Algemeen TalentZ 19 mei 2022

TalentZ – Sanne (23) – Banketbakker en docent

Sanne Kalf is in 1998 geboren op Texel. Inmiddels woont ze samen met haar vriend in Idskenhuizen. Ze startte in 2015 met de opleiding Zelfstandig werkend banketbakker niveau 3 in Heerhugowaard. Daarna volgde ze de opleiding Patisserie aan het Friesland College in Leeuwarden. Inmiddels werkt ze in de banketbakkerij van Bakkerij Breimer in Lemmer én is ze leerling-docent bij het Friesland Collega. Juist de combinatie van deze beroepen vindt ze fascinerend. ‘Wat ik in de praktijk leer, kan ik overdragen op de studenten.’

Wilde je altijd al (banket)bakker worden? 

“Ik twijfelde een beetje. Ik wilde altijd wel iets met mijn handen doen en actief in de productie bezig zijn. We woonden tegenover Bakkerij Timmer. Ik wilde graag ervaren of het werken in de bakkerij wat voor mij is. Gelukkig mocht ik bij deze bakker een aantal dagen meegelopen. Achteraf ben ik heel blij met mijn keuze. Ik vind het echt een heel leuk vak. Het is zo fijn om lekker creatief bezig te zijn.”

Waarom heb je óók voor het docentenvak gekozen?

“Toen ik klaar was met de patisserieopleiding, vroeg het Friesland College of het mij leuk leek om les te geven. Ik twijfelde even, want ik had natuurlijk helemaal geen ervaring. Het schoolbestuur vond dat geen probleem. ‘Je bent jong en leren gaat je goed af’, zeiden ze tegen me. Nu zit ik in het eerste jaar van de docentenopleiding in Wageningen. Ik ga één dag in de week naar school. Daarnaast geef ik twee dagen in de week les en werk ik twee dagen in de week bij Bakkerij Breimer. Heel afwisselend dus. Echt van alles wat.”

‘Ik kan mijn praktijkervaring overdragen aan studenten’ 

Hoe ben je bij Bakkerij Breimer terecht gekomen?

“Mijn schoonmoeder werkt hier en vertelde enthousiast dat ze personeel zochten. Bakkerij Breimer is een groot bedrijf. Dat vind ik heel prettig. Daardoor gebeurt er veel en maak ik veel mee. Als je voor de klas staat, is het belangrijk dat je wat mee krijgt van alle ontwikkelingen die er spelen. Ik ben best jong en op deze manier doe ik veel ervaring op. Tijdens mijn studie leerde ik veel, maar ik vind het belangrijk om van alle nieuwe trends op de hoogte te zijn, zoals bijvoorbeeld vegan en suikervrij gebak. Bij Bakkerij Breimer krijg ik hiervoor alle mogelijkheden. Zo leer ik ook zelf iedere dag weer bij.”

Wat maakt de combinatie van deze twee functies zo leuk?

“Ik vind het erg leuk om heel creatief bezig te zijn, om mee te draaien in de productie en om aan de andere kant studenten inspireren. Doordat ik zelf in de bakkerij werk, kan ik studenten allerlei voorbeelden meegeven. En ik krijg ook alles mee over de nieuwste trend. Deze breng ik vervolgens over op de studenten. Ook mijn enthousiaste wil ik graag met hen delen. Zelf vind ik het banketbakkersvak prachtig en ik hoop dat ik mijn studenten daar net zo enthousiast over kan maken.”

‘Doordat ik zelf in de bakkerij werk, kan ik studenten allerlei voorbeelden meegeven’

Sanne Kalf

Hoe ziet jouw werkdag op school eruit?  

“De dagen op school zijn niet altijd gelijk, maar over het algemeen geef ik in de ochtend praktijkles en in de middag theorieles. De praktijkles begint meestal om half negen. Ik start de les vaak met een eigen demonstratie van wat de studenten moeten maken. Studenten in het eindexamen hebben vaak een eigen planning, waarbij ik hen ondersteun. Het is mijn eerste jaar als docent. Daarom geef ik de praktijklessen samen met een collega. Dat is prettig. Voor de les overleggen we altijd even met elkaar. Om half één start vervolgens de theorieles, die ongeveer twee tot drie uur duurt. Elke les verschilt. We werken telkens met andere productgroepen. De ene keer bedenk ik een onderwerp. De andere keer geven studenten zelf aan waar ze meer over willen weten. Tijdens het stagelopen merken ze vaak dat ze bepaalde informatie missen. Daar speel ik tijdens de les op in. Soms verdiept iedere student zich tijdens mijn les in een ander product. Dat is heel waardevol, want zo leren ze van elkaar. Aan het eind van mijn werkdag bereid ik de volgende lessen voor, die ik met het team bespreek.” 

Hoe verloopt je werkdag in de bakkerij?

“Mijn werkdag in de bakkerij begint om zes uur ’s morgens. De eerste twee uur maak ik samen met mijn collega’s al het gebak klaar voor de winkel. Om acht uur is het tijd voor koffie. Daarna ga ik samen met collega’s de productie in: ik ben vaak aan het werk in de banketbakkerij, maar het meest op de chocolade-afdeling. Wat we maken, hangt erg af van de vraag. Waar is er in de winkel behoefte aan? Daardoor is geen dag hetzelfde. Om twaalf uur is er een half uur pauze. Meestal gaat de productie door tot twee uur, waarna we de lijsten met bestellingen klaarmaken. Het hangt van de bestellingen af hoe laat we klaar zijn. Meestal is dat om drie uur, maar op vrijdag is het extra druk en werken we vaak tot een uur of vijf/zes ’s avonds door.” 

Welke kwaliteiten heb je nodig om een goede leraar/ bakkerijmedewerkster te zijn?

“Als leraar vertel je enthousiast over het vak en ben je positief en luistervaardig. Je luistert immers goed naar de studenten. Een flexibele houding vind ik belangrijk om goed in te spelen op de vragen van studenten. Als bakkerijmedewerker ben je vooral creatief en zelfstandig en kun je goed in teamverband werken.”

Hoe populair is het bakkersvak bij jongeren? 

“Ze zijn heel enthousiast. Wel merk ik dat er over het werk in de bakkerij nogal wat misverstanden bestaan. Men denkt vaak dat bakkers altijd in de nacht werken, maar vandaag de dag valt dat reuze mee. Tijdens een stage leer je pas echt wat het vak inhoudt. Een stage geeft voor veel studenten de bevestiging dat ze een goede of misschien wel verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.”

Hoe zie jij je toekomst?

“Ik hoop dat ik over vier jaar een bevoegd bakkerijdocent ben. Ik wil me graag ontwikkelen en daarom hoop ik dat ik dan nog steeds in de banketbakkerij werk. Juist die combinatie vind ik prachtig.” 

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen en vacatures (mbo en hbo).

Tekst: Wendy Noordzij 
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn