TalentZ 13 juli 2022

TalentZ – Sandra (22) – Banketbakker bij Bakkerij Braaksma

Sandra Dijkstra (22) uit Rinsumageest is inmiddels ruim een jaar in dienst bij Bakkerij Braaksma in Oentsjerk. Daar zit ze helemaal op haar plek. “Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en nieuwe ideeën te bedenken. Daarvoor krijg ik alle ruimte. Maar voorlopig richt ik me vooral op de dagelijkse productie. Want met een klein team, is dat iedere dag weer een uitdaging.”

‘Praktijk is veel leuker, dan de theorie op school’

Sandra Dijkstra

Hoe ben je op het idee gekomen om banketbakker te worden?

“Mijn vader is vrachtwagenchauffeur. Dat leek me leuk werk, maar fysiek wel zwaar. Mijn moeder heeft de bakkerijvakschool gedaan en vertelde daar enthousiast over. Het leek mij een vak waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan.”

Hoe ben je bij Bakkerij Braaksma terechtgekomen?

“Ik heb de opleiding Zelfstandig Brood- en Banketbakker niveau 3 gevolgd aan het Friesland College in Leeuwarden. Daarna heb ik ook Patissier niveau 4 gedaan. In november 2020 was ik klaar met mijn studie. In de periode voor Kerst mocht ik nog bij mijn stagebedrijf aan het werk. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een vaste baan. Ik hield de vacatures in de regio in de gaten, maar kon niets passends vinden. Zodoende heb ik verschillende bedrijven die mij aangespraken gemaild en gebeld, waaronder bakkerij Braaksma. Dit bedrijf reageerde heel enthousiast en in april 2021 kon ik bij hen aan de slag.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn werkdag begint om 6 uur. Als eerste bekijken we welke bestellingen er voor die dag klaar gemaakt moeten worden en welke producten er in de winkel nodig zijn. Daarna ga ik ermee aan de slag. We staan met z’n drieën in de bakkerij. De baas richt zich vooral de administratie helpt de broodbakker bij zijn werkzaamheden. Ik ben verantwoordelijk voor het banket. Dat maakt het werk best druk, maar ook heel erg leuk. Ik maak onder meer oranjekoek, kwarktaart en verschillende koeken, zoals pencees. Om half twee zit mijn werkdag erop. Op zaterdag werk ik van 4 tot 8 uur in de ochtend. Ook dan ben ik vooral bezig met het verwerken van de bestellingen en productie voor de winkel. Na afloop maken we schoon.”

‘Ik ben verantwoordelijk voor het banket. Ik hou ervan om verfijnde producten te maken.’

Wat vind je zo leuk aan het banketbakkersvak?

“Het werk is heel afwisselend. Ik heb zowel papieren voor brood- als banketbakker, maar het banketbakkerswerk is iets lichter en je kunt heel veel verschillende producten maken. Mijn werkgever geeft mij veel vertrouwen en vrijheid. Er is van alles mogelijk. Ik vind het leuk om verfijnde producen te maken. Zoals macarons, bonbons en andere kleine lekkernijen. Dat heb ik geleerd tijdens mijn Patissieropleiding. Als ik nieuwe ideeën heb, dan mag ik die uitvoeren. Ik vind het fijn dat ik die kans krijg. Al focus ik me nu vooral op de dagelijkse routine. Ik werk nog maar een jaar bij de bakkerij en wil mijn werktempo eerst verder omhoog brengen.”

Hoe zie je jouw toekomst?

“Misschien wil ik me later nog wat meer specialiseren, vooral in kleine lekkernijen, zoals tartelettes. Als ik later een cursus wil volgen, dan staat mijn leidinggevende daar vast voor open.” 

Heb je een tip voor toekomstige patisseriestudenten?

“Op school wordt er veel aandacht besteed aan de theorie en dat is misschien een beetje saai, maar in de praktijk is het vak erg leuk. Je kunt er echt je creativiteit in kwijt. Als je dan ook nog eens veel vrijheid krijgt, dan maakt dat het vak nóg leuker.”

Tekst: Wendy Noordzij | Beeld: Andries van der Werf

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen en vacatures (mbo en hbo).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn