
Beste leden van het BSC, graag informeer ik jullie kort over de voortgang van mijn werkzaamheden. Een mooi moment gezien ik ook net een eerste evaluatie achter de rug heb met mij opdrachtgever, Gemeente Leeuwarden.
Positieve houding richting zij-instroom
Ik durf te stellen dat we op het gebied van zij-instroom stappen aan het maken zijn. We zijn er nog niet, maar ik merk bij de reeds bezochte bedrijven een hele positieve houding richting zij-instroom. Zeker op het moment dat we met elkaar in gesprek gaan en ervaringen en mogelijkheden uitwisselen, zie je kansen ontstaan.
‘Wanneer je kiest voor een nieuwe carrière in een andere sector, dan ben je óók een zij-instromer’
Zij-instroom is een breed begrip. De mensen die hiervoor in aanmerking komen, kennen verschillende achtergronden. Toch merk ik dat de associatie met ‘kandidaten met een rugzak’ nog veel wordt gemaakt. Uiteraard is dit aan de orde maar ik en jullie als lezers zijn óók zij-instromers op het moment dat we kiezen voor een nieuwe carrière in een nieuwe sector.
Session over zij-instroom
Voor ons is dit een goede aanleiding om een Session te organiseren rondom dit onderwerp. Waarin we definitie zij-instromer onder de loep nemen. En de daarbij behorende mogelijkheden. Want, stel dat iemand vanuit een uitkeringssituatie instroomt: wat is er dan allemaal mogelijk?
Gistdegen: terug naar de tekentafel
Mijn belangrijkste speerpunt nu en de afgelopen 2 maanden lagen in het kennismaken met de bedrijven die door hun bedrijfsactiviteiten verbonden zijn aan de opleiding Gistdegen. Hierin moesten we even terug naar de tekentafel. En heb ik samen met Hilco Wagenaar, Jurjen Albertsma en de betrokkenen van Fryslân Werkt! nieuwe afspraken moeten maken. Kortom: even terug naar de basis en bouwen weer voor de toekomst. Voor mij natuurlijk geen probleem. Maar ik kan mij voorstellen dat het voor anderen veel tijd en energie kost, gezien de al reeds gedane inspanningen van vóór mijn komst. Ik hoop dan ook dat we bij de betrokken partijen nog even de ruimte en tijd te krijgen dit bouwproces te voltooien.
Al vier bedrijven bieden een plek
We zijn voor de opleiding Gistdegen van 12 geambieerde plekken teruggegaan naar 4/5 concrete plekken. De bedrijven Bakkerij Kamstra, Bakkerij Van der Zee, Bakkerij van Esch en de Bakkers van Verloop bieden nu concreet een betaalde baan aan i.c.m. de opleiding Gistdegen. Leuk hierbij aan te geven is dat ook Gistdegen meer naamsbekendheid krijgt. Zo staat er voor de week ook een bedrijfsbezoek in de planning met een bakker die nog niet lid is van onze vereniging. En gaan Jurjen en ik op korte termijn in gesprek met het SBB. Dit om te onderzoeken of Gistdegen breder getrokken kan worden dan de huidige exclusiviteit binnen onze verenging. Dit biedt mooie kansen voor Gistdegen en wellicht voor een uitbreiding van het Bakery Sweets Center.



Werving kandidaten
Daarnaast heeft tot op heden de opleiding Gistdegen een erg prominente rol gespeeld in de werving naar kandidaten. Dit is natuurlijk logisch gezien Gistdegen ooit is ontstaan als oriëntatietraject om kandidaten te enthousiasmeren voor het werken in de wereld van brood. Maar gezien de bekostiging vanuit Fryslan Werkt! een baangarantie vraagt, is op dit moment het doel wat verschoven naar het creëren van betaalde banen voor werkzoekenden.
Scholing Werkt!
Uiteraard is het zo dat we doorgaan met alle mogelijke acties en promotie rondom Gistdegen. Zo sluiten we bijvoorbeeld aan bij het online event Scholing Werkt! op 31 maart van Fryslan Werkt!. Samen met Jurjen Albertsma en een ervaringsdeskundige (werkzaam bij Bakkerij Kamstra) gaan we de 31ste zes keer een workshop verzorgen ter promotie van Gistdegen. Ook hebben we ter promotie van dit event bij Cees van den Hoed (managing director Bakkerij Kamstra) een korte vlog opgenomen samen met Fryslan Werkt!. Nogmaals hulde Cees en ook voor jouw medewerker Mark, voor jullie medewerking!
Maar ook maken we stappen om de bedrijven en hun vacature(s) die hierbij betrokken meer centraal te stellen. Concreet hebben nu in gezamenlijkheid een functieprofiel ontwikkeld (@Bas van Esch, we komen nog bij jou terug). Want eigenlijk werven we niet voor de opleiding Gistdegen. We werven om vacatures ingevuld te krijgen i.c.m. Gistdegen.
Alle hens aan dek
De moeilijkste is uitdaging is nu het vinden van de juiste zij-instromers. En deze uitdaging is fors. Zelf ben ik sinds 2007 werkzaam binnen de arbeidsbemiddeling. Maar zo lastig als het nu blijkt om vacatures te vullen, heb ik niet eerder meegemaakt. Dit betekent dan ook alle hens aan dek.
En ook hoop ik dat net als bij de Bakkers van Verloop de andere bedrijven zelf ook actief de mogelijkheden voor zij-instromers helpen te promoten. Want duidelijk is dat we elkaars netwerk zoveel als mogelijk moeten aanspreken om de werkzoekenden te bereiken. Richting de deelnemers aan de werkgroep Communicatie & Imago de oproep om hierin mee te denken.
Uiteraard zal de werving voor Gistdegen mijn aandacht houden de komende periode. Maar ik kijk ook bijzonder uit naar verdere kennismakingen met de leden die ik nog niet heb kunnen bezoeken. Daarnaast wil ik samen met de werkgroep Opleiden zoeken naar verdere kansen om meer routes te creëren voor zij-instromers!
Tot slot: succes is er ook! Samen met Erik Jousma, accountmanager werk bij Gemeente Leeuwarden, zijn we druk en positief bezig met Worketeers. Worketeers is een uitzendbureau dat verantwoordelijk is voor de (zij)instroom bij ons BSC-lid Goedhart te Leeuwarden. We hebben met hen specifiek voor werkzoekenden met een uitkering een specifieke instroomroute gecreëerd waarin de eerste deelnemers reeds zijn gestart!
Dirk Westerhof