TalentZ 03 oktober 2023

TalentZ: Erwin (23) is broodbakker bij Van der Kloet

‘Het is echt teamwork. We zijn er voor elkaar’

Erwin Hogenberg is 23 jaar en woont samen met zijn vriendin in het Friese Ferwerd. Hij volgde de vmbo-opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie en daarna een opleiding tot bakker en banketbakker op niveau 2 en 3 aan Firda in Leeuwarden. Inmiddels is hij al enkele jaren aan het werk bij Van der Kloet Brood& Banket in Franeker. Dar zit hij helemaal op z’n plek. “Het werk is afwisselend en ik werk samen met leuke collega’s, van alle leeftijden.”

Heb je altijd al (banket)bakker willen worden?

“Jazeker! Mijn vader is banketbakker en werkt ook bij bakkerij Van der Kloet. Ik ben met het vak groot gebracht. Het is heel toevallig dat we nu allebei in hetzelfde bedrijf werken. Maar dat gaat hartstikke goed.”

Hoe ben je bij Van der Kloet Brood & Banket terechtgekomen?

“Eigenlijk bij toeval. Ik zou stage lopen bij een andere bakker in Franeker. Daarnaast wilde ik graag een bijbaantje, bijvoorbeeld in de supermarkt of bij de Action. Mijn vader vertelde dat er iemand wegging bij Van der Kloet. Hij wist dat ik graag wat wilde bijverdienen en vroeg ik werken en leren misschien iets voor mij was. Ik ging met de andere bakker in gesprek en hij begreep mijn situatie volkomen. ‘Als je zo’n kans krijgt, moet je hem pakken’, vertelde hij me. Daarna sprak ik met Jan Douwe Gerbranda en hij durfde de uitdaging wel aan om mij hier een werk- en leertraject aan te bieden. In een jaar tijd, waarin ik vooral op de banketafdeling stond, heb ik mijn opleiding afgerond. Gelukkig kwam hier toen een vacature vrij voor broodbakker In de nacht. Ik werd aangenomen en kreeg een halfjaarcontract aangeboden en daarna ben ik in vaste dienst aangenomen. Daar ben ik heel erg blij mee.”

Hoe beviel het nachtwerk je?

“De nachtdienst vond ik oprecht heel erg leuk. Alleen bleef er helaas van mijn sociale leven weinig over. Doordat ik overdag sliep, kon ik amper met vrienden afspreken. Daarom was ik uiteindelijk wel blij dat Jan Douwe mij na twee jaar vroeg of ik overdag wilde werken om het kleinbrood te maken. Inmiddels werk ik twee maanden op deze afdeling.”

Je bent dus van alle markten thuis. Wat vind je het leukst: brood, kleinbrood of banket?

Ik vind alles leuk om te maken. Juist de afwisseling spreekt mij aan. Ik werk telkens met andere producten en machines. Soms spring ik bij op een andere afdeling, of val ik in voor collega’s die op vakantie zijn. Dan ben ik weer even terug op de banketafdeling of in de nachtdienst.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag voor jou eruit?

“Ik begin om 7.00 uur eerst met een kopje koffie. Daarna beginnen we met voorbereiden van de broodjes, en gaan we met verschillende soorten koeken aan de slag. Als deze gedecoreerd zijn, gaan ze de rijskast in. Om 9.00 uur is er weer tijd voor koffie. Vervolgens ga ik vanaf 9.30 uur met het kleinbrood aan de slag. Dat doen we echt in teamverband. Ik werk samen met twee collega’s. Telkens is één van ons verantwoordelijk voor het bakken. Diegene geeft zelf aan of hij hulp nodig heeft of niet. Naast de broodjes die deze dag in de winkels komen te liggen, draaien we ook alvast wat broodjes voor de volgende dag. Dat deeg leggen we in de vriezer. Om half twaalf bespreken we met elkaar wat we verder die dag zullen gaan doen. Een halfuurtje later is het lunchpauze. Aansluitend maken we de bakkerij en de machines schoon. Mocht er nog tijd over zijn, dan doen we nog een extra schoonmaakklusje, of springen we bij op een andere afdeling, zoals het banket. Het is echt teamwork. Als iemand hulp nodig heeft, dan zijn we er voor elkaar.”

Welke producten maak je allemaal?

“Ik maak verschillende producten zoals allerlei soorten broodjes, ronde koek, Friese keallepoat, witte koek en bruine koek, maar we starten bijvoorbeeld binnenkort ook al met het maken van pepernoten en kerststollen. We draaien hier heel veel volumes en dan is het belangrijk om de werkzaamheden goed voor te bereiden en op tijd te starten.”

Wat maakt het bedrijf zo leuk?

“Er heerst hier een heel fijne sfeer en ik heb geweldige collega’s. Er werken hier mensen van verschillende culturen en van verschillende leeftijden. Van 16 tot 62 jaar. Met elkaar hebben we het hartstikke leuk. Mijn oudste collega is in de zestig. Hij heeft veel ervaring en kan mij van alles leren. Maar soms werk ik ook samen met stagiaires, die weer een stuk jonger zijn.”

‘Ik werk samen met mensen van verschillende culturen en leeftijden’

Vind je het leuk om nieuwe producten te maken?

“Doordat ik een heel brede achtergrond heb, ben ik heel flexibel. Soms maak ik een product dat nieuw voor mij is. Dan vraag ik altijd aan collega’s hoe zij het doen. Vervolgens kijk ik het product nog efficiënter kan maken. En mocht ik zelf ideeën hebben voor nieuwe producten, dan mag ik die altijd met Jan Douwe bespreken.”

Zou je een baan in deze branche aan jongeren aanbevelen?

“Jazeker! Maar het is wel belangrijk dat jongeren zich realiseren wat het vak inhoudt. Door programma’s als Heel Holland Bakt denken ze soms wat te makkelijk over het bakkersvak. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om cupcakes te maken, maar in de banketbakkerij maken we er wel 700 tegelijk. Dat is iets heel anders. Dat merkte ik ook tijdens mijn opleiding. Van de zestien studenten zijn er uiteindelijk maar acht overgebleven. De rest is gestopt, omdat het werk tegenviel, of ze het te zwaar vonden.”

En, is het ook zwaar werk?

“Nou, hier valt dat wel mee. Jan Douwe heeft geïnvesteerd in tilsystemen en allerlei andere machines die het werk veel lichter maken. Vooral voor de oudere generatie is dat heel fijn. Anders hadden zij het werk niet kunnen volhouden. Dat is echt een voordeel van het werken in een middelgrote bakkerij.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

“Ik ben blij dat ik bij zo’n leuk bedrijf mag werken. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Richting de toekomst zou ik maar nog wat meer willen specialiseren. Al weet ik nog niet in welk product. Misschien ga ik wel iets compleet nieuws ontwikkelen.”

Heb je nog een boodschap voor jongeren die dit artikel lezen?

“Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan gerust eens langs om te ervaren hoe leuk ons vak is!”  

Jan Douwe Gerbranda: ‘Samenwerking en eigen ontwikkeling heel belangrijk’

Eigenaar Jan Douwe Gerbranda is heel blij met Erwin als werknemer. “Wij produceren steeds meer voor collega-bakkers. Soms maken we voor hen producten die wij zelf niet in ons assortiment hebben. Dat is het heel fijn als je personeel hebt, dat overal inzetbaar is.” Hij is blij met het gemêleerde gezelschap binnen zijn bedrijf. “De oudere werkgevers hebben jarenlang ervaring en delen deze graag met de jongeren. Dat is heel fascinerend om te zien.

Als werkgever vind ik het belangrijk om mijn energie te steken in de jeugd. Zij kijken vaak met een frisse blik naar het proces. Ik ben benieuwd welke ideeën ze hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van efficiënter produceren. Wij – de chef, het kader en ik – gaan regelmatig met hen om tafel om hierover te praten. En samen bekijken we ook hoe ze zich het beste binnen het bedrijf kunnen ontwikkelen. Wat is voor ons beiden het meest interessant? Dat is altijd mijn uitgangspunt. Bij iedere werknemer.”

Tekst: Wendy Noordzij | Foto’s: Andries van der Werf

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen. Hier vind je ook de vacaturepagina’s.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn