Bakery Sweets Sessions is een reeks interactieve bijeenkomsten waarin we informatie brengen, delen en ophalen. De thema’s komen voort uit de werkgroepen van Bakery Sweets Center. Op 20 april 2021 organiseerde de werkgroep Onderzoek & innovatie een eerste session over Het nieuwe bakken.


Session 1: Opstoken en afwegen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dijkstras-broodspecialiteiten-tijgerbollen.jpg

Deze editie van Bakery Sweets Sessions gaat over ovens en ‘het nieuwe bakken’. In samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein en het FACT (Food Application Centre for Technology) kunt u de komende tijd inschakelen op meerdere sessies rondom dit thema. In aflevering 1 stoken we graag het vuurtje op, met inleidingen en interactie. Het nieuwe bakken, wat houdt dat in? Welke afwegingen zijn er te maken?


Bakkerijen bevinden zich middenin een energietransitie

Scholt Energy

Aan deze session werken mee: Hogeschool van Hall Larenstein, Scholt Energy, AMF Den Boer en Tromp en Bakkerij Kamstra.


AMF Den Boer en Tromp

Remco Bijkerk is één van de sprekers tijdens deze session. AMF Den Boer en Tromp maken deel uit van AMF Bakery Systems. Het brede portfolio van geautomatiseerde turn-key oplossingen strekt zich uit van zacht klein- en grootbrood, artisanaal brood en broodjes, tot snacks, cakes en taarten. Evenals het snijden en verpakken van de geproduceerde producten. 

Bakkerij Kamstra

Cees van den Hoed, managing director van Bakkerij Kamstra geeft een weergave van energiemanagement in de praktijk, aan de hand van real time monitoring. Van den Hoed: “Wil je ook ergens anders energie in steken, waardoor je energie bespaart?”

Scholt Energy

Marcel Paulusma, Scholt Energy, vertelt over energiebesparende maatregelen. Voor het bakproces is veel energie nodig en grote gasverbruikers maken steeds vaker de overstap naar elektriciteit. Maar wat zijn de financiële gevolgen hiervan? Door de juiste inkoopstrategie en verduurzaming is het mogelijk om kosten én energie te besparen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is scholt-energie.jpg

Deze session in de pers

Lees hier de verslagen van de Session over Het nieuwe bakken:

Ovenbrandstof van de toekomst: elektriciteit of waterstof?

Advies Bakkerij Kamstra: verduurzaam in kleine stappen

Bakkerswereld: In de toekomst emissievrij bakken met tunnelovens op waterstof

Bakkers in bedrijf: ‘We moeten naar een energietechnisch slimmer gebruik van ovens’