TalentZ 10 juni 2024

‘Serieuze meters maken in het broodpastaproject’

Michel Schaafsma studeert MBO Life Sciences bij Aeres in Leeuwarden. Hij heeft een bijzondere afstudeeropdracht: het realiseren van een werkende broodpastalijn. “We hebben een ketel bestelt. Hopelijk rolt nog voor de zomervakantie de eerste broodpasta van de band”, zo verklapt hij.

Michel Schaafsma is altijd geïnteresseerd geweest in voeding. “Al vrij snel wist ik dat ik iets in de voedingsmiddelensector wilde doen. Dat komt mede doordat veel familieleden uit deze sector komen. Zo heb ik bakkers en slagers in mijn familie en mijn opa heeft zijn hele leven kaas gemaakt. Ik heb verschillende open dagen bezocht en MBO Life Sciences sprak mij het meeste aan. Ik vind het nog steeds een geweldige opleiding en heb nooit spijt gehad van deze keuze. Ik zit nu in het examenjaar en heb het nog steeds erg naar mijn zin.”

Welke voordelen heeft een baan in de voedingsmiddelensector?

“De sector is heel afwisselend. Je kunt bij veel verschillende bedrijven werken en veel verschillende werkzaamheden uitvoeren. Bovendien heb je baanzekerheid: je kunt altijd een passende baan in de sector vinden.”

Wanneer ben je in aanraking gekomen met het broodpastaproject?

“In 2022 was Peter Weegels, directeur van het European Bakery Innovation Centre, bij ons op school te gast. Hij vertelde over de kansen voor de verwerking van retourbrood en de plannen voor een broodpasta-lijn. Het leek me een heel interessant project. Samen met een aantal andere studenten heb ik producten bedacht, waarin broodpasta verwerkt kan worden. Sinds september vorig jaar ben ik nauwer bij project betrokken geraakt. Ik mocht gaan nadenken over de toekomstige broodpasta-lijn. Sinds maart is dit mijn stageopdracht.”

Wat ga je concreet tijdens je stage onderzoeken ?

‘Mijn hoofdtaak is het realiseren van een werkende broodpastalijn. Bij het EBIC hebben ze een keer een enorme badge broodpasta gemaakt. De locatie en de machine waren echter niet food-grade. In Leeuwarden beschikken we over het Food Application Centre for Technology  (FACT). Daar is het wel mogelijk om food-grade te produceren. De grote uitdaging daarbij is om een geschikte machine te vinden. Moeten we daarvoor een nieuwe machine laten bouwen of kunnen we een bestaande machine aanpassen?  Daarnaast onderzoek ik welke aanpassingen er in het proces nodig zijn om grote reststromen te kunnen verwerken. Moeten hiervoor veranderingen in de werkwijze of in de receptuur worden doorgevoerd? Daarnaast kijk ik -naast de broodpasta- ook naar andere bestemmingen voor het retourbrood. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van oud-brood voor het brouwen van bier.”

Wat vind je het leukste aan je werkzaamheden?

“Ik doe veel kennis en ervaring op vanuit de theorie en de praktijk. Dat is een hele mooie combinatie. Ook onderhoud ik contact met veel verschillende partijen en ik mag meehelpen om zowel het project als het Bakery Sweets Center te promoten.”

Tot welke conclusies ben je inmiddels gekomen?

“Dat je veel verschillende broodsoorten kunt gebruiken voor broodpasta. Bij de start lag de focus op wit brood. Maar inmiddels hebben we ontdekt dat je ook volkoren, meergranen en harde broodjes, zoals kaiserbroodjes, pistoletjes en stokbrood, kunt verwerken. Waarschijnlijk gaan we drie verschillende stromen opzetten: een stroom voor witbrood, een stroom voor bruinbrood en een stroom voor meergranenbrood. Bij meergranenbrood kijken we of we de zaden en pitjes kunnen gebruiken. Mocht dat niet lukken, dan proberen we deze via een filtersysteem eruit te halen.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Dat is lastig te zeggen. Ik voer namelijk veel verschillende werkzaamheden uit en heb contact met veel verschillende mensen. Geen dag is hetzelfde. Ik onderhoud ik contact met machinebouwers en vraag ik ook andere deskundigen om advies Verder word ik uitgenodigd voor netwerkevents. Bakery Sweets Center timmert hard aan de weg. Binnen de club vindt veel innovatie plaats. We promoten onze plannen om de naamsbekendheid te vergroten en te laten graag zien wat er met het subsidiegeld gebeurt. Daarnaast zoeken we ook allerlei samenwerking op, bijvoorbeeld met bedrijven uit de chemische techniek en watertechniek.” 

Dat lijkt een vreemde combinatie met de bakkerijbranche. Wat is de gemene deler?

“Met deze sectoren is er meer overlap dan je in eerste instantie zou denken. We hebben bijvoorbeeld allemaal te maken met een tekort aan arbeidskrachten. Het is interessant om samen te kijken wat er hieraan kunnen doen. Daarnaast kunnen we ook van elkaars technieken leren. Om producten waarin broodpasta wordt verwerkt nog breder in de markt te zetten, willen we graag glutenvrije broodpasta ontwikkelen.  De watertechnici hebben een waterfiltersysteem. Dit systeem zou wellicht ook toepasbaar kunnen zijn voor broodpasta. Daarover zijn wij momenteel gesprekken aan het voeren. We maken serieuze meters in de ontwikkeling van een heel mooi project.”

Waarin zie je de meeste kansen?

“In het toekomstig BSC-clubhuis. We zijn op zoek naar een centrale plek waar we broodpasta op grote schaal kunnen produceren. De uitdaging ligt vooral in het vinden van een pand met voldoende ruimte. Het liefst op centrale plaats in Leeuwarden. Hier kunnen we dan de grote reststromen verwerken van grote bakkerijen die aan de supermarkten leveren.”

Worden hier dan ook de retourstromen voor de kleinere bakkers verwerkt?

“We onderzoeken de mogelijkheden van verwerking op kleinere schaal. Ons ideaalbeeld is dat we bakkers kunnen enthousiasmeren om een eigen ketel aan te schaffen. Hierin kunnen ze hun eigen retourstromen verwerken en weer kunnen toepassen in hun producten. Dat is veel praktischer dan dat we de reststromen ophalen en vervolgens weer bij de bakkers terugbrengen. Dat is kost onnodig veel transport. Ook hierin zien we grote kansen.”

Wat is verder belangrijk om van het project een succes te maken?

“Zoveel mogelijk klanten enthousiast maken om de producten te kopen. Dat maakt netwerkbijeenkomsten zo belangrijk. Onlangs hebben we een hele mooie presentatie gegeven in de persruimte van de Tweede Kamer. We hebben verschillende producten gepresenteerd waarin broodpasta is verwerkt, zoals oranjekoek, Fryske dúmkes, suikerbrood en Berenburgbonbons. De reacties waren heel enthousiast en positief. We hebben laten zien hoeveel innovatiekracht we hier in het Noorden hebben.”

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

“We hebben een ketel voor de productie van 100 kg broodpasta aangeschaft. We hopen hiermee voor de zomervakantie in het FACT de eerste broodpasta te produceren. Een mooie opstart voor de echte grote lijn. Alleen wanneer deze operationeel is, daar durf ik nog niks over te zeggen.”

Hoe zie jij je toekomst?

“Ik verwacht dat mijn project in september is afgerond. Dan heb ik mijn diploma gehaald. Maar ik hoop dat ik dat ik voor Bakery Sweets Center mag blijven werken. Voor mijn gevoel ben ik nog lang niet klaar. Ik heb al heel veel geleerd en ben al veel gegroeid. Graag zou ik mezelf nog verder willen ontwikkelen.”

Zou je leeftijdsgenoten een baan in deze sector adviseren?

“Voor jongeren is het een hele fijne sector om in te werken. Het werk is heel afwisselend. En je hebt baanzekerheid. Mijn advies is dan ook: verdiep je er eens in. Kijk wat er allemaal In de sector gebeurt. Er zijn heel veel studenten die niet weten dat de opleiding of zelfs de school bestaat. Ze hebben vaak een heel verkeerd beeld van de beroepen in onze sector. Je hoeft helemaal niet de hele dag in een fabriek aan het werk te zijn. Er zijn nog zoveel meer andere functies mogelijk. Als studenten en werknemers in de voedingsmiddelensector kun je echt hele grote sprongen voorwaarts maken. Dat vind ik niet alleen heel positief, maar ook heel belangrijk.”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn