Partners 07 november 2023

Nieuwe BSC-sponsor Sonneveld: wereldwijde ambitie met broodpasta

De manier waarop we met voeding omgaan, kan vele malen duurzamer. Dat weten we allemaal, maar hoe zetten we een beweging in gang? Bakkerijgrondstofleverancier Sonneveld durft stappen te zetten. Bakery Sweets Center verwelkomt het bedrijf – en daarmee het European Bakery Innovation Centre (EBIC) – als sponsor. “Retourbrood opwaarderen tot broodpasta: dát gaat een klapper geven!”

De bakkerijgrondstoffenleverancier Sonneveld met het innovatiecentrum EBIC is gevestigd in Papendrecht. Lid worden van het regionale bedrijvennetwerk Bakery Sweets Center kan daarmee niet. Maar sponsorship is wél mogelijk. “Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan gezonde producten en de verduurzaming van de keten”, licht commercieel manager Hille-Jan Oppedijk dit besluit toe. “Ook bij onze moedermaatschappij Orkla staat duurzaamheid hoog op de agenda. Zo hebben we de technologie in huis om van elk product de CO2-uitstoot uit te rekenen. Dat is geen simpele formule; er komen heel veel factoren bij kijken. Het helpt ons om samen met klanten te kijken naar waar de pijnpunten zitten, en zo gezamenlijk die carbon footprint te reduceren.”

Klein beginnen

Het retourbroodproject van Bakery Sweets Center, waar Sonneveld al sinds de start bij is betrokken, moet dé oplossing bieden voor de gigantische stroom aan broodretouren in de retail en bakkerij. “Dat we hier nu officieel onderdeel van zijn, is geweldig”, vertelt EBIC-directeur Peter Weegels. “We helpen graag de opschaling van de productie van deze suikervervanger (broodpasta) te verwezenlijken. We beginnen klein in Friesland, maar zien dit als iets wat wereldwijd navolging kan krijgen.” Met het miljardenbedrijf Orkla achter zich, is de kans (nog) klein dat dit jonge, Friese retourbroodproject het duurzaamheidsjaarverslag haalt. “Maar”, zegt Weegels hoopvol, “Ik dien het wel in als voorbeeld van hoe we in Nederland de wereld een stukje duurzamer maken.”

30 procent

Hoe staat het broodpastaproject er momenteel voor? “Er lopen nu drie hoofdlijnen”, vertelt Weegels. “Binnen het hbo kijkt Koos Oosterhaven met studenten naar het reproduceren van de technologie die nodig is voor het maken van de broodpasta. Ik ondersteun hen hierin. Daarnaast zijn ze bij MBO Life Sciences bezig met de applicaties: brood, ijs, koek en meer. Met bakkerij Van der Kloet zijn reeds bonbons gemaakt met een broodpastavulling vervaardigd uit oranjekoekresten. Dat is veelbelovend! Tot slot kijken we binnen Bakery Sweets Center naar de mogelijkheden voor een productiefaciliteit. Dat wordt een pilot plant. Als dit zichzelf heeft bewezen, volgt – hopen wij! – een uitrol door heel Nederland. Het doel houden we voor ogen: 30 procent van het retourbrood op een zinvolle manier terug krijgen in de keten.”

Samenwerken voor duurzaamheid

Wat maakt broodpasta zo bijzonder? “Het voegt echt waarde toe”, begint de deskundige enthousiast. “Er zijn meer projecten rondom de opwaardering en het circulair maken van retourbrood: stuk voor stuk mooie initiatieven. Maar broodpasta, dáár valt de klapper te maken. Je maakt glucose van het zetmeel in brood. Dat is een duurdere grondstof dan de kostprijs van het brood. Hoe het werkt? Eigenlijk heel eenvoudig. We voegen water toe en knippen de zetmeelketens kapot. Middels het proces enzymatische hydrolyse neemt het zetmeel de watermoleculen op. Zo ontstaat glucose. Van water maken we een grondstof, als een soort Repelsteeltje. Dat is toch gaaf?” Weegels aarzelt geen moment wanneer hem gevraagd wordt om dergelijke informatie te delen. “Als het gaat om duurzaamheid, dan moet je júist samenwerken. In dit project, maar ook als het gaat om het CO2-verhaal; dat kunnen we als Sonneveld niet alleen. Iedereen zal daaraan zijn bijdrage moeten leveren.”

‘Toevoeging van broodpasta interessant voor de kostprijs’

Wat levert het op?

Technologisch gezien is er geen twijfel over mogelijk: broodpasta maken uit retourbrood is haalbaar. “Op de IBA in München zag ik zelfs al versuikeringsinstallaties staan”, zegt Weegels enthousiast. “Het mooist zou zijn als de bakkerijsector dit decentraal gaat organiseren. Bedrijven met een grote retourstroom zetten zelf zo’n installatie neer en het circulaire proces kan starten. Maar, zo’n investering hangt natuurlijk heel erg af van de business case. Hoe profitabel is broodpasta? We zijn blij met de Katapult-subsidie, zodat we dit kunnen onderzoeken.” Veelbelovend is het hoe dan ook. Weegels neemt de ambassadeursrol graag op zich: “Wist je dat je soms wel 20 procent van de suiker in een recept kunt vervangen door broodpasta? Bijvoorbeeld in vruchtenbrood. Dat doet wat met je kostprijs!”

Hille-Jan Oppedijk (l.) en Peter Weegels van Sonneveld/EBIC. Foto Roy Franken.

What’s next?

Technologie: check. Toepassingen: check. Etikettering: naast mogelijke kruisbesmettingen met onder andere de allergenen soja (alle brood) en melk (kleinbrood), volstaat de vermelding ‘versuikerd brood’ op het etiket. Daarmee kunnen we dat vinkje ook plaatsen. Zelfs bij de investering in een versuikeringsinstallatie kunnen we voorzichtig de groene pen erbij pakken. “Want wist je dat het herverwerken van retourbrood in de hoogste subsidiecategorie valt?”, weet Weegels. “Daar hebben we mijn collega Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit voor te danken.” Waar wachten we dan nog op? “Het kan mij niet snel genoeg gaan”, lacht de EBIC-directeur. “Maar om zoiets groot neer te kunnen zetten, moeten we klein en góed beginnen. Mei 2024 zou een mooie stip op de horizon zijn voor de realisatie van de pilot faciliteit. Eerst Friesland, dan volgt de rest van wereld.”

Hille-Jan Oppedijk knikt instemmend. “Het is behoorlijk dapper van de leden van Bakery Sweets Center om in dit project te stappen. Duurzaamheid is kostbaar, maar ook echt nódig. Ook wij kennen onze verantwoordelijkheid hierin en dragen daarom graag bij aan deze mooie ontwikkeling.”

Tekst: Clara Bloemhof | Portretfoto’s: Sonneveld/Roy Franken, overige foto’s: archief BSC

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn