Algemeen 22 juni 2020

SOL webinar: ‘Stoom je personeel klaar voor vierde technologische revolutie’

In deze tijd investeren in de ontwikkeling van je medewerkers: doen of niet? Juist nu, stelt SOL. Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie organiseerde voor 50 (HR-)managers een webinar over zogeheten ‘sociale innovatie’. Professor Henk Volberda roept zijn publiek op: “Deze coronacrisis kan een ontzettende boost geven aan de implementatie van de vierde technologische revolutie. Maak je personeel daar klaar voor.”  

Het webinar vond plaats op dinsdag 16 juni. In het programma Zoom, voor een interactieve bijeenkomst. Het webinar over sociale innovatie is een opmaat naar het SOL-event op 22 september. Dan is het thema ‘Slimmer werken in een slimmere industrie’.

Mentimeter

Dagvoorzitter Esther Wouters bijt het spits af. “Handjes: bij wie staat alles nog steeds op de kop?” Bij de meeste deelnemers gaat de productie nog steeds door, maar op een andere manier. Middels de tool Mentimeter verzoekt Wouters de webinargasten hun functie in te vullen. Veel HR-adviseurs schuiven vandaag aan. Daarnaast directieleden, consultants en projectleiders. De Mentimeter zien we dit webinar veel terug en zorgt voor frisse input.

 

Minder arbeidsplaatsen

“Ik wou het een beetje leuk houden vanmiddag”, opent professor Henk Volberda zijn presentatie. De hoogleraar Businessmanagement en innovatie heeft echter geen prettig nieuws: de coronacrisis heeft een nadelige impact op het aantal arbeidsplaatsen. “Jammer, want ook sociale innovatie is belangrijk in tijden als deze.” Met de Mentimeter stelt hij de vraag: ‘Bezuinigen of investeren in uw medewerkers – wat is nodig in deze tijd?’ De uitkomst is positief, ziet Volberda. “Het merendeel kiest voor investeren. Dat is fijn: uit onderzoek blijkt dat anticyclisch investeren in innovatie het beste is voor een organisatie. Toch ziet de realiteit er anders uit.”

“We hebben te maken met nieuwe technologieën. De vierde industriële revolutie is in aantocht. Dit gaat over ’the internet of things’, big data, artificial intelligence. Het World Economic Forum heeft er een mooi filmpje over gemaakt. Kort gezegd houdt deze revolutie in: bijna iedereen kan straks iets snel en goedkoop ontwikkelen. Wat gaat dat voor gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt?”

Coronacrisis versnelt proces

De coronacrisis zal een ontzettende boost geven aan de snelheid waarin dit nieuwe proces wordt geïmplementeerd, laat de hoogleraar weten. “Wat gaat dit betekenen voor ons werk? De dentank Future of Work van World Economic Forum kijkt naar de toekomst van banen.” Na een rondvraag blijkt dat de helft van de toeschouwers denkt dat de technologische revolutie tot meer banen zal leiden. De andere helft denkt juist tot minder. “Het leidt tot meer werk, maar het wordt wel ánder werk”, zegt een deelnemer.

STEM-functies

Waarom is sociale innovatie zo belangrijk? Volberda legt het helder uit. “De toekomst zit voornamelijk in de STEM-functies: science, technology, engineering en mathematics”, weet Volberda. “12 procent van de bedrijven zegt dat er taken zijn die door robots worden gedaan; dit is nog maar het begin. Veel basisschoolkinderen van nu, zullen later werk vinden in functies die nu nog niet bestaan. Technologische innovatie is nodig, maar dat alleen is niet voldoende. We moeten met zijn allen nieuwe vaardigheden aanleren. Dát is sociale innovatie.”

Driekwart van een innovatiesucces wordt bepaald door sociale innovatie

Innoveren kent meerdere fasen, zo meldt de hoogleraar. “Een innovatie begint vaak met een nieuwe technologie, zoals een softwaresysteem. Maar de nieuwe technologie moet ook worden toegepast en geïmplementeerd: hier komen mensen bij kijken. Soms zien medewerkers vernieuwing niet zitten, of past een innovatie niet bij de huidige structuur van de organisatie. Zonder investeren in medewerkers draait een technologische innovatie nooit optimaal. Bedrijven moeten hun structuur zó inrichten, dat technologische innovaties renderen.” Gelukkig begrijpen de deelnemers dit volkomen; gemiddeld denkt men dat driekwart van een innovatiesucces wordt bepaald door sociale innovatie.

Sociale innovatie loont: de cijfersTijdelijke dip tijdens implementatie sociale innovatie

“Bedrijven die investeren in leiderschap, zelfmanagement en medewerkers, hebben meer succes. Daarnaast creëer je meer tevreden werknemers. Bedrijven die alleen investeren in technologie kennen een arbeidsuitstoot van bijna 6 procent van de personeelsbezetting. Terwijl bedrijven die zowel in technologische als sociale innovatie investeren, een groei van ruim 8 procent kennen.”

“Sociale innovatie loont”, concludeert de professor. “Helaas kan ik u nu al vertellen: na dit webinar gaat u niet direct aan de slag!” Waarom? Omdat elke sociale innovatie te maken heeft met de ‘hockeystickcurve’: verandering zorgt op korte termijn voor meer stress en minder enthousiasme onder het personeel. Medewerkers stribbelen tegen, zijn angstig. Ook managers vinden het lastig om te gaan met verandering. Maar wie doorzet, krijgt te maken met een alsmaar stijgende lijn, belooft Volberda.

Het begint met leiderschap

Als laatste toont Volberda zijn eigen Innovatie-Schijf van Vijf. Naast nummer 1 – technologische innovatie, verdeelt hij sociale innovatie over vier aspecten: dienend leiderschap, investeren in slimmer werken, een plattere organisatiestructuur en cocreatie. “Het begint met leiderschap”, buigt hij zich tot slot tot de aanwezige HR-managers.

Blijf op de hoogte van het event dat SOL op 22 september organiseert, door u aan te melden voor de nieuwsbrief. Check www.sol-online.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn