Algemeen 07 februari 2023

Nieuw platform laat scholieren bakkersvak ontdekken

Welkom in de wereld van de bakkerij! Dat staat in grote letters op de homepage van het nieuwe online platform www.wereldvandebakkerij.nl. Het platform is een initiatief van de stichting Bakkracht en moet
jongeren niet alleen enthousiasmeren voor het bakkersvak, maar hen ook op de juiste route naar de gewenste opleidingen zetten.

Onderzoek: geen overzicht bakkerij-opleidingen

Afgelopen voorjaar heeft de stichting Bakkracht door Bureau Coen een onderzoek laten uitvoeren onder jongeren. Daaruit bleek onder meer dat informatie over het bakkersvak, de opleidingen en de branche nergens overzichtelijk te vinden is. Bovendien is er geen goede routing vanuit het voortgezet onderwijs naar bakkerijopleidingen. Hierdoor worden leerlingen niet op het spoor gezet om bakkerijopleidingen te ontdekken.

Met deze concrete conclusies is de stichting Bakkracht aan de slag gegaan. Het resultaat is een online platform, waar vmbo-jongeren volop informatie en inspiratie vinden. “Op dit moment staat alle algemene informatie over bakkerijopleidingen en scholen in Nederland al op het platform”, aldus Carla
Zwierstra, directeur van stichting Bakkracht. “Later dit voorjaar plaatsen we meer interviews met jongeren op school en in bakkerijen online. Bovendien voegen we dan enkele filmpjes over deze jongeren toe. Activiteiten die we als stichting organiseren voor vmbo-jongeren worden uiteraard ook op het platform aangekondigd en besproken. Zo zal Wereld van de Bakkerij steeds verder groeien met nieuwe filmpjes, vragen, interviews, projecten en activiteiten.”

Social media-campagne

Naast de lancering van het platform vindt dit voorjaar ook een social mediacampagne plaats. Deze campagne is gericht op vmbo-leerlingen in hun derde en vierde leerjaar en leidt hen naar het platform voor meer informatie. “Het platform Wereld van de Bakkerij is ontwikkeld met het oog op de doelgroep. Zo hebben we onderzocht wat hun voorkeuren zijn met het oog op design, teksten, functionaliteit en beeldmateriaal”, laat Zwierstra weten.

Drie platforms

De bakkerijbranche kent straks drie verschillende platforms om geïnteresseerden in het bakkersvak te enthousiasmeren en te informeren. Vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf zijn dit www.bakbekwaam.nl
voor werkenden en leidinggevenden of ondernemers en www.wereldvandebakkerij.nl voor jongeren.
De website www.bakkerisdebasis.nl wordt binnenkort door de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) gelanceerd en is bedoeld voor zij-instromers en nieuwe ondernemers.

Ook op deze website vind je een overzicht van bakkerij-opleidingen en mogelijkheden tot werken in de bakkerij, in het Noorden. Bekijk het opleidingsoverzicht hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn