TalentZ 13 december 2023

TalentZ: Pieter Veldman (27) is operations controller bij Concorp

‘Ik ben altijd op zoek naar onlogische getallen’

Als operations controller bij Concorp in Jirnsum en Waddinxveen vertaalt Pieter Veldman (27) uit Drachten de financiën naar de productie en andersom. Deze combinatie bevalt hem uitstekend. “Het is een leuke uitdaging om de processen verder te verbeteren en de kosten te verlagen. Daarnaast spreekt het werken in een snoepfabriek natuurlijk tot de verbeelding.

Vertel eens over je vooropleiding?

“Ik volgde de Hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde en deed daarna aan de universiteit de Master Finance. Achteraf een heel goede keuze. In mijn huidige functie houd ik me zowel bezig met technische processen als met financiën.”

Hoe ben je bij Concorp terechtgekomen?

“Ik was een jaar lang via Yacht bij Concorp gedetacheerd. Ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden en het leek me erg leuk om bij dit bedrijf in vaste dienst te komen. Dat is gelukt.”

Welke functies heb je binnen het bedrijf uitgevoerd?

“Via Yacht startte ik als senior boekhouder/administrateur. In die tijd werd de hele financiële afdeling van Jirnsum naar Waddinxveen verplaatst. Daar heb ik aan mee geholpen. Langzaam aan kwam ik steeds meer in aanraking met de fabrieksprocessen. Dat heeft tot mijn huidige functie als operations controller geleid.”

‘Ik vertaal de financiën naar de productie en andersom’

Wat doet een operations controller eigenlijk?

“Ik vertaal de financiën naar de productie en andersom. Ik kijk dus echt naar de financiële kant van de productieprocessen en het beheersen van de processen. Zijn er onlogische getallen? Dan probeer ik te herleiden wat de oorzaak daarvan is. Daarna zoek ik een oplossing en bespreek ik deze met het team.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik werk drie dagen in de week op locatie in Jirnsum of Waddinxveen en werk twee dagen thuis. Iedere werkdag is anders. Dat maakt het moeilijk om uur tot uur te beschrijven wat ik doe. Maar ik besteed ongeveer 25 procent van mijn tijd aan het maken van analyses en rapporten over de productie. Een ander kwart van mijn uren voer ik operationele taken uit, zoals voorraadcontrole. Nog eens 25 procent van mijn uren ben ik bezig met verbeterprojecten, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een businesscase voor het investeren in een nieuwe machine. Het overige deel ben ik aan het vergaderen.”

Wat spreekt jou zo aan in je functie?

“Het is heel afwisselend. Eigenlijk spreken alle onderdelen van mijn functie mij aan, maar het allerleukste vind ik de verbeterprojecten. Hoe kunnen we de capaciteit verder verhogen en ervoor zorgen dat de operationele kosten en de kostprijs dalen, zonder kwaliteit te verliezen.”

Zijn er ook negatieve kanten?

“Als financiële man zit je lange tijd achter je beeldscherm. Dat kan een nadeel zijn. Maar gelukkig krijg ik de kans om ook in de fabriek te kijken.”

Wat maakt het werken bij Concorp zo leuk?

“Het werken in een snoepfabriek is hartstikke leuk. Met elkaar maken we heel mooie producten, die het heel goed doen in de markt. Daar ben ik trots op. We produceren allerlei bekende merken, zoals Oldtimers en Autodrop. Dat spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Concorp is een groot concern, maar ook nog steeds een familiebedrijf. Dat geeft mij een heel goed gevoel.”

Biedt Concorp interne opleidingen aan?

“Jazeker. Toen ik in dienst kwam, werd me gelijk gevraagd of ik een bepaalde opleiding zou willen volgen. Maar door mijn vooropleiding ben ik eigenlijk al goed opgeleid. Mocht ik in de toekomst graag een opleiding willen volgen, dan staat het bedrijf daar zeker voor open. Er wordt intern heel veel aandacht besteed aan learning & development. Een goede ontwikkeling van de medewerkers staat centraal.”

Wilde je altijd al in de zoetwarensector werken?

“Nee, eigenlijk niet. Ik wilde eerst iets met duurzame energie gaan doen. Maar toen kreeg ik de kans om voor een pensioenfonds voor de zoetwarenindustrie te werken en nu ben ik dus weer in deze sector terechtgekomen. Dat bevalt me hartstikke goed en ook hier is nog genoeg te verduurzamen.”

Hoe zie jij je toekomst bij Concorp?

“Ik hoop mijn functie nog lang te mogen vervullen. Ik ben hier ingerold en leer iedere dag nieuwe dingen. De komende jaren hoop ik mij verder te kunnen ontwikkelen en nog meer bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de processen en het verlagen van de kosten. Dat is een heel leuke uitdaging.”

Tekst: Wendy Noordzij | foto’s: Andries van der Werf

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen. Hier vind je ook de vacaturepagina’s.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn