TalentZ 24 april 2023

TalentZ: Pieter Geert van de Witte (18) wil graag broodbakker worden

…en werd eerste op de Jeugdvakwedstrijden

Pieter Geert van de Witte (18) uit Leeuwarden zit in het tweede jaar van de Bakkerij-opleiding niveau 2 aan het Friesland College in zijn woonplaats. Volgend jaar wil hij graag met niveau 3 starten. Inmiddels heeft Pieter Geert al flink wat werkervaring. Hij loopt stage bij bakker Tije de Boer in Wergea en werkt daar inmiddels iedere vrijdagnacht. “Brood bakken vind ik het allermooist”, vertelt hij in deze editie van onze vaste rubriek TalentZ.

Heb je altijd al bakker willen worden?

“Ik wist nog niet zo goed wat ik wilde worden. Uiteindelijk besloot ik de opleiding Horeca Bakkerij & Recreatie (HBR) te volgen. Ik vond het bakkersvak echter zo leuk, dat ik mijn huidige opleiding ben gaan doen. Binnenkort beginnen de examens. Ik ben druk bezig met alle voorbereidingen. Hopelijk slaag ik en kan ik volgend jaar in niveau 3 starten.”

Wat vind je zo leuk aan het bakkersvak?

“Om met mijn handen bezig te zijn. Vooral het broodbakken vind ik erg leuk. Dat spreekt mij meer aan dan banket.”


Wat vind je van de opleiding?  Welke onderdelen spreken je het meest aan?

“Ik ben heel tevreden over de opleiding en vind de praktijkvakken het leukst. Net als het stagelopen. Ik heb een hele mooie stageplaats bij Bakkerij Tije de Boer. Het bevalt me daar ontzettend goed. We hebben een leuk team en ik leer er echt heel veel. Waarschijnlijk mag ik hier volgend jaar weer stage lopen en ik ben er nu ook aan het werk. Iedere vrijdagavond begin ik om 23 uur tot de volgende dag 9 uur.”

Kun je iets meer vertellen over je stage?

“Ik heb me tijdens mijn stage vooral bezig gehouden met het maken van suikerbrood, bolletjes en het voorbereiden van het deeg voor de banketbakkers. Het suikerbrood mag ik nu helemaal alleen maken. Ik ken het proces helemaal uit mijn hoofd. Volgend jaar ga ik helpen met het broodbakken. Dat lijkt me hartstikke leuk. Ik begin nu om 5 uur ’s morgens en moet dan eerder beginnen.”

Vind je de nachtdiensten geen probleem?

“Nee, ik vind het juist hartstikke leuk om ’s nachts te werken. Daarna ben ik de rest van de dag lekker vrij. Natuurlijk is het soms best een beetje pittig. Ik loop op donderdag en vrijdag stage van 5 uur ’s morgens tot half 2 ‘s middags. Als ik thuis ben, ga ik slapen en vervolgens weer aan het werk tot de volgende ochtend. Soms heb ik daarna ook nog een voetbalwedstrijd.”


Afgelopen jaar deed je mee aan de jeugdvakwedstrijden op school. Hoe ging dat?

“Ik moest vlechtbrood maken en krentenbollen in puntvorm. Daarvoor moest ik het deeg eerst plat maken en vervolgens in puntvorm neerleggen. De jury was heel tevreden. De winnaars werden door school gebeld. Maar ik wist toen nog niet welke prijs ik had behaald. Tijdens een feestelijke bijeenkomst hoorde ik dat ik eerste was. Ik heb een mooie beker gekregen, die nu op mijn kamer staat. Het lijkt me leuk om in de toekomst vaker met wedstrijden mee te doen. Het is hartstikke leuk en leerzaam.”

‘Bakkers kunnen nieuwe arbeidskrachten heel goed gebruiken’

Pieter Geert van de Witte

Hoe zie jij je toekomst?

“Voor de bakkerijsector is de toekomst natuurlijk onzeker door de hoge energietarieven. Gelukkig blijven mensen brood eten en daarvoor zijn bakkers nodig. Ik zie mijzelf in de toekomst in de bakkerij staan. Wie weet open ik ooit een eigen bedrijf. Ik heb al een aantal namen bedacht. Maar misschien blijf ik ook wel gewoon in loondienst. Dan heb ik vast veel minder stress.”

Raad je andere jongeren aan om voor de bakkersopleiding te kiezen?

“Absoluut. Zolang je het vak leuk vindt. Je moet wel gemotiveerd zijn. Vooral in het eerste jaar haken er best veel studenten af. Ik hoop dat er de komende jaren veel nieuwe studenten instromen. De bakkers kunnen nieuwe arbeidskrachten heel goed gebruiken.”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn