Algemeen Opleiding 03 december 2021

Online magazine H@P geeft antwoord op opleidingsdilemma BSC

Bakery Sweets Center ging met de billen bloot in het nieuwe online magazine H@P. Een initiatief van CIV Groen. Het magazine, dat eind november werd gelanceerd, besteedt onder meer aandacht een opleidingsdilemma binnen Bakery Sweets Center: Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven opleiden als prioriteit zien?

H@P is een uitgave van CIV Groen, de stichting voor samenwerking van ondernemers, groene mbo-onderwijsinstellingen en de overheid op het gebied van praktijkinnovatie, arbeidsmarkt en onderwijsvernieuwing. Het nieuwe online magazine is bestemd voor iedereen met passie voor innovatief mbo in de foodsector.

‘Smaak, voedselkeuze en gedrag zijn met elkaar verbonden’

Peter Klosse

In dit eerste nummer staat onder meer een interview met smaakprofessor Peter Klosse, voormalig lector van de Hotel Management School Maastricht. Hij vertelt over zijn missie om smaak leidend te laten zijn in de voedseltransitie. “De manier waarop we voedsel produceren is nog steeds gebaseerd op hoe we dit na de Tweede Wereldoorlog hebben bedacht. Toen was er veel schaarste en voedselonveiligheid. Het credo was om zoveel mogelijk te produceren op een zo efficiënt mogelijke manier. We weten inmiddels dat dit niet goed uitpakt voor onze planeet en voor de gezondheid van mensen. We moeten dus anders gaan eten. Mijn overtuiging is dat we voedingsadviezen moeten koppelen aan smaak en verleiding, anders werken ze niet. Smaak, voedselkeuze en gedrag zijn met elkaar verbonden. Dat besef is het startpunt van de verandering.”

Voeding en voorlichting

Verder is er in H@P een artikel over voeding en voorlichting te lezen. Groene mbo’s bieden steeds vaker opleidingen Voeding en Voorlichting aan. Voor studenten die ervoor gaan zorgen dat voeding bijdraagt aan de gezondheid van mensen en hun omgeving. Niet alleen omdat voedingskeuzes mede bepalend zijn voor gezond ouder worden, maar ook omdat ze impact hebben op het milieu. Robert Mens, ontwikkelaar Food and Future, een opleiding die bij Curio het derde jaar is ingegaan, geeft zijn visie op de transitie naar een gezond en duurzaam voedingssysteem.

Intro van het artikel over Bakery Sweets Center in H@P. Foto: Jan Jacob van der Zee neemt deel aan de cursus Gistdegen.

Opleidingsdilemma

Ook Bakery Sweets Center wordt aan de tand gevoeld. Samen optrekken is volgens projectcoördinator Hilco Wagenaar de kern van BSC. “De energie in deze club is buitengewoon bijzonder!” Er is volgens hem echter nog wel een opleidingsdilemma: “We hebben twee opleidingen ontwikkeld, helemaal toegespitst op de behoefte van onze partners. Waar opleiders eerder het verwijt kregen dat opleidingen niet aansloten op het werkveld, kunnen ze nu in hun handen klappen. De basiscursus Gistdegen en de Leiderschapstraining zijn exact waar men om vroeg. Beide pilots waren een succes. Maar nu het tijd is voor de volgende lichting krijgen we de groepen niet vol. Bedrijven hebben andere prioriteiten: werknemerstekort, corona… Aan de kosten ligt het niet, want een subsidie is geregeld. Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven opleiden als prioriteit zien?”

‘Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven opleiden als prioriteit zien?’

Hilco Wagenaar namens BSC

Goed advies

Pieter Moerman werkt bij Katapult, het netwerk van samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Hij is daar ‘expert ingewikkelde vraagstukken’ en buigt zich in ieder nummer van H@P over een dilemma, uitdaging of vraagstuk van een Meetingpoint.

‘Doordat bedrijven met hun prioriteiten op de korte termijn bezig zijn, loopt men op lange termijn tegen grotere problemen aan’

Peter Moerman, Katapult

Het advies van Moerman voor BSC: “Ondernemers kunnen meer voor hun werknemers betekenen door te investeren in leer- en ontwikkelkansen en om- of bijscholing. Werknemers hebben hier behoefte aan, ze verdienen het en zijn het levend kapitaal van het bedrijf. Immers, zonder deze hardwerkende medewerkers bestaat je bedrijf niet. En daar zit misschien wel de crux. Doordat bedrijven in de waan van de dag met hun prioriteiten op de korte termijn aan de slag gaan, ziet men niet dat ze op lange termijn tegen grotere problemen aanlopen: de kans op het ontbreken van goede werknemers met actuele skills. Blijf als opleiding in gesprek met ondernemers en help hen het belang in te laten zien om nu te investeren voor de (semi)lange termijn. Zo help je hen om opleiden weer als prioriteit te zien.”

Meedenken

Moerman adviseert Bakery Sweets Center om met de ondernemers mee te denken om opleiden binnen de werkzaamheden van het bedrijf toe te passen. “Het valt voor ondernemers niet mee om mensen vrij te maken voor scholing. De klant staat altijd op één en onverwachte klussen gaan voor. Je hebt dus slimme oplossingen nodig. Kijk bijvoorbeeld of de methodiek in de opleiding gekoppeld kan worden aan het dagelijks werk. Of denk aan ‘blended learning’ om de opleiding effectiever, efficiënter en dus aantrekkelijker te maken. Maar ook het integreren van nieuwe technologieën, zoals VR of een deel van de opleiding integreren in een app waarmee deelnemers zelf tijdens werktijd aan de slag kunnen, kan uitkomst bieden. Bij MKB!idee en SLIM zijn nog veel slimme oplossingen bedacht om leren en ontwikkelen in het bedrijfsleven de normaalste zaak van de wereld te laten zijn. Kijk vooral eens in het oplossingenboek om inspiratie uit de praktijk te halen.”

Nieuwsgierig geworden naar het eerste H@P magazine? Lees hier de eerste editie van H@P.

Tekst: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn