Algemeen Opleiding 28 oktober 2021

Skills wil wedstrijden naar hoger niveau brengen

WorldSkills Netherlands is de organisatie achter de jaarlijks meer dan 60 wedstrijden voor het praktijkonderwijs. Met het landelijke kampioenschap Skills The Finals in het vooruitzicht (31 maart/1 april 2022), kijkt men naar manieren om de wedstrijden meer cachet te geven. Oók de wedstrijden voor jonge bakkers en patissiers. Wat kan Bakery Sweets Center hierin betekenen?

Praktijkberoepen

Jaarlijks (met uitzondering van afgelopen coronajaar) vinden de beroepenwedstrijden voor patissiers en boulangers plaats. Te midden van de wedstrijden voor zorgverleners, kappers, timmerlieden, apothekersassistenten, koks, techneuten en vele andere praktijkberoepen. Voor het vmbo staan 10 wedstrijden op het programma; voor mbo zijn dat er 50.

AMSTERDAM, RAI Amsterdam , 21-03-2019 , Skills The Finals 2019 .

Voorrondes en nationale kampioenschappen

De voorrondes voor bakkers zijn op het Cingel College in Breda, waar ook een afvaardiging van de bakkerijopleiding van Friesland College naar afreist. Het NK vindt vervolgens plaats op 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs Utrecht. De organisatie verwacht dat zo’n 12.500 scholieren op dit event afkomen. Een aantal winnaars per beroepscategorie selecteert zich voor Team Netherlands en reizen in oktober 2022 af naar Shanghai, China voor de WorldSkills!

Upgraden naar Skills 2.0

De vloer van de Jaarbeurs is ingericht met werkbanken, apparatuur en materiaal. In principe alles wat de wedstrijddeelnemer nodig heeft, is aanwezig. “De basis om de wedstrijd uit te voeren is aanwezig, maar als betrokken partner kun je de vloer met jouw merk aankleden”, vertelt Ronald van Es. Als business development manager is hij betrokken bij de organisatie van Skills Talents, Skills Heroes en Skills The Finals. De drie wedstrijdprojecten rondom het meten van de vaardigheden van beroepstalenten. De wedstrijdorganisatie wordt gesubsidieerd door de overheid maar dat gaat maar tot zo ver. “Wat we willen, is Skills écht op de kaart zetten. Naar een hoger niveau trekken. Zodat het nog aantrekkelijker wordt voor de student om deel te nemen, EN uiteindelijk de interesse wordt gewekt om voor een praktijkberoep te gaan.” Natuurlijk worden bedrijven en initiatieven die meedenken in het bewerkstelligen van een ‘Skills 2.0’ er zelf ook beter op. “Neem bijvoorbeeld de BENU-apotheek”, geeft Van Es als voorbeeld. “Zij richten voor de wedstrijden voor apothekersassistenten een hele apotheek in op de beurs. Zodat het lijkt of je een echte apotheek binnenstapt. Dat doet wat met de deelnemers, het publiek én met de content die eruit voortkomt.”

Supporten?

Terug naar de bakkerij. Hiervoor zoekt Skills bedrijven en initiatieven die mee willen denken in het upgraden van de wedstrijden voor jonge boulangers en patissiers. Zodoende komt Skills bij Bakery Sweets Center terecht. Een netwerk met voorname partijen in de bakkerij- en zoetwarensector. “Supporten kan in de vorm van grondstoffen, machines, middelen, het bieden van demonstraties in het voortraject, het ondersteunen van deelnemers, maar ook door middel van sponsoring”, geeft Van Es als enkele opties.

Meedenken?

De werkgroep Communicatie/Imago van Bakery Sweets Center ziet hier kansen als het gaat om imago, naamsbekendheid en behoud van bekwame vakmensen in onze sector. Plus: wij zouden het natuurlijk ontzettend tof vinden als de winnende bakker/patissier uit het Noorden komt! Hierbij vanuit de werkgroep Communicatie/Imago de oproep om ideeën aan te dragen. Mail bij interesse naar Clara Bloemhof, info@mevrouwbloem.frl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn