Partners 28 januari 2021

Refreshment plant Cloetta in Sneek: ‘Deeg drogen, koken en koelen’

Cloetta is als een van de zoetwarenproducenten partner van Bakery Sweets Center. Van deze refreshment specialist nemen Anneriek Sijperda (HR) en innovatiemanager André van der Schaaf zitting in zowel het bestuur als de werkgroep Opleiden. Een introductie.

Het bestuur van de bedrijvenvereniging Bakery Sweets Center werd in december geformaliseerd. Daarin neemt onder andere André van der Schaaf zitting. Bij zoetwarenproducent Cloetta in Sneek is hij verantwoordelijk voor de innovatieafdeling. Zijn collega Anneriek Sijperda, HR business partner, was al nauw betrokken bij de werkgroep Opleiden.

Kauwgomspecialist

De innovatieafdeling in Sneek staat in dienst van alle andere Cloetta-locaties. André van der Schaaf leidt hier de product- en procesontwikkeling in de categorie refreshment. Dat zijn alle producten die binnen het kauwgom- en pastillesegment vallen. De vestiging van Cloetta in Sneek is dé specialist als het gaat om kauwgom. Diverse merken kauwgom die Cloetta verkoopt, rollen van de band in de fabriek in Sneek.

Denk naast kauwgom aan hoestpastilles, candy voor een frisse adem en tandsnoepjes. Van der Schaaf geeft leiding aan zes ontwikkelaars, die deels in Sneek, deels in Levice (Slowakije) werkzaam zijn. “Ik werk nu 9 jaar voor Cloetta. Daarvoor heb ik 17 jaar bij FrieslandCampina in zowel productie als op de R&D-afdeling gewerkt. In die tijd werkte ik ook veel in het buitenland. Dáárvoor werkte ik als procestechnoloog bij Mars. Net als velen in mijn vakgebied ben ik gestart in Wageningen.”

Ook snoep begint bij deeg

“In Sneek werken we met drie technologieën”, licht de innovatiemanager toe. “Allereerst natuurlijk de kauwgomtechnologie. Dat doen we al sinds 2003 vanuit Sneek. Net als in de bakkerij, wordt ook in de zoetwarenwereld gewerkt met deeg. We bákken alleen niet. Voor kauwgom en andere snoepsoorten werken we met kauwgomdeeg en suikerdeeg. Het lijkt een beetje op brood- of koekdeeg, maar in plaats van gebakken, worden onze degen gekookt, gevormd en daarna gedroogd en/of gekoeld. Ken je de salmiakrondo van Venco? Dat is een goed voorbeeld van een gekookt deeg. Nog een voorbeeld is het product RedBand Pecto’s: deze hoestpastille is gekookt, gekristalliseerd en gekoeld.”

De dikke laag deeg loopt over de transportband. Hier worden de kauwgomkernen van gemaakt.

De ‘kauwgom matjes’ die ontstaan uit de dikke laag deeg. Je ziet hier de kauwgomkernen. Later in het proces wordt een laag coating toegepast.

Hagelslag

De tweede technologie is het steken. Deeg wordt gestoken, gedroogd en verpakt. Voorbeelden zijn Kingpepermunt en Stophoest. “Mensen zijn verrast als ik zeg dat ook suikerhagel van diverse merken van de band rollen bij Cloetta.”

Tot slot is er de ‘hard boiled candy’. Ingrediënten worden gekookt tot een stroperige massa, gekoeld en gevormd. Denk aan pepermuntbollen en -kussentjes. “In Sneek zijn we heel gespecialiseerd en hebben we niet een heel breed portfolio, maar veel producten die je tegenkomt in de supermarkt zouden toch zomaar bij Cloetta vandaan kunnen komen”, lacht Van der Schaaf. Zo staat er in Dublin een complete jellybean-plant van Cloetta.

Multi-inzetbaarheid medewerkers

Met drie technieken heb je het over véél lijnen op de productielocatie Sneek. “Alles wat ik zojuist noemde, verpakken we ook nog eens zelf”, geeft Van der Schaaf weer. “Dus naast de productielijnen staan verschillende soorten verpakkingsmachines, voor blisters, potjes, stazakken en noem maar op. De verpakkingsafdeling voor kauwgom bestaat alleen al uit 5 lijnen. Aan de grote lijnen werken we met twee of drie ploegendiensten. Op zo’n afdeling zijn medewerkers op elke lijn inzetbaar. Op de candy-afdeling werkt dat anders. Hier staan veel autowrappers (rollenmachines), zakkenlijnen en potjeslijnen. Over het algemeen staan hier vaste teams. Als je veel technologieën, lijnen en kleine teams hebt, dan is flexibiliteit een pre. Ook voor deze afdeling werken we hard aan een multi-inzetbaarheid.”

Opleiden

Bij die laatste uitdaging komt een stuk opleiding kijken. Anneriek Sijperda: “We plaatsen doorgaans mensen met een technologieachtergrond, zoals uitstromers van Mbo Life Sciences. Maar we kunnen ook goed mensen plaatsen die van de bakkerijopleiding af komen. Zij kunnen namelijk goed met deeg overweg. Belangrijker nog vind ik wat voor talenten sollicitanten meebrengen en hoe ze in het leven staan. Ik heb graag mensen binnen die zich willen ontwikkelen, nieuwsgierig zijn. Als je op die manier naar mensen kijkt, is die specifieke technologieachtergrond niet altijd nodig. Daarmee geeft Sijperda duidelijk aan dat er óók plek is voor zij-instromers. “Als iemand de juiste talenten etaleert en de juiste arbeidsethos heeft, dan is er bij Cloetta plek. Het duurt misschien wat langer, maar onze ervaring is dat werknemers die openstaan voor ontwikkeling, het vaak ver schoppen.”

Lees meer over Bakery Sweets Center-partner Cloetta op de speciale partnerpagina

Foto bovenin: André van der Schaaf, innovatiemanager bij Cloetta Sneek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn