Algemeen 27 mei 2021

Ruben Koelman (18) maakt beste aardbeienslof van Nederland 2021

Juryvoorzitter Hidde de Brabander feliciteert Ruben Koelman.

Bijna vijftig creaties werden tijdens de finale van de wedstrijd Beste Aardbeienslof van Nederland beoordeeld. De jury, bestaande uit de top van de Nederlandse patisserie, was unaniem: Ruben Koelman van banketbakkerij Wim Koelman Brood-Bakket-Bonbons uit Heemskerk maakte de beste aardbeienslof van Nederland 2021.

Dit voorjaar daagde Prestige alle Nederlandse bakkers en patissiers uit om een van de meest traditionele recepten in de bakkerij -de aardbeienslo- een nieuwe, originele twist te geven.  Het doel van de wedstrijd ‘Beste Aardbeienslof van Nederland’ is om de traditionele aardbeienslof een verrassende twist te geven. Bakkers en patissiers werden uitgedaagd om hun eigen, unieke signatuur te geven aan deze klassieker met zijn brosse sloffenbodem, zalvige crème patissière en topping van de beste, verse Nederlandse aardbeien.

Ruben Koelman op de eerste plaats

Op 26 mei kwam de jury bijeen op het World Food Center in Ede om alle inzendingen afzonderlijk te beoordelen. Tijdens de livestream was te zien hoe de jury unaniem de aardbeienslof van Ruben Koelman tot de Beste Aardbeienslof van Nederland 2021 uitriep. Patisserie is de jonge patissier bijna letterlijk met de paplepel ingegoten in de bakkerij van zijn vader Wim Koelman Brood-Bakket-Bonbons in Heemskerk.

Ruben moest even pauze nemen tijdens zijn stage bij Huize van Wely om het goede nieuws in ontvangst te nemen: “Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen! Ik ben pas net 18 geworden en loop nog stage. Maar het leek me een mooie uitdaging om mee te doen, en ik wilde graag iets nieuws bedenken. Ik denk dat ik gewonnen heb door het gebruik van bijzondere smaken als venkel, anijs en rabarber, die ik mooi in balans heb gebracht voor een extra frisse smaak.”

De tweede en derde prijs gingen naar Joost Mekking van Bakkerij Mekking uit Bennekom en Henry de Groot van Bakkerij Oonk uit Hengelo.

Jury buigt zich over inzendingen wedstrijd beste aardbeienslof
De jury was unaniem in het benoemen van de winnaar. “De aardbeienslof van Ruben Koelman heeft echt gewonnen op smaak.”

Jury unaniem over slof van Ruben Koelman

De jury bestond uit experts binnen de patisserie: juryvoorzitter en Meester Patissier Hidde de Brabander, Prestige-ambassadeur Jurgen Koens en lid van Nederlands Patisserie Team Bart de Gans. Hun commentaar: “De aardbeienslof van Ruben Koelman heeft echt gewonnen op smaak, en vooral op de verfijnde balans tussen alle verschillende smaken, met anijs, venkel en rabarber en natuurlijk aardbeien. Hij heeft echt de uitdaging gezocht, en gekozen voor bijzondere ingrediënten en technieken. Daarmee is de winnende aardbeienslof de perfecte combinatie van de traditionele aardbeienslof met een unieke eigen touch.”

Begin van een mooie traditie

Juryvoorzitter Hidde De Brabander kijkt tevreden terug op de wedstrijd. “Er waren enorm veel aanmeldingen, wat echt bijzonder is voor een nieuwe wedstrijd. Fantastisch dat er zoveel animo voor was! De kwaliteit van de inzendingen was ook hoog. Alle deelnemers hebben de uitdaging opgezocht. Bij de ene inzending lag de focus vooral op smaak, bij de ander op de presentatie, mooi om te zien. Wat ons als jury betreft was dit het begin van een mooie nieuwe traditie om patisserieklassiekers in een nieuw jasje te steken!”

Over Prestige

Voor het kwaliteitskeurmerk Prestige komt uitsluitend de absolute topkwaliteit van de oogst van de fruittelerscoöperatie FruitMasters in aanmerking. Het label Prestige garandeert chefs, bakkers en patissiers fruit van de hoogste kwaliteit: met de beste smaak, structuur en geur, met de hand geplukt op Nederlandse bodem én op het perfecte moment. Door deze kwaliteitsgarantie kunnen foodprofessionals zich met volle aandacht richten op het toevoegen van hun signatuur aan hun gerechten en creaties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn