Partners 26 februari 2021

Partner Beerse Brood & Banket: ‘Hiaten in onderwijs dichten’

Met het verwelkomen van Beerse Brood & Banket als partner, zet Bakery Sweets Center voet aan de ‘andere kant’ van de Afsluitdijk. Bakkerijondernemer Hein Beerse, die vanuit Alkmaar zeven bakkerijen aanstuurt, kreeg hoogte van het noordelijk bakkerijnetwerk via goede collega Jozeph Verloop. Enthousiast zet de Noord-Hollandse hofleverancier zijn handtekening onder de partnerovereenkomst. Belangrijkste reden: “We zitten verlegen om een hoger niveau.” Van opleiding en instromers.

“Het wereldje is niet heel groot. Ik noem mezelf geen voorloper, maar ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de ontwikkelingen in de bakkerij. De manier waarop ik met mijn bedrijf bezig ben, dwingt mij te kijken naar de toekomst. Op bijeenkomsten van bijvoorbeeld Beko en de NBOV tref ik gelijkgestemden.”

Beerse Brood en Banket bestaat al 119 jaar. In 2002 ontving het bedrijf het predikaat Hofleverancier. In totaal werken er zo’n 70 mensen, waarvan de meesten al een lang dienstverband hebben. De bakkerijwinkels zijn te vinden in Alkmaar, Bergen, Oudorp en Sint Pancras. Over opvolging zit Hein Beerse niet in: onlangs werden zijn dochter Sam (25) en zoon Koen (29) mede-eigenaar van het bedrijf. Waar Beerse wél mee zit, is de instroom van nieuwe medewerkers.

Hein Beerse: “De manier waarop ik met mijn bedrijf bezig ben, dwingt me te kijken naar de toekomst.”

Aanwas

Tijdens een bijeenkomst van de bedrijfsvergelijkingsclub, waar zowel Beerse als Jozeph Verloop (Bakkers van Verloop) aan deelneemt, kwam het onderwerp aanwas aan de orde. “Dat is iets wat wij gemeen hebben, Jozeph en ik. We hebben veel oudere werknemers. Dat betekent dat we nu al moeten kijken naar de toekomst. Hoe zorgen we ervoor dat we straks kundig, jong personeel aan kunnen nemen?” Beerse heeft veel contact met het Horizon College in Heerhugowaard, maar ook met het ROC in Amsterdam. Hij ziet problemen in de hoeveelheid leerlingen die ze aankunnen, maar ook de kwaliteit van de leerlingen. “In de bedrijfscommissie (BAC) van de school kijk ik onder andere naar op welke punten de school beter kan aansluiten bij de vraag die ik heb als bedrijf.”

Inspiratie uit het Noorden

Dit onderwerp speelt ook in het Noorden. Het Friesland College is als opleidingspartner verbonden aan Bakery Sweets Center en door de dialoog te openen, ontstaan initiatieven. Initiatieven die Beerse graag volgt én meeneemt naar zijn regio. “Ik hoop dat ik door te kijken hoe problemen in andere regio’s worden aangepakt, ook veranderingen aan te brengen, hier, in Alkmaar. Wat dat betreft kom ik als partner vooral hálen”, grapt hij.

‘Het onderwijsstramien wordt onder ‘een leven lang leren’ steeds strakker’

13 in een dozijn

Serieus gaat hij verder: “Het onderwijs zit in een bepaald stramien. En gek genoeg wordt dat stramien onder invloed van een ‘leven lang leren’ steeds strakker. Algemene vakken als Nederlands en Engels nemen een steeds groter deel in van onze vakopleiding. Dat is gek, want hierdoor is de opleiding niet langer zo tot de verbeelding sprekend naar de leerlingen toe. Welke opleiding je ook kiest: je krijgt overal dezelfde vakken. Waarom zou je dan nog voor een bakkerijopleiding gaan?”

Vanuit het verleden was er veel kaderberoeps-instroom, herinnert Beerse zich. “We missen dat nu echt. Mavo’ers, de niveau 4-mbo’er. Als bakkers zitten we echt verlegen om een hoger niveau. Maar hoe het onderwijssysteem nu geregeld is, klopt niet helemaal. Iedereen van niveau 3 kan na zijn opleiding instromen in een gevorderde bakkerijopleiding. Dus ook vanuit andere, branchevreemde opleidingen. Met als gevolg dat ze zonder een goede basis in het diepe worden gegooid. De instroom vanuit die niveau-4-opleidingen is dan weer van een te laag niveau om aan te nemen.” Beerse noemt dit een nadelig bijeffect van hoe het systeem nu werkt.

Productie van gevulde koek bij Beerse Brood & Banket.

De krenten uit de pap

“Het niveau van de leerlingen zélf is dan cruciaal”, vult de ondernemer aan. Maar: hoe weet je of je met een gemotiveerde leerling te maken hebt? Beerse doet actief werving onder mbo’ers. “Ik zoek contact met de scholen, haal de krenten uit de pap. Bied ze een stageplek aan en doe mijn uiterste best om ze te behouden.” Dat hoeft niet per definitie een leerling te zijn aan een bakkerijopleiding. “Ik heb nu iemand vanuit de facilitaire opleiding stagelopen. Echt een páreltje. Als een student zélf inzicht toont en echt laat zien dat hij of zij wil, dan zeg ik JA, kom er bij!”

Nog even over het hiaat tussen de instromer die met onvoldoende bagage op een niveau-4 start. Hoe vul je dat gebrek aan kennis op? “Zo’n deegcursus zoals die er nu is op het Friesland College zou een oplossing kunnen zijn”, refereert hij naar de pilot Basiscursus Gistdegen, die vooral voor zij-instromers is opgetuigd. “Dit kan de ideale stoomcursus zijn voor de mbo’er die de stap wil zetten naar de bakkerij.” Verder heeft hij voor alle vmbo’ers het advies om voordat ze de keuze voor een opleiding maken, eens een snuffelstage te doen in een bakkerij. “Komt het beeld van de bakkerij dat ze hebben overeen met de werkelijkheid? Door vooraf al eens te ‘ruiken’ aan de praktijk, voorkom je de voortijdige uitstroom van studenten. Bakery Sweets Center zou hierin kunnen faciliteren.”

Hein Beerse komt zoals hij zelf zegt niet alleen maar ‘inspiratie halen’, maar brengt ook zeker frisse ideeën in om studenten, onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar af te stemmen. Beerse neemt daarom zitting in de werkgroep Opleiden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn