Algemeen 25 september 2020

SOL benoemt pijnpunten foodsector tijdens event: dreigend tekort aan mbo’ers

Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) helpt bedrijven vaardig, vitaal en wendbaar te maken. Tijdens het SOL-event op 22 september in KAS Woerden stonden de thema’s Mens & Techniek centraal. Directeur Arry Verhage legde de vinger op de zere plek: de foodsector kampt met een dreigend tekort aan mbo’ers. Hij gaf ook meteen de oplossing: wendbaar vakmanschap en sociale innovatie.

De toekomst ziet er niet goed uit als je kijkt naar instroom van mbo’ers. En dat is nu net de doelgroep waar de foodindustrie grotendeels op draait. Redenen voor deze terugval in het aantal mbo-afgestudeerden is het feit dat veel mbo’ers kiezen om door te stromen naar het hbo. Ook is de interesse in een baan in food niet groot genoeg. Buiten werken wint het van binnen werken, als je kijkt naar de cijfers. En dan heb je nog de ouders van nu, die hun kind op het voortgezet onderwijs sneller richting de havo sturen.

Potjes voor wendbaar vakmanschap

Zet daartegenover dat er de komende jaren steeds meer mensen met pensioen gaan en we zien een groot probleem ontstaan. Hoe lossen we dit op? Met wendbaar vakmanschap (reeds werkzame mensen multi-inzetbaar maken) en sociale innovatie, stelt SOL. Sociale innovatie houdt in: ervoor zorgen dat je medewerkers meebewegen in (technologische) ontwikkelingen van het bedrijf. En zich vrij voelen om zelf initiatief en beslissingen te nemen. Investeren in je personeel is dus dé oplossing. Veel geld hoeft dat niet te kosten. Want SOL is naast aanspreekpunt en adviesorgaan, ook de partij bij wie je kunt aankloppen voor subsidieaanvragen. “SOL weet altijd wel een potje te vinden”, is een veelgehoorde leus.

SOL heeft veel aandacht voor scholing en zij-instromers. De ‘potjes’ die daarvoor zijn, betreffen onder meer de SLIM-subsidie (helpt bedrijven investeren in opleiden) en de NL leert door-regeling. Want laten we wel wezen: de generatie van nu is niet van plan om zijn leven lang voor dezelfde baas te werken. Laat staan om tot pensioenleeftijd in dezelfde sector te werken.

Het SOL-event vond plaats bij KAS in Woerden. De coronamaatregelen waren na de persconferentie nog eens extra aangescherpt. Koffie en koek vielen onder de noemer self service. Het event, dat zo’n 50 bezoekers trok, verliep zeer goed.


Landelijke initiatieven

Door heel Nederland wordt ingesprongen op de naderende personeelstekorten. In acht regio’s zijn de afgelopen jaren initiatieven opgezet om bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen te laten werken. Bakery Sweets Center is zo’n netwerk, maar denk ook aan Food Innnovation Academy (regio Rijnmond) en Food Academy Nijkerk (Gelderland). Het fijne is: onderling hebben die netwerken ook weer contact. Zodat ze niet elk opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. SOL is daarin als verbindende factor van groot belang.

Leiderschapstraining BSC

Bakery Sweets Center start in oktober met een leiderschapstraining op dit gebied. Hiervoor aanmelden kan nog. Lees het curriculum door en neem bij interesse contact op met docent Wijnand Verschuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn