Algemeen 05 maart 2024

Opening Cycle-Up HUB: met elkaar circulair innoveren

De eerste Friese circulaire hub wordt maandag in Leeuwarden geopend door burgemeester Buma en wethouder Evert Stellingwerf. Hier komen verschillende initiatieven op het gebied van circulair ondernemen samen. Met elkaar wordt gewerkt aan een duurzame toekomst. Leden van Bakery Sweets Center zijn van harte welkom voor een bezoek aan de HUB. Tijdens de opening, of op een ander moment.

Cycle-Up, een initiatief van de eigenaren van Pottle, sloot zich aan als sponsor van Bakery Sweets Center. Om samen de volgende stap te zetten in het retourbroodproject en om mee te denken in andere initiatieven op het gebied van omgaan met cq hergebruik van reststromen. Het droomscenario van deze jonge Leeuwarder idealisten is het creëren van een circulaire hub in de provinciehoofdstad. Een plek waar verschillende initiatieven op het gebied van circulair ondernemen samenkomen. Deze droom gaat nu in vervulling.

Op een andere manier naar reststromen kijken

Koen Bakker, lid van onze werkgroep Communicatie & Imago, is heel blij met de komst van deze eerste hub van Noord-Nederland. “Er is veel behoefte binnen de ketens om op een andere manier naar reststromen te kijken en om samen te kijken welke materialen op welke manier hergebruikt kunnen worden. Cycle-Up heeft al aangetoond dat er veel verschillende mogelijkheden zijn: zoals geschenken maken van gerecycled glas, hout van oude bomen hergebruiken voor meubelen en oesterzwammen laten groeien op koffiedik, afkomstig uit de Leeuwarder horeca. Ketenafspraken en onderlinge samenwerking zijn daarbij cruciaal.”

Het team van Cycle-Up

Samen innoveren

Met elkaar staan we voor grote uitdagingen, weet Koen. “Circulariteit, een stijgende wereldbevolking, de eiwittransitie en een toenemende vraag naar gezonde voeding. Dit alles vraagt om innovatie, om het bewandelen van nieuwe paden en om experimenten. Daarbij is het belangrijk om een fysieke locatie te hebben, waar je kunt samenkomen, kunt brainstormen, van elkaar kunt leren en elkaar kunt inspireren en hierbij een koploperspositie kunt innemen.”

Dat alles is mogelijk in de nieuwe Cycle-Up HUB. “Deze hub is toegankelijk voor alle ondernemers. Je hoeft geen contributie te betalen, of aan andere voorwaarden te voldoen. Maar je kunt er wel langskomen om je te laten inspireren, om te lunchen, zakenrelaties uit te nodigen, andere ondernemers te ontmoeten en om een oplossing te vinden voor jouw onderzoeksvragen. Mocht je op zoek zijn naar een inspirerende werkplek, dan kun je hier ook terecht.”

Dien je onderzoeksvraag in

Bedrijven met een onderzoeksvraag kunnen contact opnemen met de HUB. “Studenten gaan er dan mee aan de slag.” Dat biedt voordelen voor zowel de studenten als de bedrijven zelf, weet Bakker. “Studenten kunnen aan de slag met echte praktijkgerichte projecten, terwijl bedrijven een oplossing aangereikt krijgen van de Generatie Z, een generatie die steeds belangrijker wordt voor het invullen van vacatures.”

Van harte welkom tijdens de opening

Alle leden van Bakery Sweets Center zijn van harte welkom om kennis te maken met de nieuwe HUB. De opening op maandag 11 maart is een mooie aanleiding. Na de openingshandeling door burgemeester Buma en wethouder Evert Stellingwerf zijn er rondleidingen en kun je kennismaken met de eerste duurzame ondernemers die er hun intrek hebben genomen (Cycle-Up, Pottle, Fryslân Fungies, Owniez Flip Flops en Stadshout Leeuwarden). Vanaf 16.00 uur is er een gezellige borrel om na te praten en te netwerken.

Programma voor de opening:

  • 14.00 – 14.30 uur: Inloop
  • 14.30 – 14.45 uur: Welkom door Cycle-Up
  • 14.45 – 15.00 uur; Officiële opening door burgemeester Buma en wethouder Evert Stellingwerf
  • 15.00 – 16.00 uur: Rondleiding door de hub
  • 16.00 – 19.00 uur: Borrel & Foodtruck

Locatie:
Cycle-Up HUB
Zwettestraat 29-6, 8912AV Leeuwarden

De opening is vrij toegankelijk voor iedereen, aanmelden wordt op prijs gesteld. Meer informatie en gratis tickets vind je hier.

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Cycle-Up en SNN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn