
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt inspectieresultaten van horecalocaties landelijk openbaar op haar website. Dat gebeurt aan de hand van SBI-codes: de code waaronder een bedrijf bij Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Momenteel zijn dat er 4, maar per 1 februari 2023 wordt deze lijst uitgebreid met nog 10 SBI-codes. Dat houdt in dat naast hotels en restaurants, ook de resultaten van brood- en banketbakkerijen en andere versspeciaalzaken online komen te staan. Ook volgt een uitbreiding van de resultaten voor niet-voorverpakte levensmiddelen.
Per 1 februari 2023 vult NVWA de lijst aan met 10 SBI-codes, waaronder de code 24.1, die voor ‘Winkels in brood en banket’ staat. Ook staat SBI 10.71 op de lijst: ‘Vervaardiging van brood- en vers banketbakkerswerk’. Ook slagers, kaaswinkels en andere versspeciaalzaken staan in het rijtje.

Niet-voorverpakte levensmiddelen
In de bakkerij wordt veel gewerkt met niet-voorverpakte levensmiddelen. Een ondernemer dient zijn klanten te informeren over welke allergenen in de producten aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting, waar de NVWA toezicht op houdt. Vanaf 1-2-2023 wordt ook het inspectieonderwerp allergeneninformatie openbaar gemaakt voor niet-voorverpakte levensmiddelen. Dit geldt ook voor formules.
De volgende onderwerpen worden zichtbaar op de NVWA-webpagina per 1-2-2023 met ‘voldoet’ of ‘voldoet niet’ of ‘niet beoordeeld’:
- Juiste omgang met voedsel
- Hygiëne
- Ongediertewering
- Allergeneninformatie
De NVWA stelt dat het van belang is om tijdig de SBI-codes en contactgegevens te checken: sta je als bedrijf nog wel goed ingeschreven bij KvK?
Lees meer via deze link naar de website van NVWA.