Algemeen 15 oktober 2020

Recordaantal inzendingen Beko Speculaaskeuring

Beko ontving dit jaar een recordaantal speculaasproducten voor de jaarlijkse keuring. De keuring kende door de coronamaatregelen een alternatieve opzet. Twee dagen lang konden bakkers hun speculaasproducten inleveren bij vier dc’s. Van daaruit werd alle speculaas vervoerd naar het dc in Meppel. De keuring vond coronaproof plaats op donderdag 8 en vrijdag 9 oktober.

Goede marge op speculaas

Verse speculaas is een delicatesse en onderscheidend met de retail. Dat maakte het een interessant product voor de ambachtelijke bakker, laat juryvoorzitter Frank van Sprang weten. Bovendien zit er een goede marge op speculaas, van 80 tot 90 procent.

Het aantal inzendingen dit jaar: 369 stuks. Ten opzichte van 275 in 2019 een grote stijging. “Mogelijk speelt mee dat de Beko Speculaaskeuring een van de weinige vakwedstrijden in dit coronajaar. Daarnaast konden bakkers nu op 4 plekken terecht om hun spullen in te leveren. Ook is de keuring twee weken later gehouden dan andere jaren. In oktober bakken natuurlijk meer bakkers speculaas dan in september.

Coronaproof jureren tijdens de Speculaaskeuring 2020

De vak- en consumentenjury keurden maar liefst 119 speculaasjes zonder amandelen, 128 speculaasjes met amandelen en 122 stuks gevuld speculaas. Per categorie en per provincie mogen (banket)bakkers zich een jaar lang Provinciewinnaar van 2020 noemen. Drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie zijn ‘De beste speculaasbakkers van Nederland 2020’.

De drie beste speculaasbakkers

De speculaasjes zonder amandelen van Echte Bakker van der Veer uit Barneveld werden als de beste van de provincie Gelderland beoordeeld en behaalden ook het hoogste cijfer van alle speculaasjes zonder amandelen. En dus mag Van der Veer een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakken. Van der Veer kreeg van de vakjury een 7,80 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 7,85 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,83 was.

De speculaasjes met amandelen van Banketbakkerij van Betteraij uit Reuver werden als beste van de provincie Limburg beoordeeld en kregen het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen.  Van Betteraij mag een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes met amandelen van heel Nederland verkopen. Van Betteraij kreeg van de vakjury een 8,38 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,15 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,26 was.

De gevulde speculaas van De Ambachterij uit Schoonrewoerd werd als beste van de provincie Utrecht beoordeeld en net als in 2019 behaalde De Ambachterij het hoogste cijfer van alle gevulde speculaas. Dus mogen zij nog een jaar langer communiceren dat de gevulde speculaas in hun assortiment de beste van Nederland is. De Ambachterij kreeg van de vakjury een 8,40 voor de gevulde speculaas en een 8,38 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,39 was.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn