Opleiding Productontwikkeling 16 juni 2023

Project Retourbrood wint circulariteitsprijs

‘Broodpasta is circulair én populair’

Studenten van Aeres MBO Life Sciences in Leeuwarden sleepten op dinsdag 13 juni tijdens de uitreiking van de LC Awards 2023 de Circulair Friesland- Spark Award in de wacht. Met het project ‘Broodpasta uit Retourbrood’. “We zijn supertrots”, vertelt Tsjollyn Kuperus, docent Voedingsmiddelentechnologie aan Mbo Life Sciences.

“Een maand of twee geleden kregen we te horen dat wij met het broodpastaproject mochten deelnemen aan de LC Awards, van de Leeuwarder Courant”, blikt student Anoeska van de Witte terug. “Hiervoor mochten Michel (Schaafsma, -red.) en ik een pitch houden in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden.”

Het samenstellen en het oefenen voor de pitch was volgens Tsjollyn heel leerzaam. “Wij leren studenten om simplistisch te denken, om te reflecteren en om feedback te vragen en te geven. Dat gold ook voor het voorbereiden van deze pitch. Anoeska en Michel oefenden veel en kregen als feedback om de pitch zo concreet mogelijk te houden en goed op het stemgebruik te letten. Dat hebben ze enorm goed gedaan. De presentatie was super concreet en stond als een huis.”

Pitch

“Per dag wordt 4.000 kilo retourbrood weggegooid”, zo begint Michel de pitch. “Jaarlijks is dat 1,5 miljoen kilo. Dat is natuurlijk superzonde. In samenwerking met het European Bakery Innovation Centre en Bakery Sweets Center is er een oplossing bedacht: broodpasta. Geen pasta om op brood te smeren, maar een pasta gemaakt van het niet-verkochte retourbrood. Dit gebruiken wij als nieuwe grondstof voor producten.”

Anoeska vult aan: “Ons doel is om eenderde van de huidige retourstroom van brood te reduceren. We kunnen veel impact maken en zijn nauw betrokken bij het bedrijfsleven. Dat geeft onze manier van leren en eigen ontwikkeling een enorme boost.” Michel besluit: “Nog heel even geduld. Broodpasta is ontzettend circulair en hopelijk binnenkort ook nog eens hip en populair.”

‘We kunnen veel impact maken en zijn nauw betrokken bij het bedrijfsleven. Dat geeft onze manier van leren en eigen ontwikkeling een enorme boost’

Student Anoeska van de Witte

Kuperus vindt dat de twee studenten het enorm goed hebben gedaan. “Anoeska en Michel hebben zowel de circulariteit en de samenwerking met het bedrijfsleven als hun eigen leerproces benadrukt.” Vooral de laatste zin van de pitch sprak de docent aan. “We hebben al zoveel stappen gezet. Het project blijft groeien en het zou prachtig zijn als de producten straks volop verkrijgbaar zijn.”

Circulair Friesland- Spark Award = de mooiste award

De jury was zo onder de indruk van het project dat de studenten de Circulair Friesland- Spark Award wonnen. De prijs: een kookworkshop. “Dit is in onze ogen de mooiste award die werd uitgereikt, omdat deze echt over circulariteit gaat. We zijn hier enorm trots op”, vertelt Anoeska enthousiast.

Michel zegt niet verbaasd te zijn dat het project heeft gewonnen. “Ik had het idee dat we een goede kans zouden maken. Met dit project kunnen we veel impact maken. Het kan echt heel groot worden.”

Van pannenkoekmix tot suikerbroodroomijs

Vooral de opbouw van het project spreekt hem aan. “We mogen ons bezighouden met productontwikkeling; van concept tot eindproduct. Dat is echt ontzettend leerzaam.” Michel heeft zich onder meer bezig gehouden met het maken van een pannenkoekenmix met broodpasta, roomijs met broodpasta en suikerbroodroomijs. “Met suikerbroodroomijs kunnen we twee keer zoveel impact maken. Ik heb namelijk de broodpasta zowel in het suikerbrood als in het roomijs verwerkt.” Hij ziet veel kansen voor dit product. “Suikerbrood is natuurlijk een beroemd Fries streekproduct. Ik denk dat het heel leuk is voor de regio om hier een circulaire draai aan te geven.”

Michel Schaafsma tijdens een van zijn presentaties in het retourbroodproject: “We geven een circulaire draai aan het Friese streekproduct suikerbrood.”

Daarnaast houdt hij zich bezig met een eigen recept voor het maken van broodpasta. “Dit is bestemd voor ontbijtkoek, die door medestudent Lieuwe Hoekstra, in samenwerking met Bakkerij Molkwar wordt ontwikkeld.”

Samenwerking met bedrijven

Anoeska werkt samen met Fier!, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld binnen relaties. “Fier! heeft een eigen praktijkruimte en een webshop met allerlei bakkerijproducten. De organisatie vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan circulariteit. Het verwerken van broodpasta past daar natuurlijk heel erg goed bij. Ik kreeg de om patisserie met broodpasta te ontwikkelen. Daarvoor onderzoek ik nu de mogelijkheden.” Die zijn er vást, want binnen dit project vielen eerder al bonbons, cakes en scones in de smaak.

Anoeska maakte eerder al scones met broodpasta. Waarbij ook in de jam broodpasta is verwerkt.

De studente vindt het geweldig om bij het project betrokken te zijn. “Het gaat niet alleen om het bedenken van nieuwe toepassingen, maar ook om de samenwerking met het bedrijfsleven. Dat is echt ontzettend leerzaam.” Ook Michel vindt de samenwerking met bedrijven heel waardevol. “We leren om op de juiste manier contact te leggen met de bedrijven en om samen iets te realiseren. Dat is ook heel waardevol richting de toekomst. Misschien kun je er een leuke stage of zelfs een baan aan overhouden. Je kent elkaar, je weet wat je aan elkaar hebt en je bouwt een netwerk op.”

Kuperus benadrukt eveneens de fijne samenwerking met de bedrijven. “Achter de schermen zien we hele mooie netwerken ontstaan. Studenten worden niet alleen door een docent beoordeeld, maar ook door de bedrijven. Ze krijgen hele positieve reacties.”

‘Het is prachtig als een idee werkelijkheid wordt’

Anoeska van de Witte

Impact maken

Daarnaast zijn de twee studenten ontzettend blij dat ze impact kunnen maken. “Ik wist van te voren niet dat er zoveel voedselverspilling was”, vertelt Anoeska. “Dat vond  ik confronterend. Ik vind het heel fijn dat we er met elkaar een oplossing voor hebben gevonden. Het is prachtig als een idee werkelijkheid wordt. Door de fijne samenwerking met de bedrijven is de kans groot dat de producten op niet al te lange termijn ook in de supermarkt liggen.”

LC Awards

De LC Awards is een initiatief van de Leeuwarder Courant. Aan de hand van deze awards wil de krant de allermooiste projecten van mbo, hbo en masteropleidingen uit Friesland laten zien. Alle studenten met een origineel idee, dat van waarde kan zijn voor de gemeenschap, zijn welkom hun project in te dienen.

Tekst: Wendy Noordzij
Openingsfoto uit Leeuwarder Courant
Foto’s: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn