Opleiding 20 november 2020

Patissiers doen examen op Friesland College

Het examen van de opleiding Patissier vond plaats op 17 en 18 november aan het Friesland College in Leeuwarden. Twee dagen lang werkten twaalf talenten aan hun zes eindproducten met chocolade showstuk. Eén van de afstuderenden is Marianne de Vries uit De Westereen. Ze geeft een korte weergave van deze spannende dagen voor haar en haar studiegenoten.

“Op de eerste examendag heb ik heel veel van mijn producten voorbereid, zodat ik op de tweede examendag de laatste handelingen kon leggen aan de producten. Toen de producten klaar waren, heb ik mijn ‘showtafel’ ingericht. Hierop presenteer je alle producten die je hebt gemaakt, plus het showstuk. In een korte presentatie lichtte ik toe wat ik heb gemaakt en hoe de producten passen in mijn thema. In mijn eindopdracht staat voedselverspilling en een groene levensstijl centraal.”

De showtafel van Marianne bestond uit:

  • Desserttaart van witte chocolade en framboos
  • Dessertaart van melkchocolade en karamel
  • Bonbon van appelganache en kaneel-karamel
  • Bonbon van pure frambozenganache en frambozen-karamel
  • Tartelette gevuld met een karamelganache en een melkchocolade chantilly whip
  • Macaron van wittechocoladeganache en frambozencompote
  • Dessert van melkchocolademousse, gevulde frambozen, frambozencompote, frambozenkaramel en een crumble
  • En natuurlijk het showstuk gemaakt van marsepein en chocolade. De afvalbak gevuld met fruit brengt de voedselverspilling goed in beeld.

Creatief en innovatief

“Als patissier moet je creatief en innovatief zijn”, laat docent Jurjen Albertsma weten. “Je verwerkt je ideeën in het maken en afwerken van banketproducten. De studenten die het examen deden, hebben elk hun creativiteit goed laten zien.”

Ook Patissier worden?

De niveau 4-opleiding Patissier duurt 1 jaar. Voor deze opleiding heb je een diploma nodig van zelfstandig werkend bakker of zelfstandig werkend kok (niveau 3). Instroom is ook mogelijk, met aantoonbare werkervaring.

Marianne gaat na deze opleiding aan de slag als banketbakker bij Bakker van den Berg. “Ook verkoop ik sinds de zomer mijn eigen taarten en cupcakes onder de naam Marianne’s Banket. “Ik hoop dit uit te kunnen breiden tot mijn eigen bedrijf. Dat zou mijn droom zijn!”

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn