Algemeen TalentZ 22 juni 2022

TalentZ – Anne (20) – stagiair bij Borgesius

Anne de Wit (20) zocht naar een uitdagende stage. Ze wilde zich vastbijten in een interessante onderzoeksvraag én samenwerken met zowel mensen op de werkvloer als op kantoor. Bij Bakkerij Borgesius in Bunschoten vond ze hét ideale stageadres. Speciaal voor deze stage verhuisde de gemotiveerde Anne tijdelijk naar Soest. De stageplek vond ze dankzij FUTUREMAKERS.

Anne de Wit is opgegroeid in Wieringerwerf. Ze zit in het derde jaar van de opleiding technische bedrijfskunde aan NHL Stenden in Leeuwarden. Van haar opleiding ontving ze een uitnodiging voor FUTUREMAKERS, het matching event in Leeuwarden. Ze besloot een kijkje te nemen.

Waarom nam je deel aan FUTUREMAKERS?

“Ik was nog op zoek naar een stageplaats en de opzet van het event sprak me aan. Ik heb met zo’n tien bedrijven gesproken en gegevens uitgewisseld. Het is heel prettig om op deze manier contact te maken. Je kunt iemand in de ogen kijken. Dat vind ik veel informeler dan een bericht via de mail.”

Hoe succesvol waren deze gesprekken?

“Nou, ik had na dit event de luxe om te kiezen uit verschillende bedrijven! Ik wilde graag voor dé opdracht gaan, waarbij ik de meeste impact kon maken en waarmee ik echt de diepte in kon gaan. Ook wilde ik zowel meer leren over de productie als het werk op kantoor. Daarom heb ik met een paar bedrijven een vervolgafspraak gemaakt. Daarbij sprong het gesprek met Borgesius er met kop en schouders bovenuit. Ik werd door HR-manager Miranda Kuners of Koenders en controller Klaas de Graaf uitgenodigd op het hoofdkantoor. Het was een soepel gesprek. Het uitgangspunt was: Waarmee kunnen we elkaar echt helpen? Al snel kwamen we bij het onderwerp ‘derving’ terecht. Miranda en Klaas vroegen of ik de derving in de fabriek wilde meten en vervolgens een oplossing wilde bedenken om deze te verminderen. Tijdens mijn studie leer ik alles over optimalisatie over kostenreductie en de verbetering van processen. Een oplossing vinden voor de derving past daar uitstekend bij.

Omdat Bunschoten vrij ver van Wieringerwerf af ligt, mocht ik het onderzoek ook bij de fabriek in Leeuwarden houden, maar dat wilde ik niet. Juist het hoofdkantoor in Bunschoten sprak me aan. Op het hoofdkantoor vind je een mooie combinatie tussen kantoor- en productieomgeving. Ik wilde met beide werelden kennismaken en communiceren. Heen en weer reizen was geen optie. Met het openbaar vervoer deed ik er ongeveer drie uur over. Daarom ben ik in Soest op kamers gegaan.”

‘Het hoofdkantoor biedt een mooie combinatie tussen kantoor- en productieomgeving’ 

Is je keuze voor de bakkerijsector een bewuste keuze?

“Nee, eigenlijk niet. Ik had verwacht dat juist de metaal- en technische industrie mij zouden interesseren. Van de bakkerij wist ik niet zoveel en ik had geen idee of ik dat leuk zou vinden. Ik ben vrij blanco aan mijn stage begonnen en ik heb een ontzettend goede indruk gekregen van het bedrijf. Ik vind het interessant om de techniek achter de productie te leren kennen.”

‘Het was één groot leer-halfjaar’

Anne de Wit over haar stage

Vertel eens over je stage?

“Mijn stage is één groot ‘leer-halfjaar’ geweest. In totaal heb ik vijf maanden stage gelopen, dus twintig weken in voltijd. In het begin heb ik mijn werk in Bunschoten vanwege corona gecombineerd met thuiswerken. Dat ging prima. Als ik in Bunschoten was, dan was ik in de bakkerij om daar kennis te maken met het werk. Vervolgens kon ik thuis alles uitwerken.”

Hoe zag jouw werkdag eruit?  

“Mijn werkdagen verliepen heel flexibel. Er was geen dag hetzelfde. Het enige wat vaststond was dat ik om 7.45 uur begon, om 12.00 uur lunchte en rond 16.30 uur klaar was. Ik werkte verkregen informatie uit, bekeek welke informatie ik miste en probeerde deze vervolgens te achterhalen. Ik vond het fijn om lange dagen te maken, want daardoor kon ik op vrijdagmiddag mijn overuren compenseren en kon ik eerder naar mijn ouders. Tijdens de metingsperiode werkte ik wel echt vijf dagen tot 16.30 uur.

Naast mijn stage heb ik ook meegedraaid in de productie, bijvoorbeeld op de deegafdeling en de inpakafdeling. Ik vond het heel belangrijk om meer gevoel te krijgen bij het werk wat de medewerkers doen. Van te voren dacht ik dat het werk aan lopende band hersendodend zou zijn, maar dat bleek helemaal niet het geval. Door de aanwezige techniek en de dagelijkse uitdagingen in de bakkerij, heb ik hier veel van geleerd. Tijdens mijn stage wilde ik zoveel mogelijk ervaring opdoen. Dat is gelukt.”

Hoe was de begeleiding?

“Die was echt ontzettend goed.  Ik werd heel open ontvangen zowel in de bakkerij als op kantoor. Het is een hele fijne werkomgeving. Ik heb veel hulp gekregen bijvoorbeeld van de bakkerijmanager en van de productiemanager. Iedereen wilde helpen. Hun deur stond altijd voor mij open.”

Is het je gelukt om een oplossing te vinden voor het dervingsprobleem?

“Met het onderzoek heb ik een mooi vervolg kunnen ontwerpen voor Borgesius. Het bedrijf kan rond om het onderwerp derving verder ontwikkelen. Met dit resultaat ben ik ontzettend blij.”

Hoe zie jij je toekomst?

“Ik ga straks het vierde jaar van mijn opleiding in. Dan wil ik graag in een andere bedrijfstak stagelopen. Ik vind het fijn om te kunnen vergelijken en om goed te onderzoeken wat het beste bij mij past. Maar de bakkerij en voedselindustrie blijven voor de toekomst zeker interessant.”

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen en vacatures (mbo en hbo).

Tekst: Wendy Noordzij 
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn