Algemeen TalentZ 15 april 2022

TalentZ – Hendrik (26) – Procesoperator bij Royal Steensma

Jonge medewerkers zijn erg belangrijk voor de sector. Zij zorgen voor nieuwe ideeën en weten optimaal hoe je de jongere doelgroep kunt bedienen. In deze rubriek ‘TalentZ’ stellen we iedere keer vijf vragen aan medewerkers van de generatie Z. Welke ambities hebben ze en welke kansen zien ze voor de bakkerij- en zoetwarenbranche? In deze editie: Hendrik Mulder (26) uit Stiens, procesoperator bij Royal Steensma.

Waarom heb je voor deze functie gekozen?

“Na mijn opleiding tot sport- en bewegingsleider werkte ik in de kinderopvang. Helaas was dat maar voor een paar uur in de week. Toen ben ik als productiemedewerker bij Selectwood in Drachten gaan werken. Daarna ben ik als operator gaan werken bij Pandriks Bake Off. En op die manier ben ik het operator-vak ingerold. Na mijn verhuizing ben ik bij Royal Steensma B.V. terecht gekomen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik rijd vanuit Stiens naar Leeuwarden. Als ik bij Royal Steensma aankom, kleed ik mij om. Tien minuten van te voren ben ik op de werkvloer aanwezig. Vaak sta ik op de afdeling Choco. Daar draaien we in drie ploegen. Ik zoek mijn collega, die de vorige shift heeft gedraaid, op. Samen bespreken we wat er die dag is gebeurd. Daarna los ik hem af. Als eerste haal ik de vloeibare stof uit de menger en breng deze naar de wals. De wals zet de vloeibare stof om in een poederstof. Deze poederstof wordt gemengd met vet en zo maken we chocolade. Dit werk komt ongeveer acht keer per shift voor. Als ik hiermee klaar ben, ga ik de chocolade uitsteken. Ik haal de laatste chocoladeresten uit de menger en bereid de machines voor op het volgende product. Als ik klaar ben geef ik het stokje door aan mijn volgende collega. Dan zit mijn dag erop. Ik kleed mij weer om en rijd naar huis.”

Als je niet op de afdeling Choco staat, welke afdeling sta je dan?

“Op de afdeling Kleinverpakking. Op deze afdeling draai ik de enflex en de flowpak. Bij de enflex moet ik de chocoladezakjes inpakken en in doosjes stoppen. Bij de flowpak doe ik hetzelfde, maar dan met fondant.”

Wat maakt jouw functie zo leuk?

“Er zit veel variatie in mijn werk. Niet een dag is hetzelfde. Doordat ik op meerdere afdelingen sta, is de afwisseling nóg groter. Ik vind het leuk dat ik veel verantwoordelijkheden heb en dat ik samen mag werken met een leuke ploeg mensen.”

Waarom heb je voor de bakkerij- en zoetwarensector gekozen? Wat spreekt je aan?

“Hiervoor werkte ik ook in de bakkerijsector. Het was voor mij een logische vervolgstap om weer voor een baan als procesoperator in de productie van de bakkerij- en zoetwarensector te gaan. Daarnaast vind ik het een interessant proces. Ik vind het heel bijzonder dat je vloeibare stof kunt verwerken tot poeder en daar uiteindelijk chocolade van maakt.”

Heb je interne opleidingen gevolgd?

“Er zijn verschillende interne trainingen/ opleidingen bij Royal Steensma. Ik heb voor CCP 1 en CCP 2 gekozen. CCP staat voor Critical Control Point, kritische beheerspunten dus. Daarbij gaat het om een punt of stap in het proces waarbij een risico voor de voedselveiligheid kan ontstaan. CCP 1 heeft met de zeef te maken en CCP 2 heeft met metaaldetectie te maken. Daarnaast is er de mogelijkheid om bij Royal Steensma B.V. verschillende opleidingen te volgen. Zo mag ik ook ieder jaar weer mijn BHV halen. Daarnaast zijn er medewerkers die bij ons BBL opleidingen doen en is er een aantal medewerkers dat de training Voormannen heeft gedaan.” 

Wat zijn je ambities, en krijg je hier de ruimte voor?

“In de toekomst wil ik graag een leidinggevende functie uitvoeren. Ik wil graag voorman worden en wellicht op een langere termijn productiemanager of assistent-productiemanager.”

Welke kansen zie je voor de bakkerij- en zoetwarenbranche?

“De voedingsbranche zal altijd door blijven draaien. Ik denk dat er in de toekomst meer automatisering plaatsvindt. Maar er zullen altijd werkzaamheden zijn, die door medewerkers gedaan worden, zoals machines aansturen, controles et cetera.”

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen en vacatures (mbo en hbo).

Tekst: Wendy Noordzij 
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn