TalentZ 12 december 2022

TalentZ: Sasin (24) is continu verbeteraar bij Fortuin Dockum BV

‘In de toekomst hoop ik een strategische informatiebron te zijn’

Sasindaran Sasikala is 24 jaar en woont samen met zijn vriendin en twee chihuahua’s in Joure. Hij volgde de opleiding International Business aan de Hanzehogeschool. Inmiddels werkt hij tien maanden bij Fortuin in Dokkum als Continu Verbeteraar. Sasin is hartstikke blij met zijn functie en deelt zijn ervaringen graag in deze rubriek.

Hoe ben je op deze plek, bij dit bedrijf beland?

“Ik ben bij Fortuin terechtgekomen via het uitzendbureau. Ik was op zoek naar een functie op het gebied van procesverbetering. Dat is een passie van mij, is ontstaan tijdens mijn afstudeerstage bij Glen Dimplex Benelux BV in Heerenveen. Hiervoor moest ik onderzoek doen naar de processen op drie verschillende niveaus: strategisch, tactisch en operationeel niveau. Ik heb alle processen in kaart gebracht. Daarna gaf ik aan waar de knelpunten zaten en welke verbeterstappen er zijn.”

Wat vind je zo mooi aan procesverbetering?

“De processen binnen Fortuin zijn tastbaar en visueel. Ik werk aan het verbeteren van een product dat daadwerkelijk in de supermarkt terecht komt van suiker tot een ambachtelijk product. Het is prachtig om daaraan een bijdrage te leveren en ervoor te zorgen dat het kwalitatief beter en efficiënter wordt geproduceerd.”

Kun je iets meer over je functie als continu verbeteraar vertellen?

“Als continu verbeteraar bij Fortuin houd ik me met veel verschillende zaken bezig. Zo maak ik werkinstructies en ga ik trainingen ontwikkelen voor de medewerkers. Ook het monitoren van de OEE, oftewel Overall Equipment Effectiveness, is belangrijk. Hoe goed draaien de lijnen? Waar zitten de knelpunten? Waarop moet je actief sturen? Veel van deze kennis is aanwezig op de werkvloer. Momenteel breng ik alles in kaart, zodat we volgend jaar echt kunnen inzetten op verbetering en optimalisatie.”


Wat vind je zo leuk aan je functie?

“Het leukste aan het werk vind ik het in contact komen met andere mensen. Ik zit niet de hele dag op kantoor, maar ben vaak in de fabriek te vinden waar ik gesprekken voer met de medewerkers. Zij kunnen mij veel waardevolle informatie geven. Zo weten ze precies waar de valkuilen zitten. Dat maakt het werk heel dynamisch, divers en veelzijdig. Verder vind ik het fijn dat ik veel vrijheid krijg. Negatieve kanten heb ik nog niet kunnen ontdekken.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Tussen 8.30 en 9.00 uur maak ik eerst een rondje door het fabriek en kijk ik bij de verschillende lijnen. Ook krijg ik de ‘10 minuten metingen’ van de verschillende lijnen binnen. Tussen 9.00 en 10.00 uur verwerk ik deze meldingen in een dataset, zodat het MT hierover kan vergaderen. Tussen 10.00 en 12.30 uur werk ik aan mijn eigen projecten. Deze projecten zijn heel uiteenlopend. Momenteel houd ik me voornamelijk bezig met het in kaart brengen van de verschillende machines. Tussen 12.30 en 13.00 uur heb ik lunchpauze en ga ik met het andere kantoorpersoneel een hapje eten. Tussen 13.00 en 16.30 uur bezig ik weer bezig met mijn eigen projecten. En een bakje koffie kan altijd tussendoor.”

Wat maakt van Fortuin een aantrekkelijke werkgever?

“Bij Fortuin kun je veel leren. Momenteel zijn we een automatiseringsslag aan het voorbereiden. Er wordt hier nog op een vrij traditionele wijze geproduceerd en in de toekomst willen we verder automatiseren en robotiseren. Zo willen we het proces nog beter onder controle krijgen. Ik vind het heel mooi om hieraan een bijdrage te leveren en ik leer er ook ontzettend veel van. Soms lijkt het misschien alsof er niks gebeurt, maar achter de schermen gebeurt juist heel erg veel!”

Wat spreekt je aan in de bakkerij- en zoetwarensector?

“Snoepgoed is een heel ambachtelijk product. Iedere dag heb je te maken met andere omstandigheden en dat maakt de productie uitdagend. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld de technieksector of de auto-industrie. Als klein jongetje vond ik zelf snoepjes natuurlijk ontzettend lekker.”

De pitch op Futuremakers zorgde ervoor dat we nu een stagiair op TD hebben

Sasin over zijn pitch

Tijdens Futuremakers heb je een pitch gehouden. Kun je hier wat meer over vertellen?

“Met mijn pitch wilde ik jongeren enthousiast maken om bij Fortuin te werken of om stage te lopen. Ik vond het een hele fijne ervaring. Futuremakers biedt op een hele toegankelijke manier om de jeugd aan te sporen om zelf in gesprek te gaan met bedrijven. Dat is zowel interessant voor studenten als voor de bedrijven zelf. De pitch tijdens het event heeft er aan bijgedragen dat Fortuin nu een nieuwe stageloper op TD heeft lopen. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!”


Hoe belangrijk is het volgens jou om jongeren enthousiast te maken voor een baan in de bakkerij- en zoetwarensector?

“In onze fabrieken zien we duidelijk een vergrijzing. Diverse medewerkers gaan binnenkort met pensioen. Nieuwe medewerkers zijn heel belangrijk. Zowel voor ons bedrijf als de branche.”

Hoe zie jij jouw toekomst bij Fortuin?

“Ik heb natuurlijk geen glazenbol en ik weet niet wat er op de langere termijn gebeurt, maar ik wil graag nog beter worden en nog verder doorgroeien in mijn functie. Daarom wil ik verschillende cursussen en opleidingen volgen. Gelukkig krijg ik daar alle ruimte voor. Ik zit te denken aan de Green of Black Belt Opleiding, om nog meer tools te krijgen op het gebied van verbetertrajecten. Dat is zowel winst voor mezelf als voor het bedrijf. In de toekomst hoop ik een strategische informatiebron te zijn voor het MT en de aandeelhouders. Misschien worden beslissingen genomen naar aanleiding van een onderbuikgevoel, maar ik wil hen graag bruikbare data aanleveren, zodat ze op basis daarvan kunnen bepalen of ze een investering wel of niet doen. Zo hoop ik stukje bij beetje steeds verder te groeien. Ik heb een heel brede opleiding gevolgd, waarmee ik alle kanten op kan. In de toekomst zou ik binnen het bedrijf dus ook nog een andere functie kunnen vervullen.”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Andries van der Werf

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen. Hier vind je ook de vacaturepagina’s.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn