Wie wil je zijn?

Alfa College

De bakkerijopleiding van het Alfa-college in Hoogeveen is als één van de opleidingspartners ook aan Bakery Sweets Center verbonden.

Aan het woord is Wout van der Vegt, vakdocent en kennisdeler van de opleiding Brood & Banket aan het Alfa-college. “De bakkersopleidingen worden aangeboden op niveau 2, 3 en 4, zowel via de BOL- als de BBL-leerweg. We zijn er trots op dat we opgenomen zijn als Topleiding in het MBO Keuzegids 2022.”
Het Alfa-college heeft zich volgens Wout bij Bakery Sweets Center als partner aangesloten omdat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van vakkennis en samen hier goed gestalte aan te geven. “Het Alfa-college heeft LLO, Leven Lang Ontwikkelen, hoog in het vaandel“, vertelt Wout. “Naast het reguliere beroepsonderwijs is deze manier van samenwerken, door het bundelen van elkaars krachten en kennis, een hele goede manier om te blijven ontwikkelen in de bakkerijsector.”

Positieve kijk op de toekomst

Wout heeft er vertrouwen in dat de bakkerijsector er over vijf jaar nog steeds gunstig uitziet. Volgens hem heeft de coronacrisis er onder andere voor gezorgd dat de consument de (streek)producten dichtbij huis zoekt, dat weer zorgt voor ontmoeting en gezelligheid in de directe omgeving. De omzet bij de bakkerij is gegroeid en dat biedt weer kansen op de arbeidsmarkt. “En daar zijn onze studenten zich ook goed van bewust. Wie al werkzaam is binnen de bakkerijsector en zich verder wil ontwikkelen, moet deze gelegenheid aangrijpen. Bakery Sweets Center zet zich constant in om te blijven werken aan ontwikkeling en scholing. Het is zo goed om je kennis uit te breiden, want dat biedt weer doorgroeimogelijkheden. Samen met Bakery Sweets Center willen we ons gaan inzetten voor verder ontwikkelen, het leveren van maatwerk en flexibiliteit.’

Gistdegen: in 10 dagen de basis van het broodbakken

De eerste cursus, het werken met gistdegen en het maken van lunchbolletjes, ging op 24 januari 2022 van start. De eerste van een reeks van 10, waar 14 cursisten uit Emmeloord, Nieuw Amsterdam, Hoogeveen en Oldenzaal aan deelnemen. Gert Jan ten Napel van uitzendbureau Het Ambacht heeft er onder andere voor gezorgd dat de deelnemers kunnen starten. “De meeste deelnemers zijn al werkzaam in een bakkerij en willen door middel van de cursus hun kennis opfrissen of zich verder ontwikkelen.’
‘Uiteraard is er ruimte om, naast kennismaken en het geven van instructies en uitleg, vragen te beantwoorden”,
 vult Wout aan. “Het voelt goed dat we als school kunnen bijdragen het vergroten van het kennisniveau van de deelnemers die dit weer in de praktijk kunnen toepassen.


Eén van de deelnemers is Peter van der Parren, werkzaam bij Smithuis Oldenzaal. “Ik ben altijd banketbakker geweest en wil nu iets meer met brood gaan doen. Het is voor mij alweer 40 jaar geleden dat ik naar school ben geweest, dus het voelt heel goed om door middel van deze cursus alles weer op te frissen.”

‘Samen met Bakery Sweets Center willen we ons gaan inzetten voor verder ontwikkelen, het leveren van maatwerk en flexibiliteit.’ Wout van der Vegt, vakdocent
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn