Partners 30 mei 2023

Nieuw lid Marten Boonstra: ‘Via BSC op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen’

Marten Boonstra is eigenaar van Echte Bakker Boonstra met winkels in Akkrum en Grou en een roggebroodbakkerij in Joure. Hij was al aspirant-lid van Bakery Sweets Center (BSC), maar inmiddels heeft hij zich als volwaardig lid aangemeld. “Via deze club worden mooie ontwikkelingen in gang gezet en sommige hiervan kunnen ook voor ons bedrijf van meerwaarde zijn”, vertelt de bakker enthousiast.

Bakkerij Boonstra is al 25 jaar gevestigd in het Friese Akkrum. Tien jaar geleden breidde Boonstra zijn bedrijf uit met een roggebakkerij in Joure. “Het is een heel andere tak van sport. Met deze roggebrood bakkerij bedienen we niet rechtstreeks de consument, maar leveren we aan collega-bakkers, groothandels en de retail. Een mooie aanvulling op ons bedrijf.”

Twee jaar geleden opende de ondernemer een tweede winkel in Grou. “Een tweede vestiging is nooit een doel op zich geweest. Maar deze winkel kwam op mijn pad. Het is een locatie dicht bij ons bedrijf in Akkrum en qua capaciteit konden we de extra productie aan. Daardoor zag ik de overname als een mooie kans.”

Brede club

Boonstra is heel tevreden over Bakery Sweets Center. “Het is een brede club, die verschillende sectoren in de voeding en het onderwijs vertegenwoordigt. Er zijn momenteel veel ontwikkelingen in de markt gaande. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn. Bakery Sweets Center helpt mij daarbij. Dat was ook voor mij de reden om mij definitief als lid aan te sluiten.”  

‘Belangrijk om voorbereid te zijn op de vraag naar vegan’

Marten Boonstra

Ter illustratie noemt hij de bijeenkomst in Groningen met een lezing van Robert Krol over de rol van de aardappel in de eiwittransitie. “Vroeger werd aardappeleiwit niet gebruikt, maar Royal Avebe heeft allerlei nieuwe toepassingen gevonden om dit eiwit in te zetten in de eiwittransitie. Zo wordt het gebruikt als eiwit in vleesvervangers en in de bakkerijsector als vervanging van onder andere ei.” Niet alleen in de zuivel- en vleessector heeft de eiwittransitie impact, maar ook voor de bakkerijbranche, weet Boonstra. “Het is belangrijk om voorbereid te zijn. Wij bieden inmiddels al diverse producten vegan aan. Al zijn dat er in mijn ogen nog te weinig.”

Onderzoek en innovatie

Boonstra participeert binnen BSC in de werkgroep Onderzoek & Innovatie. “Eén van de onderwerpen die worden besproken, is productontwikkeling. Als ambachtelijke bakker moet je inzetten op onderscheidende producten anders prijs je je zelf uit de markt. Al kan het soms lastig te zijn om een goede middenweg te vinden tussen onderscheidend zijn en een efficiënte productie.”

Een andere belangrijke uitdaging voor de branche is het vinden van geschikt personeel. “Je merkt dat vacatures minder makkelijk wordt ingevuld. Ik hoor ook graag hoe anderen hier mee omgaan”, aldus Boonstra. Hij kijkt uit naar een verdere samenwerking met BSC. “Als lid blijf ik eerst rustig meekijken. Waar nodig zal ik meedenken en zeker mijn mening geven.”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Black Coffee Visuals/Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn