Algemeen 26 februari 2024

Omgaan met Generatie Z: ‘Leef je in en geef ze inspraak’

Zijn jongeren – meer specifiek de Generatie Z – echt zoveel anders dan vroeger? Dat valt best mee, zo viel te beluisteren tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Bakery Sweets Center op 1 februari in het Flex Café van mbo-school Firda in Leeuwarden. Adviseur en onderzoeker Rutger van den Berg van Youngworks stelt dat goed luisteren, je inleven en het bieden van een stukje inspraak zorgt voor binden en boeien op de werkvloer.

De vraag hoe om te gaan met jongeren en de discussie die dat losmaakt, is tijdloos. Zoveel werd de bijna 50 aanwezigen uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid op de ALV van Bakery Sweets Center wel duidelijk. Rutger van den Berg nam de zaal bevlogen mee in de wereld van de ‘Gen Z’: 2000-2015. En wat blijkt? De jongeren van deze generatie hebben dezelfde wensen en verlangens als ouderen. Alleen groeien ze op in een tijd waarin de wereld samenkomt op de mobiele telefoon en ‘instant satisfaction’ normaal is. Zin in pizza? Dan moet deze er binnen een uur zijn. Liefst eerder, ook al kost dat een paar euro meer.

Product van tijdsgeest

Van den Berg vat dat als volgt samen: “Als jongere ben je een product van de tijdsgeest waarin je opgroeit. Je omgeving heeft een enorme invloed op je ontwikkeling. Je reflecteert dus op die huidige tijdsgeest, ook als het gaat om werk.” Dat is voor veel mensen uit eerdere generaties (X, Y, Millennials, Baby Boomers) even wennen. Want: minimaal 36 uur in de week werken, is toch normaal? “Niet in de beleving van de Gen Z”, weet Van den Berg. “Zij merken hoe hun ouders worstelen met de balans tussen werk en privé en zien veel gevallen van burn-out. Jongeren ervaren werk dus met stress en maken op basis daarvan keuzes.”

‘Jongeren ervaren werk met stress en maken op basis daarvan keuzes’

Niet werkschuw

Zijn jongeren dan werkschuw geworden, vraagt een aantal werkgevers uit de zaal zich af? “Nee, hoor”, stelt Van den Berg ze gerust. “Alleen vergt het werken met Gen Z’ers een andere benadering.” Hij geeft een aantal praktische tips: “Als je het met elkaar gezellig wilt hebben op je werk, dan kun je ook eens iets anders verzinnen dan een vrijdagmiddagborrel. Neem de jongeren op je werk mee in die beslissingen. Geef ze de ruimte voor inspraak.” Nog een tip: “Als je met jongeren praat over hoe ze zich verder willen ontwikkelen in hun functie, praat dan niet over groeimogelijkheden, maar over de passie die ze hebben voor hun vak. En hoe daar nóg meer mee te doen.”

Tijdens de Algemene Ledenvergadering wordt geboeid geluisterd naar Rutger van den Berg.

Kleine stappen

De Youngworks-onderzoeker adviseert verder om met zichtbare, concrete doelstellingen te komen als het gaat om jongeren die bij je werken. “Maak kleine stappen vooruit, houd het overzichtelijk.” Volgens Van den Berg vinden jongeren het verder tegenwoordig ook heel normaal om te onderhandelen over afspraken die moeten worden gemaakt. “Dat doen ze thuis ook. Logisch, met twee werkende ouders die moeten balanceren tussen werk en privé. Dat maakt jongeren mondig. En ze hebben daardoor soms ook moeite met hiërarchie.”

Verschillen niet zo groot

Uit een Polygoon-filmpje dat Van den Berg toont, blijkt dat de verschillen in omgang met jongeren in 1950 en anno 2024 niet zo groot zijn als we denken. “Je hebt nu eenmaal te maken met een groep die bijna volwassen is, maar nog net niet helemaal. Help de jongeren daar dus mee”, sluit hij af. “Leef je in, luister goed, geef ze de ruimte, maar houd dat wat ze willen reëel. En leg dat ook uit.”

Afscheid

De presentatie over Generatie Z was onderdeel van een goed bezochte ALV waarin Bouwe de Vries, voorzitter van de  bedrijvenvereniging, afscheid nam. Medebestuurslid Theo van der Maten bedankte De Vries voor zijn passie en bevlogenheid met een daverend applaus ter ondersteuning. Romke van der Meulen, eigenaar van Patisserie Schaafsma in Franeker en Banketbakkerij De Korenbloem in Sneek, neemt de vacante plek in het bestuur in. Een nieuwe voorzitter wordt nog gekozen binnen het bestuur.

Voorzitter Bouwe de Vries van de bedrijvenvereniging (links) nam op de ledenvergadering afscheid, omdat hij met pensioen gaat. Uit handen van medebestuurslid Theo van der Maten kreeg hij een attentie aangeboden.

‘Nu dóór!’

De diverse werkgroepen van BSC presenteerden verder hun plannen voor 2024. De conclusie na vijf jaar BSC is dat we goed onderweg zijn en we mooie resultaten boeken. “Maar eigenlijk begint het nu pas”, besluit projectleider Hilco Wagenaar. “Dus, nu niet verzaken maar dóór! Want willen we blijvende oplossingen creëren als het gaat om nieuwe instroom van medewerkers, innovaties rond gezondheid en duurzaamheid en imagoverbetering, dan moeten we sámen er de schouders onder blijven zetten!”

Na vijf jaar BSC begint het eigenlijk nu pas, stelt Projectleider Hilco Wagenaar.
Bart Post, plant manager bij Fortuin en voorzitter van de werkgroep Opleiden, vertelt met welke acties de werkgroep dit jaar aan de slag gaat om oplossingen te creëren voor de toenemende arbeidstekorten.
Penningmeester Theo van der Maten licht de begroting 2024 toe van de bedrijvenvereniging van Bakery Sweets Center. De begroting ziet er goed en gezond uit, omdat de bedrijvenvereniging Bakery Sweets Center gestaag groeit. Steeds meer bedrijven haken aan omdat ze overtuigd zijn van het nut en de noodzaak om in de regio samen te werken met collega’s, het onderwijs en de overheid.

Tekst: Hilco Wagenaar
Foto’s: Werkgroep Communicatie & Events

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn