Algemeen Partners 16 januari 2022

Oliebollenactie Bakkerij Braaksma brengt €2777 op voor stichting ALS

‘Dit eindbedrag hadden we nooit durven dromen’

Aaldert en Hiltje Bruinsma, eigenaren van Bakkerij Braaksma in Oentsjerk, hebben een Oliebollenactie gehouden voor oud-bakker Jerke Braaksma. Hij overleed eerder deze maand ten gevolge van de ziekte ALS. In totaal hebben ze via online donaties, een collectebus in de winkel en door de verkoop van oliebollen €2777 opgehaald voor de stichting ALS. “We voelden ons zo machteloos en wilden heel graag iets voor Jerke en zijn vrouw Griet doen. Dit eindbedrag hadden we nooit durven dromen. Het is echt overweldigend”, vertelt Hiltje.

Aaldert en Hiltje Bruinsma, die partner zijn van Bakery Sweets Center, hebben in 2019 de bakkerij in Oentsjerk overgenomen van de familie Braaksma. Het bakkersechtpaar wist al een tijdje dat de oud-bakker ziek was. “Het was alleen nog niet duidelijk wat hij had. We merkten wel dat het niet zo goed met hem ging, want hij kwam steeds minder vaak langs”, blikt Hiltje terug. “Toen we in augustus van vakantie terugkwamen, hoorden we van zijn vrouw Griet dat hij de diagnose ALS heeft gekregen. Dat is natuurlijk ontzettend heftig om zo kort na je pensioen zo ziek te worden. Heel graag wilden we wat voor hem doen, maar we wisten nog niet precies wat.”

Totdat er weer een lockdown kwam. “De levering van oliebollen aan scholen ging niet door. Zo kwamen we op het idee om een oliebollenactie te houden.” Van te voren vroegen Aaldert en Hiltje aan mevrouw Braaksma hoe zij tegen de actie aan keek. “Ze vond het een heel mooi idee. ‘Ik weet alleen niet wat mijn man er nog van mee krijgt’, vertelde ze. Daar schrokken we ontzettend van. Toen wisten we meteen dat het echt heel slecht met hem ging.”

Ongelooflijk mooi eindresultaat

In een heel korte tijd werd de Oliebollenactie opgestart. “We hebben de actie aangemeld op de website https://friesland.alsacties.nl. Hiervoor moesten we een streefbedrag noemen. Ik besloot 1.000 euro op te geven. Al leek het mij heel sterk dat we dit door middel van een oliebollenactie bij elkaar zouden verzamelen. Uiteindelijk hebben we in anderhalve week tijd online maar liefst 1605 euro opgehaald. Met de collectebus en de verkoop van de oliebollen hebben we nog eens 1172 euro bij elkaar verzameld.”

Hiltje vindt het een ongelooflijk mooi eindresultaat. “Het eindbedrag van €2777 hadden we niet eens durven dromen. We hebben ontzettend veel reacties gekregen. Zowel in het dorp als erbuiten.

Jerke Braaksma heeft lesgegeven aan de Bakkersvakschool. Er zijn veel donaties en lieve woorden binnen gekomen van docenten en leerlingen. Ook hebben veel collega-bakkers gereageerd. Sommigen hebben een kaartje naar de familie Braaksma gestuurd en anderen stuurden hun wens samen met een donatie naar ons of naar de online donatie-website.”

Ook Griet Braaksma is heel trots op het eindbedrag. “Tijdens de actie had ze een rustig moment uitgekozen om even langs te komen. Ze was nog maar net binnen, of de winkel was alweer vol. Alle mensen kwamen voor oliebollen voor het goede doel. Ik merkte dat dit haar veel deed. Ze vond het zo fijn om te ervaren hoe goed de actie door iedereen werd opgepakt. We zijn echt heel blij dat we dit hebben gedaan. Begin januari hebben we de cheque aan mevrouw en Bauke de Haan, ambassadeur van stichting ALS Fryslân, uitgereikt.”

Sociaal en maatschappelijk betrokken

Aaldert en Hiltje vinden het als bakkers belangrijk om sociaal betrokken te zijn. “Wij proberen daar echt een bijdrage aan te leveren. De familie Braaksma heeft dit ook altijd gedaan. Mensen vertellen in de winkel dat er iemand jarig is, of dat er een kindje is geboren. Maar ook verdrietige momenten, zoals ziekte en overlijden, worden gedeeld. Als klanten in de winkel met elkaar in gesprek zijn, dan proberen wij hen daarvoor alle ruimte te geven en helpen we bijvoorbeeld eerst een andere klant. Als bakker ben je echt een aanspreekpunt.” Ook aan maatschappelijke betrokkenheid hechten ze veel waarde. “Als bijvoorbeeld de lokale voerbalvereniging een actie houdt voor een nieuw scorebord of de verbetering van het veld, dan willen wij daar graag een bijdrage aan leveren.”

Tekst: Wendy Noordzij

Inmiddels heeft ons het verdrietige bericht bereikt dat Jerke Braaksma op dinsdag 11 januari is overleden. We wensen de familie Braaksma veel sterkte toe.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn