
De tweede groep binnen de verkorte bakkerijopleiding Broodbakker de basis ging eind mei van start. Acht cursisten vinden na het volgen van de cursus hopelijk een plek in de bakkerij. Elk van hen heeft een andere achtergrond en zo z’n eigen motivatie. Maar iedereen wil hetzelfde: ‘Samen met collega’s op de werkvloer werken aan iets moois’. Daarmee verkiezen zij een praktijkbaan boven ‘het nieuwe werken’.
Geen teams, maar echt samen werken
Corona heeft ons allemaal in meer of mindere mate veranderd. Werkte je voorheen 40 uur op kantoor: nu is een hybride werksituatie waarbij je blij mag zijn met een flexplek het nieuwe normaal. Fijn voor velen, die werk en privé gemakkelijk combineren. Maar voor anderen betekent werken op kantoor nog zoveel meer. Een praatje met collega’s, samen een lunchwandeling maken, even nazitten. Met thuiswerken zit dat er niet in. Voor mensen die veel onderweg waren voor hun werk en nu dagelijks achter Teams zitten, geldt hetzelfde. Fysiek contact is zó belangrijk.
En dus maken steeds meer mensen bewust de switch naar een baan waarbij geen computers zijn gemoeid. “Ik wil in een familiesfeer, met mensen om me heen, werken aan een mooi product”, is wat één van de cursisten zo mooi weergeeft. Een ander stelt haar baan na 30 jaar te hebben opgezegd, omdat het nieuwe werken absoluut niet bij haar paste. En dat het tijd is om weer met de handen te werken. Met mensen, voor mensen.




De switch naar de bakkerij
En zo kom je na gesprekken met je werkcoach terecht in het bakkersvak. Brood is een product dat blijft. Er zijn banen te over in de bakkerij- en foodsector en we hebben handjes nodig. De cursisten die de switch naar dit mooie beroep willen maken, komen uit de financiële sector, waren ambtenaar of werken nu nog in de zorg.
Hoewel de bakkerij staat te springen om hulp, is enige kennis van grondstoffen wel gewenst. Daarvoor hebben Bakery Sweets Center en Friesland College deze basiscursus in het leven geroepen. Met tien lesdagen en een stageplek, leren de cursisten de basics van het broodbakken. Van zachte puntjes en vloerbroden tot getoerd gerezen producten en desems. Natuurlijk hopen de meeste deelnemers dat er na de stage een vaste betrekking in zit. Want een aantal heeft de keuze om te switchen echt bewust gemaakt. Een enkeling benut deze cursus om zich te oriënteren: is dit echt iets voor mij?

Kennis komt weer bovendrijven
Thomas is werkzaam in de zorg, als woonassistent in de kleinschalige woningzorg. Daarnaast werkte hij tot voor kort bij een ambachtelijke bakker. Dáár verder in gaan, dat lijkt hem wel wat. Helaas kon de bakker hem die ruimte niet bieden. In de krant las hij over deze basiscursus en nu staat hij hier, op de tweede cursusdag, voor het eerst in zijn leven een vloerbrood ‘in te schieten’. Hij heeft er zichtbaar plezier in. Docent Rob van der Goot kijkt toe en corrigeert waar nodig. “Zie je wat er hier gebeurt?”, vraagt hij Thomas. “Te strak?”, reageert hij twijfelachtig. Het kneedjargon heeft hij op dag 2 al in de smiezen. Van der Goot is tevreden met zijn studenten. “Het is een heel gemêleerd gezelschap, maar ze zijn stuk voor stuk gemotiveerd. Je ziet ook dat kennis die ze in het verleden eens hebben opgedaan, nu weer komt bovendrijven.”
De docent heeft het daarmee onder andere over Rody, die ooit tijdens zijn horecaopleiding voor brood & banket koos. “Ik zie dit echt als een opfriscursus en ik ben er helemaal klaar voor om de switch te maken naar de bakkerij.” Ook Geert komt uit de horeca. Door corona kwam zijn baan te vervallen. Na wat omzwervingen in de logistiek kiest hij nu voor het bakkersvak. Sinds een maand werkt hij bij De Bakkers van Verloop in Gorredijk. “Ik sta volop in de productie. Het is nu vooral: luisteren wat ze zeggen en kijken wat ze doen. Ik had hiervoor nul kennis van brood. Met deze opleiding komt daar verandering in. Ik leer wat gist doet, en wat zout met gist doet. En hoe alle ingrediënten elkaar beïnvloeden.” Geert hoopt zijn kennis snel te kunnen toepassen in de bakkerij.



Extra level
Dio kwam na een gesprek met haar werkcoach terecht bij Broodbakker – de basis. “Ik werk nu in de avonden bij Bakkerij Tromp. Daar maak ik met de eigenaar de broden klaar, rol ik croissantjes en werken we aan bestellingen voor de horeca. Hier op de training werk ik echt aan de basis. Het is een handig extra level om te hebben.”
Sylvia is van alle markten thuis. Met een achtergrond in diermanagement & economie, sportmassage & verzorging en de post, zoekt ze naar een extra invulling van haar werkzame leven. “Ik zou graag in de avonden willen werken in een bakkerij”, zegt ze. “Met name banket spreekt me erg aan. Het werken met details en iets tot in perfectie uitvoeren, dat ligt me wel.”
We zoeken nog stageplekken
Voor een aantal cursisten zijn we nog op zoek naar een geschikte stageplek (tot en met eind september). Bakkers in de omgeving van Leeuwarden, Heerenveen, Grou en Franeker kunnen zich melden voor een introductiegesprek met de kandidaten bij coördinator Dirk Westerhof, dirk.westerhof@leeuwarden.nl.