederland. Daarna laten de studenten Sabina, Femke en Ilse de kinderen even voelen van de bloem en tarwebloem. Het broodje, dat ze van de juf eigenlijk moesten bewaren voor de pauze, gaat direct op. Ook hier sluiten de kinderen af met een spelletje of een kleurplaat. De kinderen zijn geïnspireerd: “Ik ga vanmiddag koekjes bakken”, roept een meisje.

Bij thuiskomst weet een van de kinderen nog precies te vertellen wat bakker Tom in Klokhuis deed. En zegt een ander dat ze voortaan liever volkoren bolletjes mee naar school neemt. Of ze voortaan ook ‘bakker’ opnoemen in het rijtje van beroepen die ze later willen worden? Brandweerman en prinses zijn natuurlijk hard to beat, maar het vuurtje is in ieder geval aangewakkerd.

Tekst & Foto’s: Clara Bloemhof

Met dank aan IKC De Vosseburcht, Friesland College en Nederlands Bakkerij Centrum.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn