Algemeen 11 oktober 2022

NVWA breidt openbaarmaking inspectiegegevens uit met bakkers en banketbakkerijen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt inspectieresultaten van horecalocaties landelijk openbaar op haar website. Dat gebeurt aan de hand van SBI-codes: de code waaronder een bedrijf bij Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Momenteel zijn dat er 4, maar per 1 februari 2023 wordt deze lijst uitgebreid met nog 10 SBI-codes. Dat houdt in dat naast hotels en restaurants, ook de resultaten van brood- en banketbakkerijen en andere versspeciaalzaken online komen te staan. Ook volgt een uitbreiding van de resultaten voor niet-voorverpakte levensmiddelen.

Per 1 februari 2023 vult NVWA de lijst aan met 10 SBI-codes, waaronder de code 24.1, die voor ‘Winkels in brood en banket’ staat. Ook staat SBI 10.71 op de lijst: ‘Vervaardiging van brood- en vers banketbakkerswerk’. Ook slagers, kaaswinkels en andere versspeciaalzaken staan in het rijtje.

Een winteretalage van een banketbakkerij in Amsterdam.

Niet-voorverpakte levensmiddelen

In de bakkerij wordt veel gewerkt met niet-voorverpakte levensmiddelen. Een ondernemer dient zijn klanten te informeren over welke allergenen in de producten aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting, waar de NVWA toezicht op houdt. Vanaf 1-2-2023 wordt ook het inspectieonderwerp allergeneninformatie openbaar gemaakt voor niet-voorverpakte levensmiddelen. Dit geldt ook voor formules.

De volgende onderwerpen worden zichtbaar op de NVWA-webpagina per 1-2-2023 met ‘voldoet’ of ‘voldoet niet’ of ‘niet beoordeeld’:

  • Juiste omgang met voedsel
  • Hygiëne
  • Ongediertewering
  • Allergeneninformatie

De NVWA stelt dat het van belang is om tijdig de SBI-codes en contactgegevens te checken: sta je als bedrijf nog wel goed ingeschreven bij KvK?

Lees meer via deze link naar de website van NVWA.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn