On the job 13 juli 2023

On the job: Productmanager Frank Wildschut

‘Continu op zoek naar nieuwe ideeën en concepten’

De bakkerij- en zoetwarensector barst van de interessante banen. Maar welke functies zijn er eigenlijk allemaal? En wat houdt zo’n functie in? In deze nieuwe rubriek ‘On the job’ laten we iedere keer een andere specialist aan het woord. In deze eerste editie: Frank Wildschut. Als productmanager is hij de spin in het web bij koekjesfabriek Hellema in Hallum.

Wat doet een productmanager?

“Als productmanager zoek ik altijd naar nieuwe kansen en bedenk ik nieuwe producten. Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door naar de markt te kijken. Welke producten zijn in andere landen een succes? Kunnen wij deze ook in andere regio’s introduceren? We zagen het succes van een populair Australisch chocoladekoekje in dat land, dat wij met succes naar Europa haalden. Hellema is in negentig landen actief. Zodoende hebben we een heel breed netwerk. Een andere keer komt het idee van een klant, of bedenk ik het zelf. Daarnaast kijk ik goed of we bepaalde restproducten misschien in een nieuw concept kunnen verwerken. Zo blijven er tijdens de productie van chocoladekoeken kruimels over. Ik stelde voor om deze te verwerken in een pindakoekpasta en een kokoskoekpasta. Het is echt een continue zoektocht naar nieuwe ideeën en concepten.”

Wat is de volgende stap?

“Het is mijn taak om het idee uit te werken tot een concept. Daarbij denk ik ook na over de verpakking en de presentatie. Vervolgens bouw ik daar samen met een designbureau een concept omheen.”

Noem eens een recent idee van jouw team?

“In Amerika is Toaster Pastry heel populair, als ontbijt of tussendoortje. Dat concept willen we graag in samenwerking met aan klant naar Europa halen. Onlangs hebben we het concept met veel succes op een beurs gepresenteerd. Verder kijken we continu of we de verpakkingen kunnen opfrissen en bedenken we leuke acties.”

Hoeveel tijd besteed je aan de verschillende werkzaamheden?

“Ik ben een kwart van mijn tijd kwijt aan het signaleren van trends. Daarbij bezoek ik grondstofbeurzen en leveranciers om inspiratie op te doen. Daarnaast besteed ik 25 procent aan het organiseren van beurzen. Gemiddeld zijn dat er drie per jaar. Het managen van de afdeling kost eveneens 25 procent. Ik geef leiding aan acht collega’s, zoals iemand die verantwoordelijk is voor de  marketingcommunicatie, twee proefbakkers, productiecoördinators en procestechnologen, die mijn concepten doorvertalen naar de productie. De overige 25 procent omvat het schakelen met externe partijen.”

Wat vind je zo leuk aan je functie?

“Het creatief zijn en de veelzijdigheid. Ik fungeer als productmanager echt als een spin in het web. Ik heb overal mee te maken: van productie tot inkoop en van verpakkingen tot verkoop. En natuurlijk ook met de directieleden, want zij moeten de ingediende projecten goedkeuren. Ook het werven van nieuwe medewerkers wordt steeds belangrijker. Voor onze productie hebben we mensen nodig en ook daar zijn we druk mee bezig.”

Hoe zie je jouw toekomst bij het bedrijf?

“Ik hoop dit werk nog lang te kunnen doen. Er zijn zoveel uitdagingen. Consumenten hebben heel veel keuze. Hoe zorg je ervoor dat ze voor jouw producten kiezen? Daarnaast proberen we zo goed mogelijk om te gaan met de beschikbaarheid van grondstoffen. Hoe combineer je een hoogwaardig product met betaalbaarheid? Zo blijf ik altijd oplossingen bedenken.”

Franks carrière als productmanager

  • Hbo Retailmanagement in Leeuwarden
  • Helwa Wafelbakkerij in Hallum
  • Van Delft Biscuits in Harderwijk – “Hier hield ik me bezig met huismerkverpakkingen.”
  • C1000 in Amersfoort – “Huismerkcoördinatie voor C1000 en andere grote retailers.” Aansluitend een halfjaar bij Jumbo op het hoofdkantoor.
  • Van Delft Biscuits in Harderwijk – “Ik ging terug omdat ik mocht bijdragen aan de opstart van de eerste pepernotenwinkels. Een mooie uitdaging!”
  • Van der Meulen in Hallum – “Voor een baan bij deze beschuit-, toast- en roggebroodfabriek keerde ik terug naar het Noorden.”
  • Hellema in Hallum – “In 2018 keerde ik terug naar de koekjeswereld.”

Tekst: Wendy Noordzij | Foto’s: Andries van der Werf

Productmanager worden?

Lijkt jouw de functie van productmanager nu ook wat? Het zusterbedrijf van Hellema, Fortuin Dockum BV zoekt een nieuwe productmanager! Klik op de afbeelding om de vacature te checken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn