Opleiding Productontwikkeling 15 november 2022

Studenten presenteren nieuwe kansen voor retourbrood: bedrijfsleven enthousiast

Brood is één van de meest voedzame producten in ons dieet. Maar we gooien er ook veel van weg. Wat te doen met de vele tonnen onverkocht brood die dagelijks vanuit de supermarkt retour gaan naar de leverancier? Studenten en bedrijfsleven ontwikkelden van dit brood een versuikerde broodpasta, die kan dienen als suikervervanger in nieuwe levensmiddelen. Zoals koek, stroop, ijs, jam en ja, zelfs brood.

Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton brood door de verkooppunten retour gestuurd naar de producent. Daarvan is eenderde geschikt om z’n weg terug te vinden in de consumptie. Met de vraag ‘hoe dan?’ zaten de bakkers van het noordelijk samenwerkingsverband Bakery Sweets Center in de maag. Hoe kunnen we brood circulair maken? In een onderzoeksproject van Mbo Life Sciences (onderdeel van Aeres MBO Leeuwarden) en Hogeschool van Hall Larenstein werd van dit brood versuikerde broodpasta gemaakt: een ingrediënt met ongekende mogelijkheden.

Broodpasta heeft potentie

Op 10 november presenteerden de mbo- en hbo-studenten hún productideeën; een tussenstand tijdens een kennis- en proefbijeenkomst in Hogeschool van Hall Larenstein. Met een toelichting van Peter Weegels, directeur van het European Bakery Innovation Centre (EBIC) in Papendrecht, op het proces. “Het merendeel van retourbrood gaat naar de veevoederindustrie. Hoe mooi zou het zijn als we 30 procent van de totale uitval circulair kunnen maken?” Een ambitieuze doelstelling, maar niet onrealistisch. Veel vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven volgen het seminar met interesse. De proeverij bevestigt: versuikerde broodpasta heeft potentie.

Proeven en meedoen

De resultaten mogen er zijn. In totaal worden 13 producten onderworpen aan een keuring. Van scones en ontbijtkoek tot roomijs en granolabars. En ja, zelfs brood. Het lekkerste product? Dat is het bosvruchten sorbetijs van studenten Margaretha en Kamira. De verkiezing om het product met het meeste commerciële perspectief eindigt in gelijkspel. De brosse koffiekoekjes van student Corina en de speculaaspasta voor op brood van medestudenten Mick en Jente blijken toekomst te hebben in het schap.

Met deze resultaten gaat fase 2 in: de verdere uitwerking van de producten, de ingrediëntendeclaratie en heel belangrijk: de traceability. Daarna volgt opschaling van het project: misschien wel het plaatsen van een heuse broodpastalijn binnen een van de partnerbedrijven van Bakery Sweets Center.

Samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid

Het retourbroodproject is ontstaan vanuit de wens naar het reduceren van voedselverspilling en duurzamer omgaan met voedsel. Binnen het netwerk van bakkerij- en zoetwarenbedrijven Bakery Sweets Center, waarin ruim 30 bedrijven, kennisinstellingen en overheid zich verenigen, zoeken studenten, onderzoekers en ondernemers samen naar oplossingen voor deze vraagstukken. Bij het retourbroodproject zijn onder meer betrokken: Mbo Life Sciences, Aeres MBO Leeuwarden, Hogeschool van Hall Larenstein, EBIC en partnerbedrijven van Bakery Sweets Center.

Aanhaken bij dit project? Mail naar info@bakerysweetscenter.nl

Foto’s: Remco Klaver, Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn