TalentZ 23 januari 2023

TalentZ: Cecillia (24) is verpakkingsspecialist bij Concorp

‘Ik wil jongeren inspireren voor mijn vakgebied’

Cecillia van Dongen (24) woont in Sneek en werkt nu anderhalf jaar als verpakkingsspecialist bij Concorp. Daar heeft ze het ontzettend naar haar zin. “De verpakking is een samenwerking tussen meerdere partijen en collega’s, machinemogelijkheden en producteisen. Ik vind het fijn om tussen marketing en productie in te zitten.”

Een weergave van Cecillia’s werkdag

Hoe ben je bij Concorp terechtgekomen?

Dat is een vreemd verhaal, dankzij vreemde tijden. Ik heb communication & multimedia design gestudeerd aan NHL Stenden. Deze opleiding is totaal niet gericht op verpakkingen, maar staat wel open voor studenten om hun eigen weg te vinden. Via stage en een minor in Finland kon ik mijn laatste twee jaar focussen op packaging design. Na mijn afstuderen in 2019 kreeg ik mijn eerste baantje als DTP’er voor farmaceutische verpakkingen. Vervolgens kwam corona in februari 2020. Dat leidde ertoe dat mijn contract niet werd verlengd. Een kennis attendeerde me op een vacature bij Concorp. Het was een rare tijd, want bijna alle vacatures werden gesloten, ook die van Concorp. Een jaar later kwam die vacature van Concorp weer online en ik heb nogmaals een poging gewaagd. Ik ben blij dat het bedrijf potentie in mij zag om in deze rol te groeien.”

Dat je met je creativiteit de kunst in moet, vind ik inmiddels onzin. Ook voor technische jobs moet je creatief zijn.

Verpakkingsspecialist Cecillia van Dongen

Waarom heb je voor Concorp gekozen?

“Ik was eerst gefocust op de grafische vormgeving van verpakkingen. Ik heb altijd gedacht dat als je creatief bent, je richting ontwerp/kunst/media moet gaan, maar ik vind dat zo’n onzin nu. Voor technische vakken moet je creatief zijn om problemen op te lossen, dat past bij mij. Concorp zocht een junior die enthousiast is over het vak en on the job wilde leren. Een mooie kans voor mij als beginner in de verpakkingswereld. Het verpakken van snoep is anders dan kaas, vlees of bier. De merken van Concorp zijn ontzettend speels, marketing staat open voor nieuwe smaken en ideeën. Regelmatig worden er nieuwe verpakkingen ontworpen voor giftpacks en speciale artikelen. Dat maakt Concorp een ontzettend leuk bedrijf, met super collega’s en lekkere producten!”

Wat spreekt jou zo aan in je huidige functie? Zijn er ook negatieve kanten?

“Als een spin in het web heb ik contact met veel mensen. Ik vind het fijn om tussen marketing en productie in te zitten. Soms moet ik marketing uitleggen waarom iets niet kan en moet ik de productie vertellen dát het niet anders kan. Dat is wel een uitdaging. Ik wil immers de productie goed laten lopen, maar ook marketing de vrijheid geven voor nieuwe initiatieven. Daarnaast is de verpakking een samenwerking tussen meerdere partijen en collega’s, machinemogelijkheden en producteisen. Duurzaam verpakken gaat daardoor niet zo snel als ik zou willen. Verder is mijn werkruimte altijd vol. Opruimen voor vertrek heeft weinig zin, want dan moet ik het er ’s ochtends namelijk weer bij pakken.”

‘Binnen twee weken doe ik het examen verpakkingskundige I bij het Nederlands Verpakkingscentrum.’

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Tussen 8.30 en 09.30 uur vul ik twee heerlijke cappuccino’s in mijn kleine thermosfles af. Daarna open ik mijn mail en reageer ik op binnengekomen berichten. Van ongeveer 09.30 tot 11.00 uur maak ik een voorstel met testzakjes om te zien welk schouderformaat/afslag en welke doos nodig is voor een project. Vervolgens vraag ik ongeveer tussen 11.00 en 11.30 uur een externe productietest aan en stel ik een werkinstructie op voor een extern project. Rond 11.30 uur loop ik bij productie langs om het eerder gemaakte voorstel te bespreken. Daarnaast maak ik een aantal etiketten en verpakkingsinstructies klaar voor nieuwe artikelen die binnenkort worden verpakt. Van 12.00 tot 12.30 uur controleer ik specificaties of vragen van collega’s. Daarna is het tijd voor de lunch. Van 13.00 tot 13.30 uur vul ik projectdocumenten in of voorzie ik systemen van klanten van de juiste informatie. Tussen 14.00 en 16.00 uur ben ik bij de productietest met een nieuwe verpakking in de fabriek en leg ik de conclusie vast. Het laatste uur voer ik overige taken uit of, als tijd het toelaat, probeer ik nog een uurtje te studeren, want mijn examen verpakkingskundige bij het NVC is binnenkort.”

Wat vind je zo leuk aan deze sector?

“Ik heb een passie voor verpakkingen. Dat de verpakkingen van Concorp zo uniek en speciaal zijn, maakt het werk extra mooi en uitdagend. Daarnaast hou ik wellicht iets te veel van snoep en drop. De heerlijke zoete geur die je ruikt als je terugkomt van vakantie voelt als thuiskomen. En de heerlijke verse snoepjes die je mag proeven bij de sensorische keuring, dat maakt de bakkerij- en zoetwarensector wel écht net wat leuker.”

Wat spreekt je aan op het gebied van verpakkingen?

“De combinatie van creativiteit, technieken, mensen. Het vak heeft zoveel raakvlakken. Het werken aan producten die vastgehouden kunnen worden, daar word ik zó enthousiast van. Ik kom regelmatig in India en daar krijg ik het soms wel eens benauwd als ik zie hoe er omgegaan wordt met verpakkingen. Hoe welvarender het land wordt, hoe meer afval er zal komen. Ze hebben alleen in grote steden afvalverwerking (tot een bepaalde mate). In de dorpen eindigt alles in de greppel of mensen verbranden het zelf. Er is bij de meeste families in de dorpen nog geen geld voor structurele aankoop van verpakt voedsel. Zodra de dorpen welvarender worden en de mensen minder handelen met hun gegroeide teelt en er meer supermarkten komen, zal dit probleem ook groeien. We zaten op een ochtend in de New Delhi Metro en we keken uit naar een prachtige roodoranje en gele lucht, de zon kwam op achter een paar enorme bergen en er vlogen vogels voorbij. Ik zei tegen mijn vriend “Moet je kijken wat een prachtige zonopkomst!” en hij keek bezorgd naar mij en zei “Dat is de vuilnisbelt”. Ik werd er misselijk van en het doet mij zeer om te weten waar het kan eindigen, maar dat is juist de reden voor mij om in dit gebied te willen werken.”

Consumenten letten steeds beter op greenwashing

Cecillia van Dongen, Concorp

Welke ontwikkelingen/ trends zie je op het gebied van verpakkingen?

“Het gebruik van monomaterialen, vermindering van materiaalgebruik en diktes. Meer toepassing van papier. Ik zie echter ook dat biodegradable plastics juist minder hot-topic zijn. Dat is goed, dit zorgt alleen maar voor verwarring bij de consument en verstoort de recycling meer dan dat het goed doet. Het moet ook toevoegende waarde bieden. Consumenten letten beter op greenwashing of doen ook beter onderzoek of het wel waar is. Er zijn echter nog grote stappen te maken. De laatste jaren is er veel gecommuniceerd over verpakkingen en wat wel of niet duurzaam is, daar wijzigt echter ook veel in. De industrie groeit op dit moment sneller dan de consument alle informatie kan bijhouden. Jaren geleden werd er gehamerd dat plastic slecht is, terwijl daar nu weer anders over gedacht wordt. Het is voor mij soms zelfs nog onduidelijk en ik leer elke dag wel weer iets nieuws. Het is een dynamisch vakgebied waarbij je moet open staan voor nieuwe informatie en goed moet controleren wat wel of niet klopt. Een trend die ik nu nog niet zie maar wel graag zou willen meemaken is dat er duidelijke en goede spelregels komen wat betreft de verpakkingen binnen de voedselcategorieën. Zo wordt de stap voor verduurzaming makkelijker voor alle merken en bedrijven.”

Hoe zie jij je toekomst binnen het bedrijf?

“Ik zit heerlijk op mijn plek. Er is genoeg te doen en ik heb veel langetermijnprojecten in mijn agenda staan. Ik wil veel leren en Concorp staat daar voor open. Er zijn weinig studies gespecialiseerd in verpakkingen. Dus ik hoop dat ik later mag helpen om jongeren te inspireren voor dit vakgebied en wellicht les mag geven naast het werk. Op dit moment leer ik van anderen en ik wil dat later graag doorgeven. Dat lijkt mij een mooie toekomst.”

Tekst: Wendy Noordzij | Beeld: Andries van der Werf

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen. Hier vind je ook de vacaturepagina’s.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn