On the job 17 november 2023

On the job: QA-manager Alie Jongsma

De bakkerij- en zoetwarensector barst van de interessante banen. Maar welke functies zijn er eigenlijk allemaal? En wat houdt zo’n functie in? In deze rubriek ‘On the job’ laten we iedere keer een andere specialist aan het woord. In deze derde editie: Alie Jongsma, QA-manager bij Goedhart Convenience in Leeuwarden. Deze functie bevalt haar uitstekend. “Een kwaliteitsmanager heeft veel verschillende taken. Onze afdeling is echt overal bij betrokken. Ik raak nooit uitgeleerd.”

Wat doet een QA-manager?

“Een kwaliteitsmanager heeft veel verschillende taken. Op het gebied van inkoop controleren we de grondstofspecificaties en leveranciers. Bij productontwikkeling ondersteunen we met het bepalen van de kaders waarin er ontwikkeld kan worden. Dat gebeurt een de hand van de wetgeving en de klantspecificaties. We ondersteunen de productiechefs wanneer bepaalde processen niet goed lopen, voeren controlerondes uit op de vloer, begeleiden externe audits en bezoeken van klanten en van de NVWA. Verder houden we ons bezig met microbiologische bemonstering en omgevingsonderzoek, arbo-werkzaamheden, het trainen van mensen in ccp’s of schoonmaak, zowel op papier als op de vloer en het bijhouden van klachten, consumenten, leveranciers, intern. Daarnaast hebben we ook veel projecten lopen zoals een listeriastudie of faciliteren we aan een heel nieuw softwarepakket voor de fabriek. Het werk is dus echt heel afwisselend.”

Kun je iets over je loopbaan vertellen?

“Na de havo koos ik eerst voor HBO verpleegkunde, maar tijdens de opleiding kwam ik er achter dat het eigenlijk niets voor mij was. Ik kreeg de kans om in de zomervakantie een snuffelstage te doen bij Friesland Campina. Ik vond het hartstikke leuk om bij een voedingsmiddelenbedrijf te werken. Daarom heb ik besloten de opleiding voedingsmanagement te volgen. Daarnaast werkte ik in een verzorgingshuis als voedingsassistent. In 2014 ben ik aan de slag gegaan als kwaliteitsmedewerker bij Smilde Foods in Oosterwolde. Ik kende het bedrijf, want ik had tien weken stage gelopen op de afdeling productontwikkeling. Bij Smilde kreeg ik een duo-functie: ik werkte in het laboratorium en op de afdeling kwaliteitsdienst. Hier heb ik ontzettend veel geleerd. In acht jaar tijd ben ik uitgegroeid van puppy tot vak-volwassene. Toen was ik klaar voor een volgende stap.”

Hoe ben je bij Goedhart terechtgekomen?

“In november 2022 kwam ik op LinkedIn een vacature voor QA-manager bij Goedhart Convenience tegen. Eigenlijk wat hoog gegrepen, want ten opzichte van Smilde zou ik wel veel schijven omhoog gaan. Toch besloot ik te solliciteren. En ik kreeg de baan! Ik merk dat mijn kennis over koelvers uitstekend van pas komt. Het leidinggeven was nieuw voor mij, maar gelukkig gaat dit hartstikke goed.”

Wat maakt het werken bij Goedhart Convenience zo leuk?

“We werken hier echt met elkaar. Iedereen helpt mee om een probleem op te lossen. Het is een platte organisatie; iedereen is goed benaderbaar. Ik heb een superleuk team van vijf kwaliteitsmedewerkers met ieder hun eigen expertise. Het leuke is dat onze afdeling overal wel bij betrokken is.”

‘Iedereen helpt mee om een probleem op te lossen’

Wat vind je het leukst om te doen?

“Om samen met mijn collega’s een probleem op te lossen. Als een consument een klacht heeft, dan kijken we hiernaar en proberen we samen met de productie de oorzaak te achterhalen. Zo zetten we met elkaar de schouders eronder om onze mooie producten nog verder te verbeteren.”

Hoe ziet een werkwerk er gemiddeld voor je uit?

“Iedere werkdag is anders. Ik probeer mijn werkzaamheden altijd heel goed te plannen, maar soms komt er ineens een bepaalde vraag vanuit de productie, wat mijn hele schema omgooit. De start van mijn werkdag is bijna wel altijd hetzelfde: ik loop door mijn mailbox heen. Als ik lees dat mensen ergens tegenaan zijn gelopen, dan probeer ik hen daarmee te helpen. Mijn werktijden mag ik zelf invullen. Meestal werk ik van 8 tot 17 uur.”

Wat vind je zo leuk aan je functie?

“Iedere dag is anders en brengt weer veel uitdaging met zich mee. Ik houd erg van actie en het kan me niet snel gek genoeg zijn.”

Zijn er ook minder leuke kanten?

“Je staat nooit uit als QA-manager. Omdat er in onze fabriek 24/7 mensen aanwezig zijn, voel ik me altijd verantwoordelijk.”

Wat bevalt je aan werken in de bakkerijbranche?

“Ik zie Goedhart Convenience toch wel als een vreemde in de bakkerijbranche. Wij bakken namelijk niets, maar maken samengestelde producten. Het leuke vind ik dat er een echt eindproduct de fabriek uit rolt. Als ik met mijn gezin in de supermarkt loop, dan kom ik de lekkernijen weer tegen.”

‘Ik ben nog lang niet uitgeleerd’

Hoe zie je jouw toekomst bij het bedrijf?

“Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd. Op dit moment zijn wij bezig met een nieuwbouw. Ook dat brengt weer allerlei uitdagingen met zich mee. Aan welke wet- en regelgeving moeten we allemaal voldoen? Ik vind het heel interessant om daar in te duiken. We zijn BRC-gecertificeerd. Volgens deze standaard wordt onze nieuwe gebouw gerealiseerd. Wij moeten valideren of alles klopt. Voorlopig zijn we hier nog wel even zoet mee, want de opening van het nieuwe pand staat voor 2025 gepland.”

Tekst: Wendy Noordzij | Portretfoto: Andries van der Werf | Packshots: Goedhart Convenience

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn