Algemeen 17 september 2021

O&I-voorzitter Susanne Lamers: ‘Het delen van kennis is onze verbindende factor’

Susanne Lamers is de nieuwe voorzitter van de werkgroep Onderzoek & Innovatie (O&I) van Bakery Sweets Center. Ze volgt daarmee Cees van den Hoed op.  Susanne heeft veel zin in het uitoefenen van haar nieuwe rol. “De werkgroep doet heel goede dingen en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Ik vind het fijn om mijn netwerk te verbreden en van anderen te leren. Als we met elkaar samenwerken, dan hebben we daar allemaal voordeel van.”

Susanne Lamers is innovatiemanager bij Concorp, producent onder meer Autodrop, Oldtimers en Schuttelaar. Sinds anderhalf jaar is ze lid van de werkgroep O&I, die in totaal uit vijftien leden bestaat. De werkgroep houdt zich bezig met langlopende en kortere onderzoekstrajecten, aangereikt door partners van BSC.

De leden van de werkgroep O&I zijn afkomstig uit de bakkerij- en zoetwarensector en de mbo- en hbo-opleidingen. “Zowel grote producenten uit de zoetwaren- en bakkerijbranche als ondernemers van kleine bakkerijen zijn betrokken”, vertelt Susanne. “Samen met het onderwijs vormen we een heel dynamische groep. Ik vind het bijzonder om te zien dat de grote en kleine bedrijven voor dezelfde uitdagingen staan. Bijvoorbeeld op het gebied van techniek, grondstoffen, energietransitie, verpakkingen en duurzaamheid.”

‘Ik vind het bijzonder om te zien dat de grote en kleine bedrijven voor dezelfde uitdagingen staan’

Susanne Lamers, voorzitter Onderzoek & Innovatie

Mooie initiatieven

Inmiddels zijn er diverse goede initiatieven uit de werkgroep voortgekomen, zoals een workshop over duurzame ovens, het verwerken van reststromen door van oud brood Kombucha te maken, een afstudeeropdracht om de bakkwaliteit van regionale tarwe te verbeteren door het toevoegen van enzymen, een afstudeeropdracht met als vraag of je of je plantaardig eiwit kunt modificeren om een betere verteerbaarheid te verkrijgen en een onderzoek naar verpakkingen.

Dit laatste onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Concorp. “De uitkomsten van het onderzoek waren niet alleen een ‘learning’ voor mijn bedrijf, maar ook voor de andere leden. In de toekomst willen we als werkgroep alleen nog maar onderwerpen oppakken die voor ons allemaal interessant zijn.”

Verbeterpunten: meer duidelijkheid en betrokkenheid

Zo is er volgens de nieuwe voorzitter nog wel een aantal verbeterpunten. “Mede doordat we elkaar vanwege corona niet live konden ontmoeten, is de afronding van de onderzoeken niet altijd goed verlopen. Ook was niet altijd duidelijk wie welk onderzoek leidde en wat er van diegene werd verwacht. Daardoor ontstond vertraging. Ik heb dit samen met projectcoördinator Hilco Wagenaar en oud-voorzitter Cees van den Hoed tijdens de overdracht van het voorzitterschap besproken. We willen dit verbeteren door telkens één iemand voor een bepaald onderzoek verantwoordelijk te stellen en voor een goede terugkoppeling te zorgen. In de toekomst willen we de onderzoeken nog duidelijker op papier omschrijven, inclusief een tijdlijn en een projectvoorstel.” Ook wil ze desgewenst niet-werkgroepleden die waardevolle input hebben, bij een onderzoek betrekken. Maar het allerbelangrijkste is dat we kennis blijven delen. Dat is de basis.”

Insights halen uit onderzoek naar zoetwarenimago

Alle deelnemende bedrijven kunnen daar beter van worden, benadrukt ze. “Neem bijvoorbeeld het verbeteren van het imago van zoetwaren. Dat is zowel van belang voor zoetwarenbedrijven als voor de bakkerijsector. Als de verschillende bedrijven allemaal een eigen onderzoek willen verrichten, dan is dat vrijwel onbetaalbaar. Maar gezamenlijk kan dat wél. Ook al ben je keiharde concurrenten van elkaar, toch kun je kennis delen. Ieder bedrijf kan zijn eigen ‘insights’ uit het onderzoek halen en daarmee aan de slag gaan.”

‘Ook al ben je keiharde concurrenten van elkaar, toch kun je kennis delen’

Susanne Lamers

Nieuwe projecten

Voor de toekomst staat een aantal nieuwe projecten op het programma. “Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als ingrediënten, imago-onderzoek, het succes van korte ketens, lokale grondstoffen, suikervervanging en MVO. Zowel de zoetwaren- als de bakkerijbranche staan voor dezelfde uitdagingen. Zo is imagoverbetering cruciaal voor het voorbestaan van de sector. Om dit te verbeteren is goede input nodig. Met elkaar gaan we de uitdaging aan om dit onderwerp aan te pakken.” Datzelfde geldt voor MVO. “Ieder bedrijf is daarmee bezig. Als je samenwerkt, dan kun je de krachten bundelen en nóg verder komen.”

‘Als je samenwerkt, dan kun je de krachten bundelen en nóg verder komen’

Blij met BSC

Lamers is heel blij met Bakery Sweets Center. “De bundeling van krachten en het delen van informatie is de basis. Elkaar enthousiast maken, samen dingen op willen lossen, willen delen en samen verder willen komen. Dat is prachtig. Ik vind het heel leuk dat we elkaars bedrijven kunnen bezoeken om zo een kijkje in de keuken te krijgen. Alle deelnemende bedrijven zijn in het noorden van het land gevestigd. Ik kom zelf niet uit Friesland, maar ik vind dit een mooie, sprankelende omgeving. De bedrijven worden geleid door trotse mensen. Daar hou ik van.”

Susanne heeft heel veel zin in haar nieuwe voorzittersrol. “Ik wil mijn voorgangers Lizette Oudhuis en Cees van den Hoed van harte bedanken. Zij hebben een hele mooie basis voor de werkgroep gelegd, waar ik verder mee kan. Ik kijk er enorm naar uit om met de andere leden aan mooie projecten te werken. Samen!”

Het nieuwe logo van Concorp

‘Van grondstof tot consument is een boeiend proces’

Susanne Lamers werkt nu bijna vier jaar bij Concorp. Eerder was ze werkzaam voor Bakkersland, Daelmans, Jamin en de Superunie. Ze bekleedde verschillende functies: onderzoeker in food, product manager, brand manager, zowel op gebied van private label als A-merken. “Op mijn vijftiende startte ik bij de plaatselijke PLUS-supermarkt met een weekendbaantje. Daar is de liefde en fascinatie voor onze voedselketen ontstaan. Eigenlijk mag ik bij de geboorte van een nieuw product zijn; zelfs bij de verwekking! En hoor ik uiteindelijk ook de reacties van de consument over die producten. Van grondstof tot consument is een boeiend proces en ook steeds meer hoort daar het recyclingproces bij.”

Tekst: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn