Column 14 januari 2021

Too Good To Go: tas gevuld met brood van gisteren

Een brood van de ambachtelijke bakker is van op en top kwaliteit. Zonde dat het in veel gevallen al na een dag de bestemming veevoeder krijgt. Dat vindt een groeiend aantal bakkers, waaronder Bakkerij van der Kloet, ook. De winkeldames in alle zes filialen vullen al ruim een jaar bijna dagelijks ‘Magic Boxen’ van Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat.

Gebruikers van deze app zijn fanatiek in het ‘redden’ van voedsel. Natuurlijk niet alleen vanuit milieuoogpunt. Want wie wil er nu niet een box vol dagverse producten van de supermarkt voor 5 euro, in plaats van het volle pond van soms wel meer dan 15 euro te betalen?

Voedsel redden voelt goed

Zelf meldde ik me bij de lancering van de app aan voor deze ‘voedselreddende’ community. Slechts eenmaal bemachtigde ik een magic box van de Jumbo. Ik moet toegeven dat de boodschappentas behoorlijk gevuld was. Maar alle producten moesten wel direct verwerkt worden. En zo aten we die dag verse rundvleesbouillon met een schotel van Mexicaanse groenten. De rest gaf ik weer weg via de wijk-app. Voelt toch goed, voedsel redden van de container.

Toch deletete ik de app weer van mijn telefoon. Terwijl ik op Facebook de een na de andere Facebookvriend pakketten zag redden, waren dit allemaal mensen in andere delen van het land. Het Noorden leek nog niet helemaal aangesloten bij deze beweging.

Volop brood in de app

Voorbeeld van een Magic Box (website Too Good To Go)

Rond de jaarwisseling zag ik een artikeltje (of een cookie, daar ben ik erg gevoelig voor) over Too Good To Go. Toch maar weer proberen. Tot mijn verrassing zie ik de plaatselijke slager, de Makro, SPAR-city, alle Lidl-filialen in de omgeving én een groot aantal bakkers in de app staan. Allemaal met Magic Boxen in de aanbieding, variërend van 3,99 tot 4,99 euro. De bakkers die ik op dit moment in de app zie staan (omgeving Leeuwarden): Echte Bakker Nico en Aeltsje in Stiens, en in Leeuwarden zijn dat Echte Bakker Bruinsma, Bakkerij Schuurmans, Bakker Bart en Ambachtsbakker Sybesma (zowel Leeuwarden als Deinum).

De zesde bakker in dat rijtje is onze partner Bakkerij van der Kloet. Met alle zes de filialen zijn ze aangesloten bij Too Good To Go. Het bedrijf meldde zich in november 2019 aan voor deze community. “Voorheen ging het brood, dat maar één dag oud is, naar de varkens”, vertelt directeur Jan Douwe Gerbranda. “Zonde eigenlijk. Van een relatie kreeg ik de tip om eens naar Too Good To Go te kijken. Zij kwamen langs op het bedrijf en we begonnen er meteen mee. Op deze manier gaan we op een juiste wijze met voedsel om.”

Brood, broodjes en taarten

Wat zit er zoal in een magic box (of in dit geval ‘tas’)? “De producten vertegenwoordigen een waarden van 14,95 euro in de verkoop”, laat Gerbranda weten. “Wat aan het einde van de dag over is, gaat in de tas. Dat kunnen broden, broodjes en koek zijn, maar bijvoorbeeld ook twee taartjes. In de app wordt gecommuniceerd dat de tas de volgende dag is op te halen.” Voor de liefhebbers: het gaat hier om minutenwerk, soms zelfs secondenwerk. Dagelijks zijn er per winkel gemiddeld slechts 3 tassen te vergeven.

Deze manier van verwerken van dervingsproducten is niet alleen nagenoeg kostendekkend (de kosten van het laten ophalen door de NNRD komen te vervallen). “Wat heel goed is, is dat de uitstraling naar onze klanten toe heel positief is. We laten zien hoe wij met derving omgaan. Dit communiceren we ook via onze mailings.”

Geen brood, geld terug

Gerbranda laat het aan de winkeldames in de filialen hoe de tas gevuld wordt. “Als het een drukke dag is, dan kunnen ze tot twee uren voor afhaal aangeven dat er die dag geen pakketten zijn. De klant krijgt hier dan in de app bericht van en ontvangt zijn geld terug.”

De reacties van de klanten die een magic box komen afhalen, zijn super, stelt Gerbranda. “Ze vinden het een mooi initiatief en laten weten dat we een goed signaal afgeven om voedselverspilling tegen te gaan.” Veel Too Good To Go-gebruikers zullen de app gebruiken vanwege een kleine portemonnee. Toch ervaart Gerbranda dat het ook veel extra klandizie oplevert. “We zien veel mensen die een tas komen halen, ook wat extra’s meenemen.”

Goed voor het bakkerij-imago

De bakkerij-eigenaar raadt collega’s zeker aan om zich te verdiepen in Too Good To Go. “Ten eerste is het goed om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast is het voor de meesten kostendekkend. Tot slot is het goed voor ons imago als bakkers. Brood van deze kwaliteit, zou niet al na één dag de bestemming diervoeder moeten krijgen.”

Tekst: Clara Bloemhof
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn