Algemeen TalentZ 17 februari 2022

TalentZ – Senna (17) – leerling supervisor logistiek

In deze rubriek spreken we met TalentZ: enthousiaste jonge mensen die gaan voor die baan in de bakkerij- en zoetwarensector. We nemen je mee langs allerlei verschillende functies die deze sector te bieden heeft. Te beginnen bij Senna van den Hoed (17) uit Wolvega. Hij is Leerling Supervisor Logistiek bij Bakkerij Kamstra in Wolvega.

Senna wist eigenlijk niet zo goed wat hij wilde doen tot hij anderhalf jaar geleden bij Bakkerij Kamstra kwam werken. “Hier leer ik niet alleen voor het vak dat ik leuk vind -logistiek- maar nog zoveel meer. Bijvoorbeeld helpen op de snijafdeling, waar het brood gesneden en verpakt wordt. Ook werk ik met de grondstoffen die klaargezet moeten worden voor de bakkerij.”

Met het antwoord op 5 vragen geeft Senna een beeld van zijn werkzaamheden.

1. Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik begin om 9.00 uur met het noteren van opmerkingen van de planning. Een kwartiertje later start ik met de inkoop. Ik bestel grondstoffen voor de bakkerij, maar ook dozen voor de snij-/belegafdeling. Vervolgens rond ik de standaard werkzaamheden af. Zoals pallets brood opruimen in de stelling, order picken of ritten klaarzetten. Als dit allemaal klaar is, is het natuurlijk tijd voor schoonmaak en onderhoud. Hier zijn geen vaste tijdstippen voor dus kan ik zelf bepalen wanneer ik dit doe.

Computerwerkzaamheden behoren tot Senna’s takenpakket

Rond 13.00 uur maak ik de definitieve planning. Hierin staat welke rit wanneer vertrekt en in welke volgorde. Als dit klaar is, dan is het tijd voor pauze. Na de pauze bekijk ik de bijbestellingen. Soms moeten er nog pallets voor klanten worden klaargezet, zodat deze de volgende dag meekunnen. Hierna kan ik ook nog tijd maken voor mijn opleiding. Ik doe namelijk een BBL-opleiding supervisor Logistiek niveau 4. Voor school moet ik opdrachten maken die werkgerelateerd zijn. Rond 15.00 uur moet ik de voorlopige planning maken voor de producten die over twee dagen aan de klanten worden uitgeleverd. Als dat klaar is, mag ik soms invallen op de snijafdeling. Mocht dat niet nodig zijn, dan ga ik op de computer werken. Dan zorg ik voor een lijst voor de heftruckchauffeur, zodat hij kan zien welke producten hij moet pakken. Verder boek ik de pallets en zorg ik ervoor dat de orders worden uitgedraaid. Ook de vrachtbrieven print ik uit en leg ik op ritvolgorde neer.

Rond 16.00 uur neem ik mijn laatste pauze. Vervolgens start het orderpicken. Daarbij maak ik de orders gereed. Rond 17.45 rond ik af en zit mijn dag erop. Tenminste… als er geen storing komt met de vriezer. Want dan moet ik, of de productieleiding, terug naar het bedrijf om de storing op te lossen.”  

2. Wat maakt jouw functie zo leuk?

“De verschillende werkzaamheden die ik mag voeren en de vrijheid die ik in mijn werk krijg. Bovendien heb ik een grote liefde voor de bakkerij. Ik vind ons proces echt geweldig.”

3. Hoe ben je op deze plek, bij dit bedrijf beland?

“Ik was op zoek naar een bijbaantje en had verschillende dingen geprobeerd. Maar door corona wilden ze geen nieuwe mensen aannemen. Daarom heb ik aan mijn vader, Cees van den Hoed, gevraagd of ik niet bij Bakkerij Kamstra aan het werk kon. Hij is er managing director. Zodoende ben ik begonnen met zes uurtjes in de week. Dat beviel me zo goed, dat ik een half jaar later naar 32 uur ben gegaan. Nu kan ik het werk met school combineren.”

4. Wat spreekt je aan in deze sector?

“Ik vind brood een heel mooi product! Het hele proces van grondstof naar een broodje is echt prachtig. Het is een stukje liefde naar het product toe. Dat komt mede doordat ik vanaf jongs af aan al met mijn vader mee mocht in het weekend.”

‘Het hele proces van grondstof naar een broodje is echt prachtig.’

5. Wat zijn je ambities, en krijg je hier de ruimte voor?

“Mijn ambities zijn doorgroeien als supervisor logistiek, maar ook zeker het managen van de productie en het hele bedrijf. Ik wil graag – overal waar nodig – kunnen invallen. Bij Bakkerij Kamstra krijg ik echt alle gelegenheid om mij verder te ontwikkelen. Ik mag op meerdere afdelingen meehelpen. Ook blijf ik vragen stellen en daar wordt altijd serieus op geantwoord.”

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen en vacatures (mbo en hbo).

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn