Partners 21 september 2023

On the job: productiemanager Appie van der Veen

‘Een productiemanager is de olie op de ketting’

De bakkerij- en zoetwarensector barst van de interessante banen. Maar welke functies zijn er eigenlijk allemaal? En wat houdt zo’n functie in? In deze rubriek ‘On the job’ laten we iedere keer een andere specialist aan het woord. In deze tweede editie: Appie van der Veen. Als productiemanager zorgt hij ervoor dat alles goed loopt bij Royal Steensma in Leeuwarden.

Appie van der Veen is al 12,5 jaar productiemanager bij Royal Steensma. Zijn baan bevalt hem uitstekend. “Ik moet ervoor zorgen dat alles goed loopt. Ik moet heel veel plannen, de organisatie optimaliseren en mensen stimuleren. En het allerbelangrijkste: zorgen dat we in de productie onze targets halen.”

Welke opleidingen heb je gevolgd?

“Ik groeide op in het Friese Harkema. Na mijn lagere school ging ik naar de havo in Buitenpost. Ik ben van agrarische afkomst en koos voor agrarische bedrijfskunde aan de Hogere Landbouwschool. Aansluitend volgde ik nog een kopstudie aan de Universiteit in Wageningen, maar die heb ik niet afgemaakt. Na twee jaar kreeg ik namelijk de kans om aan het werk te gaan. Ik was toen 23/ 24 jaar en vond het fijn om geld te verdienen. Twee jaar langer op school zitten, bood voor mij geen toegevoegde waarde.”

Wat doet een productiemanager?

“Ik omschrijf mijn functie altijd als de olie op de ketting. Ik moet ervoor zorgen dat alles goed loopt. Ik zorg ervoor dat we in de productie onze targets halen. Dat is natuurlijk het eerste waar je op wordt beoordeeld. Verder moet ik heel veel plannen, aansturen en aanjagen, de organisatie optimaliseren, mensen stimuleren en voor een zo goed mogelijk werkbare sfeer zorgen.”

Hoe ziet een werkweek er gemiddeld voor je uit?

“We leven in een 24-uurseconomie en ook bij ons wordt er 24 uur per dag gewerkt. Ik begin om zeven uur ’s morgens. Als eerste kijk ik hoe de productie ’s nachts is verlopen. Ik controleer de targets en spoor eventuele hiaten op. Daarna begint het ochtendoverleg met de chef-expeditie, planning, technische dienst en de kwaliteitsdienst. Met elkaar bespreken we of er bijzonderheden zijn. Vervolgens is er vaak ook een overleg met projectgroepen, zoals HACCP of continuous improvement. Daar komen vaak acties uit waarmee we aan de slag gaan. Gedurende de dag houd ik regelmatig de vinger aan de pols bij de productie. Door alle afwisseling is de dag zomaar weer voorbij. Soms is er ’s avonds nog een overleg, want ook in de avonduren zijn er mensen aan het werk. Het is fijn om even contact met hen te houden. Dat gebeurt niet alleen om 18.00 uur ’s avonds, maar bijvoorbeeld ook om 23.00 uur.”

Wat vind je zo leuk aan je functie?

“De afwisseling in de werkzaamheden, de vele uitdagingen die daaruit voortkomen en de verantwoordelijkheid. Ondanks alle verantwoordelijkheid krijg ik een grote mate van vrijheid. De grote piketpaaltjes zijn als het ware in de grond gezet. Daaraan moet ik mij houden. Maar daarbinnen krijg ik alle vrijheid om mijn eigen ei kwijt te kunnen.”

‘Ondanks alle verantwoordelijkheid krijg ik een grote makte van vrijheid.’

Zijn er ook minder leuke kanten?

“Ik ben een productie man pur sang. Als de targets niet worden gehaald door bijvoorbeeld ziekte of een defect aan een machine, dan kan ik daar echt van balen. En verder houd ik niet van negativiteit. Overal is een oplossing voor.”

Welke uitdagingen kom je tegen in de branche?

“Een uitdaging is de aanwas van medewerkers. Het is echt lastig om aan nieuw personeel te komen. Maar we doen ons uiterste best hiervoor. Onder meer door echt te investeren in onze medewerkers. Bijvoorbeeld in de vorm van opleidingen. Als mensen interesse hebben in een baan, dan bieden we hen een interne opleiding aan. We willen ook schoolverlaters graag een kans bieden. Daarbij proberen we hen duidelijk te maken dat zij eraan bij kunnen dragen om ons bedrijf verder te verbeteren.”

Wat maakt het werken bij Royal Steensma zo leuk?

“We maken mooie producten die tastbaar zijn. Als je door het bedrijf loopt, dan zie je emmers vol chocolade in de koelcel en dozen vol vullingen op de fruitafdeling. Het bedrijf bruist en we maken ontzettend lekkere producten. Royal Steensma is een echt familiebedrijf. We kennen bijvoorbeeld de aandeelhouder persoonlijk. Dat vind ik prettig. Ik vind het ook heel fijn dat ik de vrijheid krijg om eigen initiatieven te nemen. Ik ben geen marionet die met een touwtje in beweging wordt gebracht.’

Hoe zie je jouw toekomst bij het bedrijf?

“De toekomst zie ik heel positief. Royal Steensma is een gezond bedrijf waarin geïnvesteerd wordt. We spelen goed in op de trends die we in de markt zien. Ik zit hier als productiemanager echt op mijn plek. Maar mocht zich in de toekomst nog een hele mooie kans voor doen, dan sta ik er natuurlijk altijd voor open. Ik zou graag nog een stapje hoger binnen de organisatie komen, bijvoorbeeld in de functie van operationeel manager of plantmanager.”

De loopbaan van Appie van der Veen

“Ik kwam terecht bij Brada’s Vlees Bedrijf in Leeuwarden terecht in de functie van kwaliteitsmedewerker. Ik hield me in die tijd vooral bezig met de nieuwe ISO-normen. Samen met de productiemanager zette ik een kwaliteitssysteem op. Al vrij snel kwam ik in een leidinggevende positie terecht. We zaten in een verbouwing en daar was mijn leidinggevende druk mee bezig. Daarom liet hij de product-technische zaken en de directe leiding in de fabriek steeds meer aan mij over. Toen hij vertrok, kreeg ik op mijn 28e officieel een leidinggevende functie als productiemanager slachterij. Ik gaf leiding aan zo’n 200 mensen. Helaas brak daarna een zwarte bladzijde aan in de geschiedenis van het bedrijf: we gingen failliet als gevolg van de dierziektes mond-en-klauwzeer en BSE.

Vervolgens ging ik aan het werk bij Asito Food Noord B.V., een bedrijf dat gespecialiseerd is in het reinigen van bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij was ik verantwoordelijk voor een eigen BV. Inmiddels waren mijn kinderen geboren en vond ik het niet leuk meer om ’s avonds, ’s nachts en in het weekend weg te zijn. Zodoende maakte ik na vijf jaar de overstap naar de kuikenslachterij Storteboom. Daar werd ik productiemanager. Helaas kon ik in dit bedrijf niet aarden en zocht ik na twee jaar een nieuwe uitdaging. Zo kwam ik als productiemanager bij Royal Steensma terecht. Dat is inmiddels 12,5 jaar geleden.”

Tekst: Wendy Noordzij | Foto’s: Black Coffee Visuals/Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn