
‘In de chocolaterie kan ik al mijn creativiteit kwijt’
Sanne Greidanus is 19 jaar en heeft een grote passie: chocolaterie. Ook maakt ze graag taarten en ander lekkers. Ze werkt als banketbakker/chocolatier bij Bakkerij Baarsma in Boornbergum. Daarnaast runt ze haar eigen bedrijf Sanne’s Bonbons. Voor de toekomst heeft ze grootse plannen. ‘Heel graag wil ik ooit een eigen bakkerij met lunchroom openen.’

Heb je altijd al banketbakker willen worden?
“Op de basisschool wist ik nog niet zo goed wat ik wilde worden. Politieagent te paard of dierenarts misschien? Maar eigenlijk vond ik mezelf daar niet echt heel geschikt voor. Ik besloot naar de VHS te gaan in Drachten, waar ik mijn vmbo-opleiding volgde. In het derde jaar koos ik voor de richting Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR). In het vierde jaar moest ik me specialiseren in koken of de bakkerij. Bakken vond ik wel leuk. Daarom heb ik voor het laatste gekozen. Aansluitend ben ik naar het Friesland College in Leeuwarden gegaan waar ik de mbo-3-opleiding banket heb gevolgd. Daarna heb ik nog de negen weken durende vervolgopleiding Patisserie gedaan bij het Bakery Institute in Zaandam. Daar heb ik ontzettend veel geleerd.”




Hoe ben je bij Bakker Baarsma terechtgekomen?
“In het eerste jaar van mijn mbo-studie moest ik stage lopen. Ik heb meerdere stage adressen benaderd, maar kreeg amper een reactie. Dat vond ik ontzettend vervelend. Mijn moeder kocht altijd het brood bij Bakkerij Baarsma in Boornbergum. ‘Probeer het daar eens’, adviseerde zij mij. Ik heb contact opgenomen met bakker Folkert Baarsma en ik mocht bij hem stage lopen. Ik vond het hartstikke leuk in de bakkerij en had het erg naar mijn zin. Een jaar later was ik op zoek naar een nieuw stageadres. We zaten toen middenin de coronacrisis en heel veel bakkerijen wilden op dat moment geen stagiaires aannemen. Ik heb het overal geprobeerd, maar ik kon helemaal niets vinden. Folkert wilde mij heel graag nog een keer als stagiaire hebben en ik was blij dat ik daar weer terecht kon. Voor mijn derdejaars stage lukte het mij wel om een ander adres te vinden, maar daar had ik het helemaal niet naar mijn zin. Uiteindelijk ben ik daar weggegaan. Toevallig appte Folkert mij dat een winkeldame corona had en hij iemand zocht die kon invallen. Ik ben weer bij hem aan de slag gegaan en heb hier weer mijn stage afgerond. Folkert kon mijn hulp goed gebruiken en ik vond het prettig dat ik precies wist wat ik kon doen.”
Vond je het niet saai om drie keer bij hetzelfde bedrijf stage te lopen?
“Nee, helemaal niet. In de bakkerij is altijd wel wat te leren. Het werk is heel afwisselend. Het eerste jaar heb ik vooral veel brood bezig gehouden. In het tweede jaar heb ik mij meer in banket gespecialiseerd. Toen heeft Folkert allerlei chocolademachines aangeschaft en heb ik mij het chocolade maken eigen gemaakt. Dat vond ik geweldig en nog steeds is de chocolaterie helemaal mijn ding.”
‘In de bakkerij is altijd wel wat te leren’
Wat vind je zo leuk aan het banketbakkersvak?
“Het samenwerken met collega’s. Als je fijne collega’s hebt, dan maakt dat het werk een stuk leuker. En ik kan in dit vak al mijn creativiteit kwijt. Soms loop ik bij het maken van een taart of bonbons weleens vast, maar uiteindelijk lukt het me toch om er iets moois van te maken. Ik vind het ontzettend leuk dat ik mijzelf op deze manier kan ontwikkelen.”
Zijn er ook negatieve kanten?
“Dat je wel spierballen moet hebben. Je moet vaak zakken tillen en die zijn absoluut niet licht. Eigenlijk zouden ze bij de opleiding een abonnement bij de sportschool cadeau moeten geven. Dan kun je vast wat spierballen kweken.”
Wat maakt het werk bij Bakkerij Baarsma zo leuk?
“Dat ik echt mijn eigen gang kan gaan en mijn eigen planning kan maken. Het chocolade maken is echt mijn grootste passie. Tijdens het werk kan ik me helemaal uitleven.”
Wat vind je zo leuk aan werken met chocolade?
“Het combineren van verschillende smaken en het werken met verschillende kleuren. We maken bonbons in veel verschillende smaken, maar ze hebben allemaal dezelfde vorm. Daarom vind ik het leuk om ze te laten variëren in kleur. Zo heb ik de Berenburgbonbons een groen met rode kleur gegeven refererend aan de fles berenburg. De Licor 43-bonbons maak ik geel met oranje.”
Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?
“Ik begin om 6 of 7 uur ’s morgens. Als eerste zet ik de binnengekomen bestellingen klaar. Daarna kijk ik wat er in de winkel bijgevuld moet worden. Vervolgens ga ik gebak maken. Rond een uur of tien is het tijd voor koffie of thee. Als mijn werk dan nog niet klaar is, ga ik verder met het gebak. Maar het liefst werk ik na de pauze in de chocolaterie. Vanaf 12 uur tot half 3 ben ik daar sowieso te vinden. Op vrijdag eindigt mijn werkdag al om 12 uur ’s middags. Dat komt goed uit, want dan ga ik in mijn eigen bedrijf aan het werk.”


Je eigen bedrijf, vertel eens?
“Sanne’s Bonbons heb ik ruim drie jaar geleden opgericht. Het loopt goed. In het begin verkocht ik vooral aan bekenden, maar nu trek ik via mijn website ook mensen die ik niet ken. Ik ben gestart met het maken van bonbons, maar omdat er ook belangstelling was voor andere producten, zoals taarten en gebakjes, ben ik die ook gaan maken. Twee maanden geleden ben ik vanuit Beetsterzwaag naar Lippenhuizen verhuisd. Bij mijn huis zat een kantoortje dat ik helemaal heb omgebouwd tot mijn eigen bakruimte. Daar ben ik hartstikke blij mee.”
Is je bedrijf goed te combineren met het werk bij Bakkerij Baarsma?
“Dat gaat hartstikke goed. Vooral omdat ik ’s middags vrij vroeg klaar ben.”
Krijg je bij Bakkerij Baarsma de ruimte om je verder te ontwikkelen?
“Zeker. Ik mag allerlei cursussen doen. Laatst heb ik de cursus stagebegeleiding gevolgd. Ik vind het hartstikke leuk om andere studenten wat te leren. Maar ik vertel er altijd bij: ‘Dit is de manier waarop ik het doe. Als je meer ervaring hebt, dan ontwikkel je je eigen stijl.”
Hoe zie je de toekomst?
“Ik hoop ooit de loterij te winnen. Heel graag wil ik mijn eigen bakkerij openen, waar ik brood, banket en chocolade verkoop. Daarbij wil ik graag een lunch- en tearoom openen. Dat is echt mijn grote droom.”
Tekst: Wendy Noordzij | Foto’s: Black Coffee Visuals/Andries van der Werf
