TalentZ 08 september 2022

Talentz: Wouter Kloosterman (24) is international accountmanager bij Hellema Hallum BV

Na het behalen van zijn mbo-diploma Detailhandel koos Wouter Kloosterman uit Earnewâld voor de hbo-opleiding International Business & Languages aan NHL Stenden. Beide opleidingen blijken uiteindelijk uitstekend bij zijn toekomstige functie bij koekjesfabriek Hellema in Hallum te passen. “Mijn klanten zijn afkomstig uit de detailhandel en ik doe internationaal zaken”, vertelt Wouter (24), die al heel snel promotie maakte. In anderhalf jaar groeide hij van binnendienstmedewerker door tot exportmanager.

Zo ziet Wouters werkdag er ongeveer uit als international accountmanager bij Hellema Hallum BV

Hoe ben je bij Hellema terechtgekomen?

“Tijdens mijn afstuderen in september 2020 werd ik gebeld door een klasgenoot van de International business-opleiding. Zij was een paar maanden daarvoor bij Hellema aan het werk gegaan en dat beviel haar uitstekend. ‘Denk je al na over solliciteren?’, vroeg ze mij. Daarna vertelde ze over de vacature voor binnendienstmedewerker export. Ik was eigenlijk nog niet zo met solliciteren bezig, maar de vacature leek me een prachtige kans. Ik mocht op gesprek komen en kon drie weken later beginnen. Een week daarvoor had ik mijn afstudeerscriptie afgerond. Het was dus echt een perfecte timing.”

Hoe verliep de eerste tijd?

“Ik werd ingewerkt door een zeer ervaren medewerker met 45 jaar ervaring bij Hellema. Hij heeft mij heel veel geleerd, onder meer op het gebied van orders inboeken, factureren en het overleg met de productieplanning. Hij liet me onder meer zien hoe belangrijk het is om alle details goed op papier te zetten.”

Inmiddels heb je promotie gemaakt. Kun je daar meer over vertellen?

“Omdat ik de klanten in Scandinavië vanuit mijn binnendienstfunctie inmiddels goed kende, vroeg mijn leidinggevende of ik exportmanager Scandinavië wilde worden. Deze functie past uitstekend bij mij: ik heb een commerciële vooropleiding en het was altijd mijn droom om zo’n soort functie te vervullen. Alleen ging mijn wens sneller in vervulling dan ik had verwacht.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Heel wisselend. Ik weet pas wat ik ga doen op het moment dat ik mijn e-mail open. Mijn planning hangt sterk af van de prioriteiten. Alle urgente zaken moeten natuurlijk als eerste worden afgehandeld. Tijdens mijn werk heb ik veel contact met de klanten. Als we een nieuw product introduceren, dan vertel ik daar graag over. Bij interesse maak ik een offerte. Na de aankoop houd ik me bezig met de after sales. Er moet dan van alles worden geregeld. Denk daarbij aan planning en projectmanagement. Verpakkingen regelen, productieplanning opstellen en zorgen dat de grondstoffen op tijd binnenkomen. Het is vaak snel schakelen, zowel met collega’s als met de klant. Ook bij bestellingen uit ons vaste assortiment moet er veel worden geregeld. Daarnaast denk ik actief mee over nieuwe producten. Ik houd goed in de gaten wat er in de markt gebeurt. Binnenkort ga ik met mijn leidinggevende naar Scandinavië. Samen kijken we welke ontwikkelingen er zijn, welke nieuwe koeken er zijn geïntroduceerd, waar de behoefte van de klant ligt en hoe het gesteld is met het prijsniveau. Op basis daarvan maken we een analyse en kijken we hoe we hier zo goed mogelijk op in kunnen spelen.”

Het is geweldig om het door mij bedachte product in de schappen te zien liggen

Wouter Kloosterman

Wat spreekt je zo aan in je huidige functie?

“Sinds jaar en dag is Hellema in Scandinavië heel bekend. Elke grote retaildiscounter heeft enkele van onze producten in de winkel liggen. Dat kan alleen maar meer worden. Dat maakt het een uitdaging om daar mijn focus op te leggen. Verder vind ik mijn afwisselende werkzaamheden ontzettend leuk. Ik heb veel contact met klanten en ik moet heel creatief zijn. Vooral met betrekking tot het ontwikkelen van nieuwe producten. Ik vind het ontzettend leuk om zo’n traject van A tot Z te begeleiden. Eerst heb ik alleen een idee in mijn hoofd. Daarna komt er een voorstel naar de klant. Vervolgens wordt er een sample gemaakt en krijg ik feedback. Uiteindelijk ligt het product een half jaar later in de schappen. Dat is toch geweldig?!”

Zijn er ook nadelen?

“Ik werk inmiddels al twee jaar bij Hellema, maar ik heb het werk nog nooit als vervelend ervaren. In deze tijd is het lastig om aan grondstoffen te komen. Soms kunnen bepaalde verpakkingen bijvoorbeeld niet geleverd worden en moet ik een klant teleurstellen. Maar dit probleem speelt overal. Ook een automonteur heeft hiermee te maken.”

De investeringsdrang van Hellema is bewonderenswaardig

Wat vind je van Hellema als bedrijf?

“Ik vind het heel bijzonder dat de kleine Hellema uit Friesland aan negentig landen over de hele wereld levert. Het bedrijf is sinds 1861 actief en wordt nog ieder jaar gemoderniseerd. Die investeringsdrang is bewonderingswaardig. Het bedrijf werkt met de moderne technieken, zoals robots, en heeft een geautomatiseerd magazijn. Onlangs is de fabriek verder uitgebreid, waardoor de we nog meer productiecapaciteit hebben. Hellema staat voor groei en dat motiveert mij enorm.”

Biedt Hellema bijscholingsmogelijkheden aan?

“Jazeker! Op korte termijn ga ik trainingen volgen op het gebied van digitaliseren en onderhandelingsskills. Het lijkt me leuk, leerzaam en belangrijk.”

Wat is je ambitie?

“Ik heb de ambitie om mee te groeien met Hellema en met mijn klanten. Ik wil ervoor zorgen dat het aandeel van Hellema in de Scandinavische discounters omhoog gaat. Hellema doet het hartstikke goed in de Scandinavische landen, maar het aanbod kan nog veel verder groeien. En ik hoop als exportmanager met de klanten mee te groeien.”

Wat vind je zo leuk aan deze sector?

“Ik had van te voren niet verwacht dat ik in de bakkerij- en zoetwarenindustrie terecht zou komen, maar ik voel me hier helemaal op mijn plaats. Het is een internationale sector, die volop in beweging is. Op het gebied van productontwikkeling zie ik nog veel mogelijkheden. Ik vind het ontzettend leuk om daarover mee te denken. Het geeft echt een kick de producten die ikzelf hebt bedacht in de Scandinavische winkels te zien liggen.”

Zou je jongeren een baan in de sector aanbevelen?

“De zoetwarenindustrie is hartstikke leerzaam. Iedere dag leer ik nieuwe dingen. Ik kan jongeren absoluut aanraden om voor de zoetwaren sector te kiezen. Je krijgt hier alle mogelijkheden om je te ontwikkelen. Ik ben hier op 22-jarige leeftijd gekomen en ben nu al gepromoveerd van binnendienstmedewerker tot exportmanager!”

Ook werken bij Hellema? Kijk direct welke vacatures er zijn!

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen en vacatures (mbo en hbo).

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn