Algemeen 27 juni 2024

Royal Polak Spices viert 170-jarig bestaan

Royal Polak Spices bestaat dit jaar 170 jaar. Daarom zijn onlangs een groot feest en een open dag georganiseerd, waarbij zelfs de ambassadeur van Indonesië aanwezig was. Het familiebedrijf blijft volop in ontwikkeling. Binnenkort worden twee nieuwe producten gelanceerd.

Grootse verhalen beginnen soms op eenvoudige plekken. Izak Polak uit Steenwijk opende op zijn twintigste een winkel. Hij verkoopt onder meer borstels, boenders, kruidenierswaren, sterke dranken en likeuren. In de loopt van de tijd wordt het assortiment verder uitgebreid met boekweit, rogge, geurige koffie, lijnmeel, reuzel, vet en zelfs petroleum.

Bernard Polak (1871 – 1942) volgt in 1894 zijn vader Izak op. Het bedrijf raakt in een stroomversnelling dankzij de focus op specerijen. De melanges voor koek- en speculaaskruiden vallen op nationale en internationale bakkerstentoonstellingen telkens in de prijzen. Onder leiding van Bernard worden in 1902 nieuwe fabriekshallen gebouwd aan de Scholestraat in Steenwijk. In 1924 verandert de firmanaam van J.S. Polak in N.V. Handelsmaatschappij J.S. Polak. Hiermee is de familienaam voorgoed verbonden aan het bloeiende bedrijf. Bernard’s zoon Frits werkt al vroeg mee in het bedrijf en het is de bedoeling dat hij na verloop van tijd het bedrijf van zijn vader over zal nemen.

Internationale expansie

In 1955 neemt Frits het jonge talent Joop Draaisma aan. Na een cursus Duits trekt Joop er met een atlas en een stratenboek op uit om bakkersfabrieken te bezoeken in Duitsland en Zwitserland.  Op 1 februari 1967 treedt Joop officieel toe tot de directie. De Scholestraat wordt te klein en het bedrijf verhuisd naar het nieuwe industrieterrein Groot Verlaat in Steenwijk. Polak groeit tijdens de jaren tachtig uit tot dé specerijenspecialist van de bakkerijbranche in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Tien jaar na de vorige uitbreiding, is opnieuw meer ruimte nodig om de onstuimige groei bij te benen.

Zusterbedrijf

In 1989 ontstaat een samenwerking tussen De Weerd Specerijen en Polak. De Weerd Specerijen wordt een zusterbedrijf van Polak. In de periode 1991-1993 zijn Jac en Joop samen directeur. Het aantreden van Jac markeert een tijdperk van groei en vernieuwing, met als doel de meest betrouwbare specerijenspecialist voor de koek- en banketindustrie in Europa te worden. En dat is gelukt, nergens in de wereld is een vergelijkbaar bedrijf als Polak.

Onder leiding van Jac blijft Polak bouwen. Vanaf 1999 worden er een nieuw lab, meerdere opslagfaciliteiten en een moderne fabriek gebouwd. De maalcapaciteit wordt groter. Innovatieve apparatuur wordt in gebruik genomen en processen worden geoptimaliseerd.

Hielke van Dijken komt in 2017 in dienst als de nieuwe algemeen directeur van Royal Polak Spices en De Weerd Specerijen en neemt daarbij de bestuurdersrol over van Jac Sars, die eigenaar blijft. Dit jaar krijgt de fabriek een nieuwe, innovatieve breeklijn. In 2020 wordt de bedrijfsnaam aangepast naar Royal Polak Spices. In oktober van hetzelfde jaar wordt Royal Polak Spices door Jac Sars verkocht aan Barentz International.

Jubileum

Malin Morin, commercieel directeur van Royal Polak Spices, kijkt met veel tevredenheid terug op de viering van het jubileum. “het was een groot feest, waarbij zelfs de ambassadeur van Indonesië, de heer Mayerfas, aanwezig was. Net zoals de Commissaris van de Koning Andries Heidema en de dochter van de derde eigenaar Frits Polak: Maryszka Polak. Daarnaast waren veel klanten uit Nederland, Duitsland en Engeland te gast. In totaal hebben we zo’n 150 mensen verwelkomd.” De ruime belangstelling voor het jubileum toont volgens haar aan de Royal Polak een belangrijke rol speelt in de bakkerij- en zoetwarenindustrie.  

Nieuw logo

Tijdens het jubileum werd het nieuwe logo onthuld. “Bij de overname 4,5 jaar geleden hebben we de naamgeving aangepast in Royal Polak Spices. Omdat we ons naast de Benelux ook willen focussen op de export naar andere landen. Inmiddels is ons logo daarop aangepast. Het jubileum leek ons een mooie gelegenheid om het nieuwe logo officieel te bekrachtigen.”

Naast het feest was er ook een open dag voor alle medewerkers en hun familie en vrienden. “Dat was eveneens een fantastische dag. De belangstelling was groot. Mensen stonden in een rij voor de deur te wachten. Aan het eind van de dag hebben we hen allemaal een potje kaneel en bourbon-vanille en onze speciale jubileum kruidnoten meegegeven.”

Kruiden herkennen en proeven

Gedurende het event werd meer informatie gegeven over de geschiedenis en de verschillende producten van Royal Polak Spices. “Tijdens een exclusieve rondleiding ontdekten de bezoekers de fascinerende wereld van onze specerijen”, aldus Morin. “We zijn al 170 jaar succesvol met kaneel en kaneel-gerelateerde melanges. Daarom hebben we laten zien welke kruiden er in speculaas en Speculoos worden gebruikt. Belangstellenden konden specerijen proeven en we hebben allemaal verschillende binnen- en buitenlandse toepassingen van onze kruiden laten zien. Het is erg leuk om te zien dat er in de omliggende landen allemaal verschillende smaakvoorkeuren zijn. In Scandinavië wordt er veel kardemom gebruikt. En in Duitsland hebben we natuurlijk de bekende Lebkuchen.”

Jubileumblik

De rode blikken zijn misschien wel het meest herkenbare symbool van Royal Polak Spices, zegt Morin. “De opvallende en onderscheidende verpakking is al lang bij ons, maar heeft door de jaren heen subtiele veranderingen ondergaan.” Ter ere van het jubileum is een speciaal jubileumblik ontwikkeld. “Een 1 kg blik voor de ambachtelijke bakker. Dit wordt een echt collectors item. We adviseren bakkers dan ook om er eentje achter te houden.”

Met de jubileumblikken is een leuke actie gehouden: er zijn namelijk drie Golden Tickets in verstopt. Inmiddels zijn alle tickets gevonden. De blikken zijn opgedoken bij Bakkerij Succulente in het Belgische Anderlecht, Boussen Culinair in Sint Jansteen en Bakkerij Petit Four in Colmschate. De gelukkige vinders ontvangen een mooi pakket met allerlei Royal Polak Spices giveaways, meerdere specerijen, likeuren, nieuwe producten en een waardebon ter waarde van €250.

Taste Chunks

Royal Polak richt zich al 170 jaar op dezelfde producten: kaneel en kaneel-melanges. “Dat maakt het extra speciaal dat wij binnenkort twee nieuwe producten in de markt introduceren”, vertelt Morin enthousiast. De Taste Chunks zijn een van de nieuwkomers in het assortiment. “In chocolate chip cookies en muffins met vind je kleine stukje chocolade. Wij hebben eenzelfde soort product gemaakt, maar dan op basis van kaneel. Door de kleine chunks toe te voegen aan bakkerijproducten ontstaat er echt een smaakexplosie van kaneel.” De Taste Chunks worden in Q3/ Q4 in drie verschillende varianten gelanceerd: 5mm hard, 5mm zacht en een kleinere versie van 3mm.

De toepassingen zijn eindeloos, weet de commercieel directeur. “Denk aan muffins, donuts, speculaas, oliebollen, wafels, bagels, kaneelbroodjes en bijvoorbeeld muesli en cruesli repen. We gaan ervan uit dat het een succes gaat worden. Als dat inderdaad zo is, dan zijn er nog allerlei andere varianten te bedenken, zoals Speculaas en Speculoos.”

Pasta voor ijs

Een tweede innovatie is gericht op een compleet nieuwe markt: de ijsindustrie. “Hiervoor hebben we een kaneel- en Bourbon vanillepasta ontwikkeld. Als je kaneelpoeder aan het ijs toevoegt, dan wordt het ijs een beetje stroef. Daarom wordt voor kaneelijs vaak een kaneelaroma gebruikt. Maar daardoor mis je de echte kaneelsmaak”, legt Morin uit. “Daar hebben wij met onze 100 procent natuurlijke vloeibare kaneelpasta een oplossing voor gevonden. Het grote voordeel hiervan is dat je nu wél de echte kaneel proeft en het ijs ook een kaneelkleur krijgt.”

Kaneel blijft volgens haar een prachtig product. “Kaneel kun je met veel verschillende smaken combineren. Bijvoorbeeld met vruchtensmaken, zoals mango en sinaasappel.”

Bakery Sweets Center

Royal Polak Spices is sponsor van het Bakery Sweets Center. Walter Jansen, accountmanager Ambacht, licht toe: “We vinden het belangrijk om de Noord-Nederlandse bakkers te ondersteunen en een rol te kunnen spelen in de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Bakery Sweets Center is er ook om met elkaar samen te werken, van elkaar te leren en het gedachtegoed te ondersteunen. Daarnaast vinden wij het heel erg leuk dat we onze nieuwe stagiaire via het Bakery Sweets Center hebben geregeld.”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Royal Polak
Spices

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn