Opleiding 15 juni 2023

Nieuwe samenwerking Piter Jelles Ynsicht en Firda

Praktijklessen vmbo helpt bij keuze voor de bakkerij

Vanaf september verwelkomt de bakkerijopleiding van Firda 60 nieuwe leerlingen van het nabijgelegen Piter Jelles Ynsicht. De vierdejaars vmbo’ers komen gedurende 15 weken een dagdeel in de week proeven van het bakkersvak. Dat levert zowel een flinke portie basiskennis op, als mogelijk nieuwe aanwas voor de mbo-vervolgopleidingen.

De in totaal 60 leerlingen met het profieldeel Dienstverlening en Producten en het keuzevak Keukenspecialisatie treffen het vanaf september: iedere dinsdag- of woensdagmiddag komen ze naar de praktijkruimte van de bakkerijopleiding van Firda. Waar ze onder leiding van docenten Jurjen Albertsma en Edwin Compas lessen krijgen in brood en banket.

Kennismaking met het bakkersvak

“Het doel van dit traject is de leerlingen in een vroeg stadium kennis te laten maken met ons mooie vak én met de bakkerijbranche”, vertelt Albertsma. “Zodat ze na het vmbo in een doorlopende leerlijn versneld kunnen doorstromen naar niveau 3 of niveau 4.” In niveau 3 biedt Firda de opleiding Zelfstandig werkend bakker, voor niveau-4-mbo’ers is er de opleiding Leidinggevende Bakkerij.

Op excursie

In die 15 weken krijgen de jonge studenten meer te zien dan alleen de praktijkruimte. Albertsma is voornemens de vmbo’ers mee te nemen op excursie, langs bedrijven in de bakkerijbranche. “Er zijn zoveel verschillende bedrijven, van kleine ambachtelijke bakkers tot de grote industriële bedrijven. Door de leerlingen te laten zien wat er allemaal mogelijk is, helpen we hen op weg in hun keuzes voor de toekomst. Voor de bezoeken zoeken we de samenwerking op met onze netwerkpartner Bakery Sweets Center.”

Op reis in de wereld van brood en banket

Zo’n bedrijvenbezoek is volgens de docent van cruciaal belang. “Veel jongeren hebben nog een verkeerd beeld van het bakkersvak. Waardoor het voor ons soms lastig is om ze, wanneer ze eenmaal op de opleiding zitten, binnen te houden. Door de leerlingen al tijdig te laten kennismaken met onze mooie branche en alle mogelijkheden die er zijn, en door ze die vijftien weken mee op reis te nemen in de wereld van brood en banket, hopen we de jonge studenten te enthousiasmeren. En te motiveren in het maken van de keuze voor een bakkerijregelateerde vervolgopleiding.”

De leerlingen zelf doen deze praktijklessen overigens niet voor niets. Hun inzet wordt beloond met een certificaat van deelname. En, minstens zo belangrijk, besluit Albertsma: “Ook kan dit traject hen eventuele vrijstellingen opleveren in een vervolgopleiding.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn