Opleiding 18 september 2020

Uitdaging: onderzoek doen op studentenkamer

Door de coronamaatregelen bij Hogeschool van Hall Larenstein en MBO Life Sciences kwamen de studenten voor een uitdaging te staan. Kunnen we ons onderzoek naar eiwitten in de bakkerij voortzetten op de studentenkamer? Studenten Jeroen Hofstra (mbo) en Donna de Jong (hbo) gingen aan de slag met een Bakery Sweets Center onderwerp. Met de laptop en oven in eigen keuken gingen ze op zoek naar de vraag of je plantaardig eiwit kunt modificeren. Om zo een betere verteerbaarheid te verkrijgen.

Creatief met huis-tuin- en keukengerei

Enkele maanden later weten we wat creativiteit en doorzettingsvermogen van studenten kan opleveren. Met digitaal speurwerk en gedegen doordacht gebruik van standaard keukengerei, een goede thermometer, telefooncamera en nauwkeurig wegen, kan een mens al gauw een basis leggen voor technologische denkwerk. Knap gedaan.

De verkenning die Donna en Jeroen deden, geeft een goede eerste indruk van welke rol met (planteigen) enzymen gemodificeerde bonen kunnen krijgen als nieuwe eiwitbron in de bakkerij. De vragen en antwoorden die ze aanreikten, zijn voldoende aanleiding door te gaan.

Verder op locatie

Er staan sinds 1 september drie afstuderende studenten klaar. Nu gelukkig weer wel met de normale faciliteiten van het FACT en de laboratoria. Anouk Douwstra gaat verder op het pad van modificatie van bonen. Johannes Kramer en Jelmer de Jong duiken in regionaal geteelde gewassen. Zij broeden op hun projecten; ‘even niet storen nu’. Wordt vervolgd.

Tekst: Frits Pluimers
Bakkerij-applicatietechnoloog FACT
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn