Opleiding Partners 15 november 2023

10 Goedhart-bakkers ontvangen certificaat Broodbakker de basis op Alfa College

Op woensdag 15 november ontvingen tien bakkers het certificaat van deelname aan de verkorte opleiding Broodbakker – de basis. De Bakery Sweets Center-opleiding doet het goed op het Hoogeveense Alfa College: bakkerijdocent Wout van der Vegt mocht de afgelopen vijf weken de derde groep opleiden.

De deelnemers zijn allen werkzaam bij Bakker Goedhart in Nieuw-Amsterdam en Emmeloord. Het is een gemêleerde groep: de cursisten nemen (vak)kennis mee uit de regio, maar ook uit Turkije, Aruba, Curaçao, Ghana, Litouwen en Noorwegen. “Het is een zeer enthousiaste en leergierige groep”, vertelt Van der Vegt trots. “Mede door deze mooie mix van mensen, ontstonden regelmatig inhoudelijke discussies over bijvoorbeeld grondstoffen en duurzaamheid. Zo bezit de familie van de Ghanese deelnemer een palmolieplantage. Het etiket op de ‘palm free’ beschuitgelei stuitte hem tegen de borst. Hij vertelde gepassioneerd over hoe duurzaam ze juist bezig waren in Ghana. Daarna volgde een levendige discussie over de wereldwijde ontbossing.”

Deeggevoel, ontwikkeling en rijsproces

Onderdelen die in deze vijfdaagse opleiding aan bod komen, zijn kleinbrood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem. Maar de belangrijkste groei die de cursisten doormaakten was op het vlak van grondstoffenkennis, vertelt de docent. “Met name het fysieke deeggevoel is enorm verbeterd.” Het zelf opstarten van een desemcultuur en er daarna een eigen desembrood van maken, hielp daar ook enorm bij, laat Van der Vegt weten. “Maar ook kunnen de deelnemers nu beter de ontwikkeling en het rijsproces van een deeg inschatten en beoordelen.” Stuk voor stuk vaardigheden die goed van pas komen bij Bakker Goedhart.

Samenwerking

Uitzendbureau Het Ambacht en Alfa College vormen een sterke twee-eenheid als het gaat om het werven en opleiden van deelnemers. De volgende cursus Broodbakker de basis staat alweer op de planning, tipt Van der Vegt. “We hopen in mei 2024 weer te starten!”

Uw medewerkers aanmelden voor deze vijfdaagse basiscursus? Laat het weten via een bericht aan Gert Jan ten Napel, Uitzendbureau Het Ambacht: gertjan.tennapel@uitzendbureauhetambacht.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn