Algemeen 16 januari 2023

Terugblik Horecava: vegan, vienoisserie en de VS

Elke trouwe Horecavafan zal het zijn opgevallen: na 2 jaar geen horecavakbeurs, keert dit Amsterdamse feestje iets soberder terug. Met de nadruk op ‘iets’, want een bezoek aan Horecava blijft een feestje. Aan de vele evenementen en smakelijke foodintroducties ligt het niet. Maar de maatschappelijke ontwikkelingen sijpelen ook door op de beursvloer.

Op de bekende Kolibrieshopper na zien we weinig bezoekers bepakt met gratis standmerch. En waar voorheen glitter & glamour de beurspaden sierde met dames die gekleed in kokette korte rokjes Horecava-gangers verleidden tot een bezoekje aan de stand van hun werkgever, moeten we het nu doen met heren in circuspakken. Wel goed uitgevoerd, overigens. De wereld verandert en de foodwereld verandert mee. Of dat erg is? Absoluut niet. Naar Horecava ga je nog immer om je onder te dompelen in de laatste foodtrends. Of je nu kok, gastheer, barman, slager, ijsmaker of bakker bent.

Voor die laatste twee prachtige beroepen reisden we namens Bakery Sweets Center af naar de Amsterdam RAI. Waar het, eerlijk is eerlijk, altijd een fijn ’thuiskomen’ is. Iedereen die iets met food heeft of doet, is er. Én de Meilandjes. Die we tot twee keer toe bijna voor de voeten liepen.

Vienoisserie

We starten bij Rational, waar Gerard Wermelink (adviseur retail & petrol) ons ontvangt met een versgezette kop cappuccino en zoete petitfourtjes. Een mini-pastei de nata is versierd met een Atsina-cressje (Koppert Cress). Het geeft nét dat extra’s aan dit heerlijk zoete stukje Portugese vienoisserie. We lazen het eerder deze week al in Food Inspiration: vienoisserie groeit aan populariteit. Denk daarbij aan koffiebroodjes, luxe croissants en chocoladebroodjes.


Wermelink bevestigt de berichten dat de horeca, maar ook de bakkerij, weer naar het niveau van voor corona terugkeert. “Met name de cateringbranche durft weer investeringen te doen. Dat merken we aan alles op deze vakbeurs.” De Rational-stand is de opening act van Horecava. Aan de achterkant mogen de vierkante meters misschien wat ingeperkt zijn; aan de voorkant draait het nog steeds om het kooktheater.

Bananenbrood

Op de Food Markt, onderdeel van hal 8, zien we kraampjes met vegan, circulair, ambachtelijk en lokaal. De trends die al een tijdje rondgaan en waar we voorlopig nog lang mee vooruit kunnen. Eén van de opvallende kraampjes is die van SUNT: bananenbrood van afgedankte bananen. Naast bananenbrood in meerdere smaken (nieuw zijn de varianten met wortel en met chocolade), maakt de tot voor kort start-up ook donuts. Gebakken, niet gefrituurd en daarmee 50 procent minder vet. “Van start-up zijn we nu in de fase van scale-up”, vertelt Thomas van het bedrijf. Het was een lange weg om met bananen die niet goed genoeg zijn voor de verkoop in de supermarkt, nieuwe consumptieproducten te maken. “We liepen tegen de regelgeving aan. Gelukkig verschilt die regelgeving per land. We verwerken nu bananen die via België binnenkomen. En werken er hard aan om het ook via andere kanalen in orde te krijgen.” Tijdens het gesprek merken we veel overeenkomsten met ons Broodpastaproject en de ideeën gaan direct over tafel. Wordt vervolgd dus!

Amerikaans

Wat we al bij SUNT zagen, zien we overal op Horecava: Amerikaanse smaakcombinaties in banket zijn hot. De donuts van Sunt zijn er in lemon-poppyseed en caramel-pecan: favorieten uit de VS. In het Nederlands klinkt het misschien ook minder lekker, maar elk bedrijf kiest ervoor om de Engelstalige benamingen op het etiket te zetten. Zo treffen we strakke ‘red velvet’ petitfourtjes, ‘rocky road brownie’ en pecan-cranberry pie’ aan bij Chaupain en komt Cut the Cake (van Bakker Goedhart) met flinke porties Amerikaanse taarten.


Millennials en Gen Z

Qua benamingen doet Cut the Cake er nog een schepje bovenop: Sky High Apple Pie, Bombastic Brownie, Rebellious Red Velvet en Crazy Carrot Cake moeten de millennials en Gen Z verleiden tot een ‘piece of cake’ in de horeca. Aan deze foodintroductie ging een heel onderzoek vooraf. Met als hoofdvraag: Wat voor taart wil de jonge generatie? Amerikaanse smaken en zoete overdaad schijnen nog steeds in trek te zijn bij deze doelgroep. Misschien een overblijfsel uit de freak shake-periode van enkele jaren geleden? Of een bijkomstigheid van Netflix, Prime en andere US based streamingdiensten, waarbij in series vaak naar comfort food wordt gegrepen?

TLC

Recht tegenover de trend van ‘abundance’ staat healthy, vegan en minder suiker. We willen met zijn allen nog steeds genieten, maar dan met kleinere porties, luxere smaken en waar mogelijk plant based ingrediënten. Zo zien we bij de toppatissiers van Holtkamp een vegan chocolate cake, coffee-cheesecake en kleine lemon-meringue gebakjes. Ook mag je jezelf eens flink verwennen, met de champagne-raspberry pie. De trendspotters en -volgers zijn het over drie zaken eens: Een TLC-momentje moet je jezelf zo af en toe gunnen, patisserie moet een lust voor het oog zijn én smaakcombinaties uit de Verenigde Staten bevatten.


Ook wat broodproducten betreft zien we een verschuiving naar meer vegan, een gestage groei van bio én ook weer de vertaalslag van Amerikaanse, maar ook mediterrane smaken. Het broodmoment breidt uit naar de avond. ‘Sharing dinner’ wint aan populariteit, misschien wel dankzij twee jaar van sociale isolatie. Een breekbrood bij het diner of een borrelbrood naast het borrelplankje in de namiddag of op de late avond: het kan allemaal.

Tekst en foto’s: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn