
Drie medewerkers van Fortuin namen afgelopen zomer deel aan de training Leidinggeven aan wendbaar vakmanschap. Eén van hen is Grietje Galluzzi, werkzaam als teamleider B op de inpakafdeling. Ze is al 23 jaar in dienst bij de Dokkumer mintspecialist. Een paar vragen.
Hoe ziet jouw ontwikkeling bij Fortuin eruit?
“Ik begon 23 jaar geleden met inpakken en als machinebediende. Op drukke momenten, bij ziekte of afwezigheid assisteerde ik de teamleider. Dat vond ik enorm leuk om te doen. Ruim drie jaar geleden kreeg ik de functie teamleider, met nu sinds een jaar teamleider B.”
Waarom ben je deze leiderschapstraining gaan doen?
“Mijn nieuwe functie brengt een stuk meer verantwoordelijkheid met zich mee. Fortuin bood me deze training aan en daar heb ik meteen ‘ja’ op gezegd. Het leek me enorm leerzaam. En dat was het ook zeker.”


Wat heb je ervan opgestoken?
“Ik wist niet echt wat ik ervan moest verwachten. Maar naarmate de cursus vorderde, hoe meer ik leerde over bijvoorbeeld het omgaan met moeilijke situaties. Zoals ziekteverzuim, ontslag, collega’s die het thuis zwaar hebben – hoe kun je die helpen? Met zes andere deelnemers volgde ik de training. Doordat iedereen andere vragen had, leerden we ook veel van elkáár.”
Wat waren voor jou de grootste leermomenten?
“Dat vond ik de klassikale gesprekken. Soms was dat met de hele klas, andere keren in kleinere groepjes. In rollenspellen behandelden we situaties waar elk van ons weleens tegenaan liep. Dat was soms best moeilijk, maar wel enorm leerzaam. Want hoe voer je een gesprek met een collega over een lastig onderwerp? Door dat gesprek na te spelen, leer je met onverwachte reacties omgaan en het gesprek gaande te houden. Dat waren pittige gesprekken. Vooral omdat we allemaal teamleiders waren; we weten hoe een collega kan reageren in zo’n situatie. Dus dat waren heel realistische gesprekken.”
Je volgde de training met zes andere deelnemers. Hoe beviel dat?
“Dat vond ik behalve erg gezellig ook heel leerzaam. We hebben veel van elkaar geleerd! Zo besproken we voorvallen op het werk, en hoe een ieder hiermee omgaat. Ook de bedrijfsbezoeken gaven goed inzicht in hoe iedere organisatie met bepaalde situaties omgaat. Bij sommige situaties dachten we zelfs: ‘Misschien werkt dat ook wel bij ons!’. We hebben een paar proeven lopen bij ons eigen bedrijf, met kennis die we opdeden bij andere bedrijven.
Welke opgedane kennis pas je nu toe in je leidinggevende rol?
“Richting, ruimte en ruggensteun. Richting: ik inspireer en motiveer medewerkers tot gedragsveranderingen, Ruimte: ik geef medewerkers de ruimte om zich zelfstandig te ontwikkelen, om mee te denken en mee te beslissen. En ruggensteun: vanuit verbinding en vertrouwen kunnen we optimaal samenwerken. Dit heeft nu al effect: ik merk dat collega’s sneller bij me komen met een idee of een situatie, of het nu werk- of privégerelateerd is. Ze durven vragen te stellen en hun mening te geven. Ik ben heel blij dat het contact tussen de teamleiders en collega’s zo goed is.”
Wat heb je over jezelf geleerd?
“Dat je te allen tijde de rust moet bewaren. Moet motiveren en stimuleren, betrokken bent, goed richting en feedback geeft. Maar vooral: dat je een voorbeeld bent.
Raad je deze cursus je collega-teamleiders aan?
“Zeker. Je haalt er zoveel kennis uit. Zelf sta ik ook zeker open voor een vervolgcursus!”
Op de openingsfoto: deelnemers Arnold Kingma (teamleider productie), Grietje Galluzzi en Hillie Arjaans (teamleider inpak)