TalentZ 06 oktober 2022

TalentZ: Levi (28) is medewerker bedrijfsbureau bij Fortuin Dockum BV

Levi Kuipers (28) is geboren in Hantum en woont samen met zijn vriendin in het centrum van Dokkum. Sinds januari dit jaar is hij werkzaam bij Fortuin in zijn woonplaats op de afdeling Bedrijfsbureau. Daar vormt hij samen met zijn collega de spil tussen verkoop en productie. “Door goed samen te werken met de verschillende disciplines kun je een goede productieplanning maken. Als dit vervolgens in de praktijk volgens de planning verloopt, dan geeft dit veel voldoening.”

Voordat Levi aan het werk ging, volgde hij de opleiding bedrijfsadministratie MBO4 aan de Friese Poort. “Mijn interesses en opgedane werkervaring lagen altijd al in de logistieke sector en administratie. Na mijn studie werkte ik zes jaar lang als operationeel inkoper en voorraadbeheerder. Daarna kreeg ik een baan als logistiek medewerker. Maar in die functie miste ik de uitdaging. Al snel vond ik de vacature bij Fortuin en voordat ik het wist was ik er al aan de slag.”

Waarom heb je voor Fortuin gekozen? Wat maakt het bedrijf zo leuk?

“Dat is niet zo’n moeilijke vraag. Wij maken het lekkerste pepermunt van Nederland. Fortuin kwam namelijk met ons eigen merk Wilhelmina pepermunt als lekkerste uit de test! Dit jaar bestaat Fortuin, die overigens Hofleverancier is, al 180 jaar. Dat betekent dat de basis goed is.”

Wat spreekt jou zo aan in je functie?

“Ik maak onderdeel uit van het Bedrijfsbureau. Mijn functie is echt heel divers en afwisselend. Mijn werkzaamheden kun je splitsen in drie taken: productieplanner, operationeel inkoper en beheerder van stamdata. Eigenlijk ben ik samen met mijn collega de spil tussen verkoop en productie. Door goed samen te werken met de verschillende disciplines probeer ik een goede productieplanning te maken. Door krapte op de arbeidsmarkt, oplopende levertijden en stijgende prijzen van grondstoffen en verpakkingen is mijn werk extra uitdagend. Door deze externe factoren kan planning op de schop moeten. Daardoor kunnen we soms niet de gewenste producten op tijd maken, terwijl we zoveel mogelijk willen voorkomen dat we klanten moeten teleurstellen. We werken continu aan innovatie.

Binnen ons bedrijf hebben we het Team Continu Verbeteren, dat momenteel bezig is met het implementeren van het OEE-systeem. Hiermee krijgen we veel inzicht en input voor een goede planning. Verder ben ik verantwoordelijk voor de data-migratie naar het nieuwe ERP-systeem SAP dat 1 december live is. Ook dat vind ik erg leuk en uitdagend.”

‘Door krapte op de arbeidsmarkt, oplopende levertijden en stijgende prijzen van grondstoffen en verpakkingen is mijn werk extra uitdagend’

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn werkdag begint om 8.30 uur. Dan verwerk ik de productieorders van de vorige dag en maak ik een nieuwe productie order aan onder het genot van een bakje koffie. Ongeveer een half uur later begin ik mijn mail bij te werken. Rond 10.00 uur update ik het KPI dashboard. Vervolgens begin ik rond 11.00 uur met het voorbereiden van de planning voor volgende week. Om 12.30 uur is het tijd voor een lunch met Cup-a-Soup. Vanaf 13.00 uur ga ik  verder met planning voorbereiden. Daarna check ik rond 14.00 uur de grondstoffen en verpakkingen. Om 15.00 uur bespreek ik de conceptplanning met de productie. Rond 16.15 uur zit mijn dag erop en ga ik op de fiets naar huis. Zo ziet voor mij een typische maandag eruit. De andere werkdagen zijn net even anders. Van maandag tot en met woensdag verzorg ik de planning. Op donderdag en vrijdag doe ik de operationele inkoop. Ook houd ik me dan bezig met het nieuwe ERP-systeem. Ik moet de data van het oude naar het nieuwe systeem overbrengen. Fortuin is onderdeel van Hellema en dit bedrijf heeft het systeem al geïmplementeerd.  Zodoende ben ik op donderdag en vrijdag vaak bij Hellema te vinden, zodat zij me kunnen helpen. Omdat we 1 december live gaan, moet hier de benodigde tijd worden ingestoken om het systeem te snappen en onder de knie te krijgen. Om tijd en rust te creëren werken we regelmatig ’s avonds met alle key-users over. Op die avonden eten we samen pizza.”

Kun je al iets over interne opleidingen binnen de organisatie vertellen?

“Ik werk graag in Excel. Dit heb ik goed onder de knie, maar ik zou hier graag nog meer gespecialiseerd in worden. Daar is bij Fortuin alle ruimte voor. Ik vind het belangrijk om me te ontwikkelen tijdens mijn carrière. Gelukkig deelt Fortuin deze visie.”

Waarom heb je voor de zoetwarensector gekozen?

“Iedereen eet wel eens snoep of koek tussendoor. Het is mooi op te zien hoe dit proces van begin tot einde verloopt. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Er worden regelmatig nieuwe producten getest. Dat moet natuurlijk ook geproefd worden. Het is leuk dat je hier als eerste een indruk van kunt krijgen.”

Zou je een baan in deze branche aan jongeren aanbevelen?

“Jazeker, het is een zeer interessante sector waarbij innovatie een grote rol speelt.”

Hoe zie jij je toekomst bij Fortuin?

“Door de implementatie van SAP weet ik straks de ins en outs van het systeem. Hierdoor kan ik de vraagbaak voor zijn voor collega’s, die hulp nodig hebben. Ik vind het bijzonder en leuk dat ik zo’n verantwoordelijke taak heb gekregen, terwijl ik nog relatief kort bij het bedrijf werk. Verder is het mijn streven om de productieplanning nog verder te optimaliseren. Kortom: ik heb voldoende uitdagingen in mijn werk en ik hoop nog lang bij Fortuin te werken.” 

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen (mbo en hbo).

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Andries van der Werff

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn